петък, 12 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8693 прочитания

  Марина Мучакова: За продажба на ТикТок диаманти се дължат данъци

  За дължимите данъци върху облаги, получени от социалните мрежи, вижте какво сподели управляващият съдружник във Веста консулт пред Economy.bg
  19 юни 2024, 16:07 a+ a- a

  „Някъде може би към края на oктомври месец миналата година обясних в социалните мрежи, че гифтовете в ТикТок ще се облагат. Около половин година по-късно вече пристигат първите искания за документи по проверки и ревизии на физически лица за доходите им от ТикТок, You Tube, Only Fans, Patreon и др.“, разказва Марина Мучакова, управляващ съдружник във Веста Консулт. Свързахме се с нея, за да разберем повече за дължимите данъци при получаване на гифтове в социалните мрежи и в частност ТикТок. Ето какво сподели тя пред Economy.bg:

  Марина Мучакова, управляващ съдружник във Веста Консулт. Снимка: личен архив

  Какви са типичните „гифтове“, които хората получават в социалните мрежи?
  За ТикТок гифтовете са най-често изображения на рози, които се купуват в пакет от 5. Раздават се от гифтъри или дарители по време на лайв излъчвания, в които се преследва гледаемост. Зрителите възнаграждават създателя на съдържанието с тези гифтове, които представляват емоджита на ТикТок. За да ги имаш в акаунта си или трябва да си ги купиш, или трябва да ти ги подарят. Впоследствие можеш да продадеш тези, които са ти дарени. Обикновено ТикТок ги оценява в диаманти, които се обменят срещу долари. Комисионата на ТикТок е предварително определена и е около 68% по съвсем груби сметки. Наградите се натрупват по време на всеки лайв.

  Тази година за първи път ли възниква задължение за хората да ги декларират и платят данъци върху тях?
  Задължение за плащане на данъци винаги е имало. То се извежда от чл. 10 и чл. 33 ЗДДФЛ, които регламентират, че доходът от продажба или замяна на виртуални валути е облагаем. Просто до влизането в сила на Директивата DAC7 данъчните органи нямаха възможност за проследяването на тези гифтове.

  Бихте ли споделили насоки какво и в кои приложения трябва да декларират?
  Игровите токени по ЗДДФЛ, Чл. 33, се приемат за виртуална валута или финансови активи. Продажбата и замяната се облагат с данък. Не се облагат с ДДС, но при достигане на оборот от 100к за 12 месеца, трябва да се регистрирате по ДДС. Платената комисионна на Тик Ток е основание за регистрация по ДДС, Чл. 97а, защото това не е финансова платформа. Върху нея дължите ДДС. Със задна дата. Тук е трябвало да се самообложите с протокол (идентично с комисионната към You Tube). Изключение: ако платформата няма европейска регистрация за ДДС цели. В годишната данъчна декларация гифтовете влизат в приложение 6 дарения и бонуси, определени като друг вид доход, недефиниран другаде с данък 10%. Продажбата на Тик Ток диаманти е продажба на виртуални валути, декларират се в приложение 5, код 508. Данък 10% след приспадане на 10% НПР.

  А какъв е данъчният режим спрямо лица, които системно получават такива облаги от социалните мрежи?
  Серийните ловци на гифтовете се третират като лица, получили доход по занятие с 15% ставка. Доходът по занятие е осигурителен. Приспадат се всички относими разходи като осветление, реклама, грим, реквизити, курсове, комисионна на Тик Ток и т.н.

  Какво могат да предприемат хората, които са пропуснали да декларират тези доходи?
  Който не е декларирал, но е подал декларация, може да си направи корекция до края на месец септември!

  А тези хора, които въобще не са подали декларация?
  Който не е подал данъчна декларация е възможно да попадне в селекцията на НАП за проверка за съпоставимост на доходите, защото срещу неговата партида се натрупват несъответствия. Когато НАП засече несъответствие прави проверка и издава констативен протокол. На базата на протокола може да се задълбае случаят и това производство да прерасне в ревизия или НАП да покани данъкоплатеца да си плати задълженията с покана по чл. 103 ДОПК. Ако данъкоплатецът не предекларира и плати съобразно поканата сам, срещу него започва производство по ревизия. Ревизията завършва с ревизионен акт, който ако не се обжалва в 14-дневен срок, влиза в сила и констатираните данъци стават изискуеми. 

  Бихте ли споделили добри практики по отношение декларирането на гифтове?
  Пазете си документите за разходи. С тях може да намалите облагаемата печалба. Това са всякакви касови бележки и история на банкови и картови плащания на стоки и услуги, свързани с дейността Ви. Подавайте декларации. И предварително планирайте дейността си. Добрите счетоводители могат законно да редуцират данъка ви. Например за една и съща дейност може да формирате занятие, да регистрирате ЕООД и да работите през него или да се регистрирате като свободна професия. В трите случая дължимите данъци и осигуровки са съвсем различни. Това може да се направи, преди да попаднете в радара на НАП и преди да се окажете в административно нарушение поради недекларирани доходи. Добрата новина е, че рядко за такива провинения се носи наказателна отговорност за разлика от други държави. Лошата новина е, че задължително се търсят лихви за просрочени задължения, а нерядко се налагат и глоби.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 28 минути
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 1 час
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 2 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 5 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 6 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство