неделя, 23 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4976 прочитания

  Дянков: България не бърза да влиза в еврозоната

  Не е ясно в каква точно формация ще влезем и затова ще изчакаме, посочи министърът на финансите във Вашингтон
  15 февруари 2013, 15:45 a+ a- a

  Снимка: Министерство на финансите

  „Ще изчакаме още няколко години с влизането ни в еврозоната, докато нещата се успокоят. Многократно сме заявявали, че България има желание да се присъедини, но искаме ли да плащаме за неуспешните политики на някои нейни членки?”, подчерта вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на лекция в Института за международна икономика „Питърсън” във Вашингтон, съобщи пресслужбата на Министерството на финансите.

  Дянков представи визията си за това как може България да постигне средноевропейските нива на доходи по време на продължаващата криза в еврозоната и при конкуренцията на съседните държави.

  Във Вашингтон финансовият министър коментира динамичната ситуация във валутния съюз с аргумента, че „ако започнем процедурата по влизане, няма да е ясно в каква точно формация влизаме и затова ще изчакаме”.

  Финансовите министри от ЕС приеха план в края на 2012, съгласно който банките във валутния съюз ще бъдат поставени под единен надзорен орган и според Симеон Дянков това е стъпка в правилната посока, но не достатъчна.

  България има най-ниския данък на юридически и физически лица в целия ЕС със ставка 10%, подчерта българският финансов министър пред аудиторията.

  Той е обезпокоен, че ЕС може да предприеме политика по данъчна хармонизация. „Искаме да сме сигурни, че тази идея не е част от бъдещия пакет мерки в еврозоната”, отбеляза Дянков.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  преди 2 дни
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  преди 2 дни
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева