понеделник, 04 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3695 прочитания

  Над една трета от българите биха живели в чужбина, но едва 5% са готови да емигрират

  Най-популярните дестинации за емиграция са Германия и Великобритания, сочи ново проучване
  05 юли 2013, 15:48 a+ a- a

  Над една трета (37%) от българите биха живели в чужбина. Същевременно едва около 5% от активното население (около 193 000 души) сериозно обмисля да се пресели в друга страна от ЕС. Това сочи национално представително проучване на агенция „Афис”, направено по поръчка на Европейския парламент. В изследването, проведено между май и юни 2013, са участвали български граждани между 15 и 55 години.

  Данните показват, че през 2008 желание да живеят в чужбина са имали едва 20% от българите, което означава, че икономическата кризата е увеличила потенциалът за емиграция.

  Най-силният мотив за емиграця на българите е намирането на работа или получаването на по-високи доходи с професията, която практикуват в България. Едва 0.5% от анкетираните заявяват, че биха емигрирали, за да се възползват от социалните системи на по-богатите страни членки.

  При хората, които търсят работа, съответстваща на тяхната квалификация, намеренията да емигрират са по-твърди, отколкото при търсещите „каква да е работа”. Близо две трети от тази категория са убедени, че работата, която могат да намерят в чужбина при своята квалификация, е по-добра от тази, която се предлага в България.

  Мнозинството от анкетираните (34%) смятат, че ако напуснат България, ще получават до 1000 евро месечно. Други 29% очакват, че ще получават заплата до 1500 евро.

  Най-популярните дестинации за емиграция са Германия и Великобритания. Това е съществена промяна в сравнение с времето преди кризата, когато на първо място бяха Испания, Гърция и Италия. Причините са намаляващите доходи и нарастващият недостиг на работни места във втората група страни.

  Друга тенденция, която прави впечатление е, че значително се увеличава делът на хората, които желаят да работят легално в страната домакин. Две трети (64%) планират да започнат работа в чужбина с трудов договор, а още 15% очакват част от времето да работят без регистриран договор. Едва 9% имат готовност през цялото време да работят нелегално.

  „С премахването на ограниченията на трудовия пазар в целия ЕС от началото на следващата година ще намалеят и хората, които са готови да работят на черно и на практика представляват проблем за съответните трудови пазари”, коментира данните евродепутатът Ивайло Калфин.

  В сравнение с други източноевропейски страни България поражда значително по-малък процент емиграция поради масовото притежаване на жилищата от техните обитатели (90%), сочи проучването.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  01 декември 2023, 16:32
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024
  01 декември 2023, 12:22
  Висшистите в България се реализират все по-добре
  Под 1% безработица при медици и математици, показва тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България
  01 декември 2023, 11:53
  AbbVie купува ImmunoGen
  Сделката е на стойност $10,1 милиарда
  01 декември 2023, 11:15
  Ето колко години трябва да спестявате, за да си купите жилище в България
  Жилищата са достъпни за около една трета от домакинствата в страната, сочи анализ на УниКредит Булбанк
  01 декември 2023, 10:32
  Безработицата в ЕС и еврозоната остава стабилна
  През октомври показателят остава непроменен спрямо предходния месец
  01 декември 2023, 09:54
  Инфлацията в еврозоната намалява повече от очакваното
  Според експресните оценки на Евростат показателят през ноември е 2,4%