четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1808 прочитания

  В АЕЦ „Козлодуй“ са заредени първите 43 касети с алтернативен тип гориво

  Те са произведено от американската „Уестингхаус“
  30 май 2024, 09:17 a+ a- a

  Снимка: МС

  Енергийна сигурност, надеждни доставки и безопасна експлоатация са преимуществата, които страната ни получава, след като в пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ вече е заредено нов тип ядрено гориво, произведено от „Уестингхаус“. На територията на ядрената централа се състоя официална церемония по повод внедряването на алтернативния тип гориво, на която присъстваха министър-председателят Димитър Главчев, министърът на енергетиката Владимир Малинов, посланикът на САЩ в България Кенет Мертен и други официални лица. 

  Премиерът Главчев отбеляза, че приключва етап от един продължителен процес, като още през 2009 г. и 2010 г. са стартирали първите разговори с „Уестингхаус“. Министър-председателят определи 29 май като много важен момент от развитието на българската ядрена енергетика, тъй като се постига реална диверсификация и откъсване от почти пълната зависимост от Русия. „Винаги е добре човек да има избор. Диверсификацията ни осигурява точно това – избор, който дава по-добри възможности при стопроцентова безопасност и сигурност“, отбеляза още Главчев. По думите му реализацията на този проект е още една стъпка в утвърждаването на страната ни като предвидим партньор със значима роля за енергийната сигурност в региона на Югоизточна Европа. 

  „За първи път в своята петдесетгодишна история АЕЦ „Козлодуй“ ще работи с алтернативно гориво в изпълнение на цялостната програма на правителството и стратегията на България за диверсификация и сигурност в ядрената енергетика“, подчерта министърът на енергетиката Владимир Малинов. Той увери присъстващите, че с изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“ държавата ще продължи целенасочено да следва своите цели, свързани с развитието на ядрената енергетика, чието производство е беземисионно, вписващо се изцяло в критериите на ЕС за Зелената сделка и достъпно за потребителите. Министър Малинов припомни още, че през март месец на настоящата година АЕЦ „Козлодуй“ сключи договор с френската компания „Фраматом“ за осигуряване на алтернативни доставки на свежо ядрено гориво и за 6 блок на атомната електроцентрала.

  Westinghouse и АЕЦ „Козлодуй“ подписаха 10-годишен договор за доставка на ядрено гориво през декември 2022 г. Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще използва ядрено гориво тип RWFA за реактори ВВЕР-1000, за което има над десетгодишен реален експлоатационен опит с много високи експлоатационни показатели на безопасност в няколко украински атомни централи. Първата доставка се извършва след задълбочен и детайлен процес по лицензиране на ядреното гориво – резултат от съвместните усилия на АЕЦ „Козлодуй“ и Westinghouse, подкрепени от българската инженерингова компания ЕНПРО Консулт, която извърши част от анализите на безопасността и други дейности, свързани с лицензиране на ядреното гориво.

  „АЕЦ „Козлодуй“ празнува своята 50-а годишнина през 2024 г. и за нас е удоволствие да допринесем за диверсификацията на доставките на ядрено гориво за този наш ценен клиент с това първо зареждане“, каза Тарик Чохо, президент на отдел „Ядрено гориво“ в Westinghouse. „Очакваме с нетърпение да надградим дългосрочното ни партньорство с АЕЦ „Козлодуй“, като постигаме значителен напредък и относно възможността да изградим два нови енергоблока с технологията AP1000® на Westinghouse на тази площадка.“

  АЕЦ „Козлодуй“ е единствената ядрена централа в България. Пети и шести енергоблок са с обща инсталирана мощност от 2GW и доставят приблизително една трета от електроенергията в страната. Тези блокове са модернизирани с цел удължаване на експлоатационния им живот с 30 години всеки.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти
  преди 9 часа
  преди 14 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 15 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 16 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании