неделя, 04 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3978 прочитания

  Барозу: Ограниченията за българи и румънци изтичат необратимо в края на 2013

  Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу отговори на питане на евродепутата Ивайло Калфин
  15 февруари 2013, 14:33 a+ a- a

  Ограниченията за българи и румънци на трудовия пазар на други страни членки ще изтекат необратимо на 31 декември 2013 и нито една държава не може едностранно да ги продължи. Това се казва в писмо на на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу до Ивайло Калфин, и Каталин Иван - лидери на българската и румънската делегации на социалистите в Европейския парламент, както и до Ханес Свобода - председател на социалистите евродепутати и Корина Крету, негов заместник. Писмото беше разпространено от пресслужбата на Калфин.

  Евродепутатите писаха на Бразо, за да поискат гаранции, че Европейската комисия, в чийто правомощия е да следи за спазването на европейското право, ще направи всичко възможно, за да не бъдат дискриминирани българските и румънски работници.

  Повод за писмото е разгарящата се напоследък кампания във Великобритания, в която се включиха и министри от консервативното правителство на Дейвид Камерън.

  Социалистите изразиха тревогата си пред председателя на Еврокомисията, че „вълната от враждебни изказвания, от началото на годината, цели стигматизирането на тези граждани като втора категория европейци, които представляват заплаха за социалните системи, просто защото искат да използват основните си права на свободно предвижване и работа”.

  „Свободното движение на работници е едно от фундаменталните права в европейските договори и Комисията винаги е придавала голямо значение на гарантирането на европейските граждани, че ще могат да се възползват от това право без никакви ограничения”, пише Барозу до евродепутатите.

  Той ги увери, че всички ограничения за работа в ЕС ще отпаднат в края на годината и че нито една държава няма да може едностранно да ги продължи.

  Барозу информира евродепутатите, че е поискал от еврокомисаря по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор да се свърже с тях и да им даде подробна информация по въпроса.

  В момента 10 държави все още прилагат рестрикции за работа на българи и румънци, възползвайки се от последните удължени периоди, фиксирани в договорите за членство в ЕС на двете най-нови държави членки.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  02 юни 2023, 16:50
  Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
  Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
  02 юни 2023, 16:13
  Работните места в САЩ продължават да се увеличават
  Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост
  02 юни 2023, 15:52
  Япония с предупреждение към OpenAI
  Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
  02 юни 2023, 15:04
  САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността
  Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
  02 юни 2023, 10:22
  Американският Сенат прие Закона за ограничаване на дълга
  Предстои президентът Байдън да подпише документа, за да влезе в сила