неделя, 19 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3845 прочитания

  Над една трета от българите биха живели в чужбина, но едва 5% са готови да емигрират

  Най-популярните дестинации за емиграция са Германия и Великобритания, сочи ново проучване
  05 юли 2013, 15:48 a+ a- a

  Над една трета (37%) от българите биха живели в чужбина. Същевременно едва около 5% от активното население (около 193 000 души) сериозно обмисля да се пресели в друга страна от ЕС. Това сочи национално представително проучване на агенция „Афис”, направено по поръчка на Европейския парламент. В изследването, проведено между май и юни 2013, са участвали български граждани между 15 и 55 години.

  Данните показват, че през 2008 желание да живеят в чужбина са имали едва 20% от българите, което означава, че икономическата кризата е увеличила потенциалът за емиграция.

  Най-силният мотив за емиграця на българите е намирането на работа или получаването на по-високи доходи с професията, която практикуват в България. Едва 0.5% от анкетираните заявяват, че биха емигрирали, за да се възползват от социалните системи на по-богатите страни членки.

  При хората, които търсят работа, съответстваща на тяхната квалификация, намеренията да емигрират са по-твърди, отколкото при търсещите „каква да е работа”. Близо две трети от тази категория са убедени, че работата, която могат да намерят в чужбина при своята квалификация, е по-добра от тази, която се предлага в България.

  Мнозинството от анкетираните (34%) смятат, че ако напуснат България, ще получават до 1000 евро месечно. Други 29% очакват, че ще получават заплата до 1500 евро.

  Най-популярните дестинации за емиграция са Германия и Великобритания. Това е съществена промяна в сравнение с времето преди кризата, когато на първо място бяха Испания, Гърция и Италия. Причините са намаляващите доходи и нарастващият недостиг на работни места във втората група страни.

  Друга тенденция, която прави впечатление е, че значително се увеличава делът на хората, които желаят да работят легално в страната домакин. Две трети (64%) планират да започнат работа в чужбина с трудов договор, а още 15% очакват част от времето да работят без регистриран договор. Едва 9% имат готовност през цялото време да работят нелегално.

  „С премахването на ограниченията на трудовия пазар в целия ЕС от началото на следващата година ще намалеят и хората, които са готови да работят на черно и на практика представляват проблем за съответните трудови пазари”, коментира данните евродепутатът Ивайло Калфин.

  В сравнение с други източноевропейски страни България поражда значително по-малък процент емиграция поради масовото притежаване на жилищата от техните обитатели (90%), сочи проучването.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
  Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
  17 май 2024, 11:28
  „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
  Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
  17 май 2024, 10:37
  ЕК започна ново разследване срещу Meta
  Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
  17 май 2024, 09:19
  "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
  Искът е заради спрените руски газови доставки
  17 май 2024, 08:53
  Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
  Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари