събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1841 прочитания

    108 млн. лв. дължи правителството на бизнеса

    Предприети са мерки за намаляване на задълженията, заяви премиерът Марин Райков
    03 април 2013, 14:25 a+ a- a

    „Дължимата сума от правителството към бизнеса е около 108 млн. лв. Помолих министъра на финансите - да положи усилия за намаляване на това задължение. 70% от задължението е на един субект. Мерки са предприети”, обясни премиерът Марин Райков, цитиран от агенция „Фокус”.

    „Правителството има ангажимент за размера на задълженията на централното правителство, общините отговарят за собствените си бюджети. Те получават годишно трансфер от правителството”, обясни финансовият министър Калин Христов.

    Междувременно премиерът отбеляза, че много сериозни са шансовете в края на седмицата фискалният резерв да надхвърли 4.7 млрд. лв. „По време на посещението в Брюксел поставих въпроса за възстановяване на сумата от 800 млн. лв. от земеделските субсидии. Очаквам до края на седмицата тези средства да бъдат възстановени”, посочи Райков.

    Премиерът обяви, че броят на хората, които ще бъдат засегнати от приетите от кабинета спешни социални мерки, ще надхвърли 100 000 души и увери, че всички социални помощи се изплащат в срок.

    Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова уточни, че 10.5 млн. лв. от сумата от близо 41 млн. лв. ще бъдат насочени за еднократни добавки на майки, семейства на деца с увреждания и за енергийно подпомагане. С останалите около 30 млн. лв. ще бъдат подкрепени хора с трайни увреждания, безработни до 29 години, безработни родители на деца до петгодишна възраст, безработни над 50 години и продължително безработни. „С 231 000 лева ще бъдат подпомогнати микропредприятия за субсидиране на първите пет работни места, които те ще открият“, допълни още Костадинова.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години