понеделник, 05 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5809 прочитания

  Защо българите не заплашват Великобритания?

  Вижте какво сочат данни на Институт „Отворено общество” – София от изследвания за миграционните нагласи на българите
  08 февруари 2013, 15:28 a+ a- a

  Имат ли основания страховете на британците от българско „нашествие” към Острова догодина, когато отпадат ограниченията до пазара на труда в страната?

  Напоследък в общественото пространство във Великобритания бяха цитирани различни данни за очаквания поток от български и румънски имигранти. За да внесат яснота, от Институт „Отворено общество” – София са събрали данни от различни техни проучвания през годините за миграционните нагласи на българите

  Вижте какви са основните тенденциите:
  1. Въпреки отпадането на ограниченията за пътуване до страни от ЕС през последното десетилетие емиграцията намалява.

  2. 20 страни членки на ЕС до момента са отворили трудовите си пазари, а останалите 7 ще направят това през 2014. Това прави малко вероятно всички имигранти да се насочат към една от тези 7 страни.

  3. Потенциалните имигранти, които ще търсят работа в тези страни, няма да заплашат работните места на гражданите на старите страни-членки, защото те ще търсят заетост в сектори, които местните отбягват.

  4. Наблюдава се тенденция на завръщащи се обратно българи, което ще компенсира потока на заминаващите.

  Ето още детайли от изследванията на „Отворено общество”:
  • България остава една от най-бедните страни в Европейския съюз, съответно емиграцията към Западна Европа продължава да е привлекателен избор за част от населението. Но силата на тази привлекателност намалява, защото нивата на безработица в България и Западна Европа вече са сравними, а различията в нивата на доходите са намалели – в края на 90-те години на ХХ в. доходът на човек в Западна Европа е 4 пъти по-висок от българския, а десетилетие по-късно вече е 2,5 пъти по-висок от българския, измерен по паритета на покупателната способност. В резултат темповете на емиграция на българите постепенно се забавят.

  • Въпреки много по-голямата интеграция и отпадането на пречките за пътуване в ЕС емиграцията всъщност намалява. Докато между преброяванията от 1992 и 2001 средногодишно емигрират по 24 201 български граждани, между преброяванията от 2001 и 2011 средногодишно емигрират по 17 524 души. Спадът в средногодишната емиграция е 28% въпреки отпадането на ограниченията за пътуване.

  • България и Румъния са различни страни и трябва да бъдат разглеждани различно. От гледна точка на броя емигранти в сравнение с Румъния българските емигранти са пренебрежимо малко.

  • През 2011 Испания наложи ограничения в движението на работници от Румъния, но не и от България. Според решението на Европейската комисия на Испания се разрешава да наложи временно ограничение на свободното движение на работници от Румъния заради смущения в пазара на труда. Но подобно ограничение не е наложено спрямо България, т.е. България не е заплаха за пазара на труда на Испания (въпреки че Испания е предпочитана дестинация за българските емигранти).

  • Българите представляват едва 0.5% от гражданите на ЕС, които живеят в друга страна на ЕС. За сравнение румънците са 2.9%.

  • Доклад на ЕК от 2011 показа, че българските и румънските работници като цяло имат положително въздействие върху икономиките на старите страни челнки. В доклада се посочва, че те не са повлияли отрицателно на пазара на труда им.

  • Характерът на българската миграция остава преобладаващо временен и сезонен, което ясно личи от секторите на икономическата заетост на българските работници.

  • Великобритания не е сред топ дестинациите за трудовата миграция на българите. Най-желаните страни за българите са Германия (18,2 % от българите, които смятат да потърсят работа в чужбина, биха избрали Германия), Испания (15,5 %) и Италия (13,6 %). Едва 10,9% са изразили желание да търсят работа на Острова.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  02 юни 2023, 16:50
  Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
  Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
  02 юни 2023, 16:13
  Работните места в САЩ продължават да се увеличават
  Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост
  02 юни 2023, 15:52
  Япония с предупреждение към OpenAI
  Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
  02 юни 2023, 15:04
  САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността
  Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
  02 юни 2023, 10:22
  Американският Сенат прие Закона за ограничаване на дълга
  Предстои президентът Байдън да подпише документа, за да влезе в сила