събота, 16 ноември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3435 прочитания

  Бизнесът против разделното събиране на отпадъци

  Новите изисквания ще принудят фирмите да прекратят своята дейност или да се преориентират към сивия сектор, считат от БСК
  07 януари 2013, 16:46 a+ a- a

  Държавата не може да се справи с изискванията на ЕС за разделно събиране на отпадъци и за пореден път прехвърля отговорността предимно върху бизнеса. Това се посочва в позиция на Българската стопанска камара (БСК) във връзка с влизането в сила от началото на 2013 на разделното събиране и предаване на отпадъци от хартия, стъкло, пластмаси и метали от притежатели на търговски обекти, стопански и административни сгради.

  ОТ БСК считат, че с новите законови изисквания се притиска част от бизнеса да прекрати своята дейност или да се преориентира към сивия сектор. Ще бъдат отблъснати и потенциални чуждестранни инвеститори.

  Камарата критикува, че се въвеждат режими и процедури, без да е изградена съответната човешка, организационна, технологична и преди всичко нормативна инфраструктура.

  Във всичките 264 общини в страната все още няма приети наредби за прилагане на съответните изисквания. Освен това няма създадена организация за разделно събиране на отпадъците. Не е ясно и кой ще финансира дейностите по събиране и преработка на тези отпадъци. Това според БСК води до административен хаос, от който потърпевш е бизнесът.

  От Камарата считат, че санкциите за неизпълнение на изискванията за разделно сметосъбиране, достигащи 10 хил.лв, са непосилни за голяма част от МСП и за предприятията с влошено икономическо състояние в условия на продължаваща криза.

  В тази връзка от БСК настояват „президентът на България да сезира Конституционния съд за антиконституционните записи, даващи възможност на общините сами да определят основата за определяне на местните данъци и такси”. Бизнесът иска да бъде въведено справедливо и икономически обосновано определяне на разходите за услугите по събиране, извозване и третиране на битовите отпадъци. По този начин ще бъдат намалени разходите за събиране, депониране и обработка на отпадъците и ще се даде икономически стимул за разделното събиране, отбелязват от БСК.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  ЕС не се справя с антимикробната резистенстност
  Според Европейската сметна палата има известен напредък, но годишно от нелечими бактерии в ЕС умират 33 000 души, а икономическата цена е €1,5 млрд.
  преди 14 часа
  Хонконг изпадна в рецесия
  Това се случва за първи път от 10 години насам
  преди 14 часа
  15 държави поискаха търговски компенсации заради Брекзит
  Държави от различни точки по света са притеснени за своя износ за ЕС
  преди 15 часа
  Предложението за болничните ще бъде ревизирано
  Първият ден ще се плаща на родителите, които гледат болни деца, и при трудови злополуки
  преди 16 часа
  Amazon оспорва сделката на Пентагона с Microsoft
  Тя е на стойност близо 10 милиарда щатски долара
  преди 19 часа
  Очаква се най-много българи да подадат докуметни за уседналост във Великобритания
  Над 600 000 европейци са кандидатствали само през октомври