понеделник, 25 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4322 прочитания

  Плевнелиев: Германските инвестиции са ключови за България

  Подготвя се закон за иновациите, подчерта президентът
  12 април 2013, 10:11 a+ a- a

  Снимка: Президентство

  „Германските инвестиции са от ключово значение за България”. Това подчерта президентът Росен Плевнелиев при откриването на конференцията „Германия – страна на иновации”, организирана от Германо-Българската индустриално-търговска камара по повод 20 години германска икономика в България.

  „Германските компании са търсен работодател и партньор на българските общини и на българската държава. Те създават качествени работни места, ориентирани към бъдещето. Те инвестират в производства с висока добавена стойност” посочи президентът.

  Плевнелиев отбеляза, че бъллгарските политици имат много какво да научат от немските си колеги политици, защото иновациите заемат централно място в немската политика.

  Държавният глава съобщи, че се работи активно за изготвянето на закон за иновациите в България. Този процес ще бъде насърчен и със създаването на Национален иновационен борд. Той ще бъде подпомаган от Национален иновационен фонд с пари от държавния и европейския бюджет.

  Предстои изготвянето и на две нови оперативни програми – „Наука и иновации за конкурентоспособност” и „Наука и образование за интелигентен растеж”, които ще стимулират фирмите да използват актуални научни разработки в своята производствена дейност и в обучението на служителите си.

  „Работи се и по нов закон, който да регламентира въвеждането на дуалната система на обучение и квалификация в рамките на средното образование и се надявам проектът да бъде готов до месец”, коментира още президентът.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 септември 2023, 16:19
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  21 септември 2023, 15:37
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  21 септември 2023, 15:30
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  21 септември 2023, 14:51
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  21 септември 2023, 13:54
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица