събота, 25 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4205 прочитания

  Барозу: Ограниченията за българи и румънци изтичат необратимо в края на 2013

  Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу отговори на питане на евродепутата Ивайло Калфин
  15 февруари 2013, 14:33 a+ a- a

  Ограниченията за българи и румънци на трудовия пазар на други страни членки ще изтекат необратимо на 31 декември 2013 и нито една държава не може едностранно да ги продължи. Това се казва в писмо на на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу до Ивайло Калфин, и Каталин Иван - лидери на българската и румънската делегации на социалистите в Европейския парламент, както и до Ханес Свобода - председател на социалистите евродепутати и Корина Крету, негов заместник. Писмото беше разпространено от пресслужбата на Калфин.

  Евродепутатите писаха на Бразо, за да поискат гаранции, че Европейската комисия, в чийто правомощия е да следи за спазването на европейското право, ще направи всичко възможно, за да не бъдат дискриминирани българските и румънски работници.

  Повод за писмото е разгарящата се напоследък кампания във Великобритания, в която се включиха и министри от консервативното правителство на Дейвид Камерън.

  Социалистите изразиха тревогата си пред председателя на Еврокомисията, че „вълната от враждебни изказвания, от началото на годината, цели стигматизирането на тези граждани като втора категория европейци, които представляват заплаха за социалните системи, просто защото искат да използват основните си права на свободно предвижване и работа”.

  „Свободното движение на работници е едно от фундаменталните права в европейските договори и Комисията винаги е придавала голямо значение на гарантирането на европейските граждани, че ще могат да се възползват от това право без никакви ограничения”, пише Барозу до евродепутатите.

  Той ги увери, че всички ограничения за работа в ЕС ще отпаднат в края на годината и че нито една държава няма да може едностранно да ги продължи.

  Барозу информира евродепутатите, че е поискал от еврокомисаря по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор да се свърже с тях и да им даде подробна информация по въпроса.

  В момента 10 държави все още прилагат рестрикции за работа на българи и румънци, възползвайки се от последните удължени периоди, фиксирани в договорите за членство в ЕС на двете най-нови държави членки.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  преди 2 дни
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата
  преди 2 дни
  JYSK открива още 2 нови магазина у нас
  От началото на 2024 до сега бяха открити обекти в Елин Пелин, Равда и Асеновград
  преди 2 дни
  Инфлацията във Великобритания с по-малък от очакваното спад
  През април показателят е с почти 1% по-нисък спрямо март
  22 май 2024, 13:06
  Пазарът на индустриални площи в София навлиза в нова фаза
  Пазарът на производствени и складови площи в София забавя темпото си в началото на годината, а наемните нива се стабилизират за първи път от края на 2021, сочи нов доклад на Cushman&Wakefield Forton