петък, 01 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4088 прочитания

  Барозу: Ограниченията за българи и румънци изтичат необратимо в края на 2013

  Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу отговори на питане на евродепутата Ивайло Калфин
  15 февруари 2013, 14:33 a+ a- a

  Ограниченията за българи и румънци на трудовия пазар на други страни членки ще изтекат необратимо на 31 декември 2013 и нито една държава не може едностранно да ги продължи. Това се казва в писмо на на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу до Ивайло Калфин, и Каталин Иван - лидери на българската и румънската делегации на социалистите в Европейския парламент, както и до Ханес Свобода - председател на социалистите евродепутати и Корина Крету, негов заместник. Писмото беше разпространено от пресслужбата на Калфин.

  Евродепутатите писаха на Бразо, за да поискат гаранции, че Европейската комисия, в чийто правомощия е да следи за спазването на европейското право, ще направи всичко възможно, за да не бъдат дискриминирани българските и румънски работници.

  Повод за писмото е разгарящата се напоследък кампания във Великобритания, в която се включиха и министри от консервативното правителство на Дейвид Камерън.

  Социалистите изразиха тревогата си пред председателя на Еврокомисията, че „вълната от враждебни изказвания, от началото на годината, цели стигматизирането на тези граждани като втора категория европейци, които представляват заплаха за социалните системи, просто защото искат да използват основните си права на свободно предвижване и работа”.

  „Свободното движение на работници е едно от фундаменталните права в европейските договори и Комисията винаги е придавала голямо значение на гарантирането на европейските граждани, че ще могат да се възползват от това право без никакви ограничения”, пише Барозу до евродепутатите.

  Той ги увери, че всички ограничения за работа в ЕС ще отпаднат в края на годината и че нито една държава няма да може едностранно да ги продължи.

  Барозу информира евродепутатите, че е поискал от еврокомисаря по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор да се свърже с тях и да им даде подробна информация по въпроса.

  В момента 10 държави все още прилагат рестрикции за работа на българи и румънци, възползвайки се от последните удължени периоди, фиксирани в договорите за членство в ЕС на двете най-нови държави членки.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024
  преди 6 часа
  Висшистите в България се реализират все по-добре
  Под 1% безработица при медици и математици, показва тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България
  преди 6 часа
  AbbVie купува ImmunoGen
  Сделката е на стойност $10,1 милиарда
  преди 7 часа
  Ето колко години трябва да спестявате, за да си купите жилище в България
  Жилищата са достъпни за около една трета от домакинствата в страната, сочи анализ на УниКредит Булбанк
  преди 7 часа
  Безработицата в ЕС и еврозоната остава стабилна
  През октомври показателят остава непроменен спрямо предходния месец
  преди 8 часа
  Инфлацията в еврозоната намалява повече от очакваното
  Според експресните оценки на Евростат показателят през ноември е 2,4%