събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2217 прочитания

  Рая Назарян беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание

  Тя бе издигната от парламентарната група на ГЕРБ-СДС
  20 юни 2024, 15:04 a+ a- a

  Снимки: НС

  Със 131 гласа „за“, 66 „против“ и 39 „въздържал се“ парламентът избра народния представител от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Рая Назарян за председател на 50-ото Народно събрание.

  Кандидатурата на Рая Назарян беше представена в пленарна зала от народния представител от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, която посочи, че Рая Назарян е завършила Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“, а по-късно в София се дипломира със специалност „магистър по право“. Тя притежава 14 години юридически стаж, 12 от които като адвокат към Софийска адвокатска колегия, подчерта Теменужка Петкова.

  Рая Назарян е избирана за народен представител в 48-ото, 49-ото и 50-ото Народно събрание от София, припомни Теменужка Петкова. Тя посочи, че в 48-ото Народно събрание Рая Назарян е заместник-председател на Комисията по превенция и противодействие на корупцията, както и член на Комисията по правни въпроси, а в 49-ото Народно събрание и председател на Комисията за превенция и противодействие на корупцията. 

  В изказването си непосредствено след избирането ѝ за председател на 50-ото Народно събрание Рая Назарян заяви, че с днешното гласуване се дава възможност за нормално развитие на политическите процеси и ефективното функциониране на държавната власт. Рая Назарян отбеляза, че Народното събрание, независимо от степента на обществено доверие, е единствената платформа за легитимиране на изпълнителната и законодателната власт. Затова и наша обща отговорност, на всеки един народен представител, е да дадем възможност за нормализиране на политическите процеси и да отговорим на очакванията на обществото за стабилност, сигурност и справедливост, заяви Рая Назарян.

  Независимо от политическите си различия всички ние носим отговорност за качеството на политическите дебати и за актовете на Народното събрание, които трябва да съответстват на общоприетите разбирания за авторитет и достойнство, подчерта председателят на парламента. Вярвам, че всеки един от нас ще полага усилия именно в тази посока и ще се придържа към тези принципи, допълни тя.

  Рая Назарян посочи, че депутатите могат да разчитат от нейна страна на диалогичност, на справедливост, на равнопоставеност и на безусловно спазване на Конституцията, законите и на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. 

  За заместник-председател на парламента от ГЕРБ-СДС беше избрана Росица Кирова, от ДПС - Йордан Цонев, от „Продължаваме промяната-Демократична България“ - Атанас Атанасов, от „Възраждане“ - Цончо Ганев, от „БСП за България“ – Драгомир Стойнев, от „Има такъв народ“ – Андрей Чорбанов, от „Величие“ – Виктория Василева.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 13 часа
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 15 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 17 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 18 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство