събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3816 прочитания

    Над една трета от българите биха живели в чужбина, но едва 5% са готови да емигрират

    Най-популярните дестинации за емиграция са Германия и Великобритания, сочи ново проучване
    05 юли 2013, 15:48 a+ a- a

    Над една трета (37%) от българите биха живели в чужбина. Същевременно едва около 5% от активното население (около 193 000 души) сериозно обмисля да се пресели в друга страна от ЕС. Това сочи национално представително проучване на агенция „Афис”, направено по поръчка на Европейския парламент. В изследването, проведено между май и юни 2013, са участвали български граждани между 15 и 55 години.

    Данните показват, че през 2008 желание да живеят в чужбина са имали едва 20% от българите, което означава, че икономическата кризата е увеличила потенциалът за емиграция.

    Най-силният мотив за емиграця на българите е намирането на работа или получаването на по-високи доходи с професията, която практикуват в България. Едва 0.5% от анкетираните заявяват, че биха емигрирали, за да се възползват от социалните системи на по-богатите страни членки.

    При хората, които търсят работа, съответстваща на тяхната квалификация, намеренията да емигрират са по-твърди, отколкото при търсещите „каква да е работа”. Близо две трети от тази категория са убедени, че работата, която могат да намерят в чужбина при своята квалификация, е по-добра от тази, която се предлага в България.

    Мнозинството от анкетираните (34%) смятат, че ако напуснат България, ще получават до 1000 евро месечно. Други 29% очакват, че ще получават заплата до 1500 евро.

    Най-популярните дестинации за емиграция са Германия и Великобритания. Това е съществена промяна в сравнение с времето преди кризата, когато на първо място бяха Испания, Гърция и Италия. Причините са намаляващите доходи и нарастващият недостиг на работни места във втората група страни.

    Друга тенденция, която прави впечатление е, че значително се увеличава делът на хората, които желаят да работят легално в страната домакин. Две трети (64%) планират да започнат работа в чужбина с трудов договор, а още 15% очакват част от времето да работят без регистриран договор. Едва 9% имат готовност през цялото време да работят нелегално.

    „С премахването на ограниченията на трудовия пазар в целия ЕС от началото на следващата година ще намалеят и хората, които са готови да работят на черно и на практика представляват проблем за съответните трудови пазари”, коментира данните евродепутатът Ивайло Калфин.

    В сравнение с други източноевропейски страни България поражда значително по-малък процент емиграция поради масовото притежаване на жилищата от техните обитатели (90%), сочи проучването.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 20 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство