вторник, 07 април 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1842 прочитания

  Експерти предлагат четири дневна работна седмица

  100 000 са останали без работа през 2009, но не се водят безработни, по данни на ИСС
  01 март 2010, 04:22 a+ a- a

  Да се работи четири, а не пет дни в седмицата, когато предприятието няма поръчки и при условие, че работникът е съгласен с пропорционалното намаление на заплатата му, съответстващо на работното време, предлагат от Икономически и социален съвет (ИСС). Ръководството на ИСС намира по-късата работна седмица за добра антикризисна мярка, която е въведена в Малка и в някои сектори в Германия.


  За да бъде въведена официално мярката е необходимо да се направи корекция в Кодекса на Труда, обясни Пламен Димитров – член на ИСС.  По думите му заетостта и без това е намалена в някои предприятия, които са преминали на четиричасов работен ден.  Според него четидневната работна седмица може да бъде едно от консенсусните предложения, с които да излезе Националният съвет за тристранно сътрудничество, при условие, че не се нарушават правата на хората като стаж и пенсия. 


  От ИСС смятат още, че България закъснява с антикризисните мерки. Според цифрите цитирани от Пламен  Димитров през 2009 около 100 хиляди души са останали без работа през миналата година и не са регистрирани като безработни.  Това означава, че те се трудят в "сивата икономика" с цел преживяване, най-вече в секторите на преработващата промишленост, търговията и ремонтните услуги, обясни Димитров. 


  Част от проблемите на българския трудов пазар са генерирани в предходните периоди, допълва и председателят на ИСС Лалко Дулевски. По думите му в България все още по-слабо внимание се отделя на икономически неактивните лица, които официално са извън пазара на труда. Според него са много малко антикризисните мерки, които могат да достигнат до тези хора. Дулевски допълни, че в „сивата икономика” са заети не само хора, които извършват нискоквалифициран труд. Като пример той посочи зъболекарите, които рядко издават касов бон за извършената услуга.
   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 46 минути
  В Ню Йорк жертвите на COVID-19 вече надминаха загиналите в атаките на 11 септември
  Щатът отчете пореден рекорд на смъртни случаи от коронавирус
  преди 3 часа
  12 са последните положителни проби на COVID-19
  577 достигна броят на потвърдените случаи на коронавирус в България
  преди 4 часа
  Градският транспорт в София ще се движи с ново работно време
  Последните курсове на градските линиите ще приключват около 22:00 часа
  преди 5 часа
  Борис Джонсън в стабилно състояние, остава в интензивното
  Финансовият министър Риши Сунак ще поеме управлението на страната, ако и външният министър Доминик Рааб, който замества Джонсън, се разболее
  преди 6 часа
  Хидроксихлорохин и COVID-19: има ли доказателства, че помага?
  Светът започна да се запасява с лекарството. Учените обаче не са категорични, дали то помага в борбата с коронавируса