четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14935 прочитания

    Рей О’Фаръл, VMware: Изпитваме глад за наистина добри инженерни таланти

    За бъдещето на „облака”, за предизвикателството BYOD и за уменията, нужни за успех в ИТ индустрията, Рей О’Фаръл, старши вицепрезидент „Развойна дейност за „облачни” инфраструктури” във VМware, пред Economy.bg
    18 ноември 2013, 09:18 a+ a- a

    Рей О’Фаръл е старши вицепрезидент „Развойна дейност за „облачни” инфраструктури” във VМware. Присъединява се към компанията през 2003 и оглавява отдела за „Продуктов инжинеринг” на VМware за цял свят. По-късно О’Фаръл оглавява екипа за VMware ESX, който прави ранните разработки на ESX. Заема различни позиции, като за известен период е генерален директор на продуктовата дивизия VMware vSphere. Преди да се присъедини към VMware, О’Фаръл управлява екипи от над 1000 души, фокусирани върху разработването на компилиращи системи, системи за взаимодействие в реално време и DSP системи за голям набор от компании, включително индустриални и научни институции (Ирландия), Ashling Microsystems (Ирландия), Improv systems (САЩ) и Microtec /Mentor Graphics (САЩ), където прекарва 10 години на различни позиции.
    О’Фаръл има бакалавърска степен по инженерство в областта на електрониката и е магистър инженер на компютърни науки, и двете от Университета в Лимерик, Ирландия.

    За бъдещето на „облака”, за виртуализацията, за миграцията на бизнеса и потребителите към "облака"

    Г-н О’Фаръл, как виждате бъдещето на „облака”?
    Ако обърнете внимание къде е ИТ индустрията днес, тя е подложена на голям натиск от бизнеса и от клиентите, за да стане по-гъвкава и да отговаря на нуждите им. Ние във VMware наричаме това „ИТ като услуга”. Това означава, че ИТ ще оперира по много по-гъвкав начин, ще бъде високо автоматизирана. И всичко това става възможно благодарение на „облака”. Ние разглеждаме „облака” основно като хибриден модел, съставен от публичния „облак”, където можеш да управляваш отдалечено дадено приложение, и от частния „облак”, където ИТ организациите сами си осигуряват същото ниво на гъвкавост и бързина за управление на бизнеса в рамките на организацията. Считаме,че частта между двата типа „облака” или хибридния модел има голям потенциал. Смятаме, че това е уникален модел, защото позволява на ИТ организациите да имат определена степен на контрол, ако имат притеснения, свързани с регулации или със сигурността. Считаме, че бъдещето е на комбинацията между двете или в хибридния модел. Смятам, че много ИТ организации вече са започнали да възприемат този модел. Те вече отчитат значителни подобрения в бързината и способността да иновират за компанията.

    Как се развиват технологиите за виртуализация?
    В основата на „облака” всъщност е виртуализацията. Смятам, че софтуерно дефинираният дата център (software defined data center) или „облакът”, възприемат концепцията за виртуализация и я пренасят към сториджа (storage) и нетуъркинга (networking). Смятам, че виртуализацията ще се развие към виртуализация на дата центровете или към софтуерно дефиниран дата център. Така освен да виртуализира компютърните ресурси, тя ще виртуализира сториджа, нетуъркинга. Считам също, че виртуализацията ще продължи да отнема голяма част от критичната за бизнеса работа. Очакваме, че до края на 2014 и началото 2015 голяма част от най-сложните задачи на бизнеса ще бъдат осъществявани във виртуална среда.

    Много компании се колебаят да мигрират към „облака”. А сега с шпионския скандал те са още по-предпазливи. Какво бихте ги посъветвали?
    Смятам, че трябва да дадем възможност за избор на клиента. Ако той иска да се възползва от предимствата на “облака” – като лесно управление и бързина, но иска да има контрол над данните си, то тогава считаме, че частният „облак” е точното решение. Той позволява данните на компаниите да се съхраняват в техните собствени частни дата центрове, но същевременно възползвайки се от всички преимущества на „облака”. Ако заради опасения, свързани със сигурността, клиентът иска данните му да останат в определени географски граници, подходът на VMware е, където е възможно, да изграждаме инфраструктура за публичен „облак” в различни страни или области. Освен това ние имаме много добри партньори чрез програмата на VMware VSPP (VMware Service Provider Program). Това са доставчици на облачни услуги, които използват продукти на VMware, за да изградят по-малки или специфични за региона „облаци”. В крайна сметка всичко е въпрос на избор. Ако потребителят иска да се възползва от възможностите на „облака”, но е притеснен данните му да излязат извън граница, ние ще доставим услугите, които той иска.

    Какво е влиянието на „облака” върху потребителите?
    Смятам, че влиянието на „облака” върху потребителите е огромно. Потребителите обаче не ги интересува дали нещо е в „облака”, или не. Те са по-скоро фокусирани върху конкретно приложение, което искат да ползват. Например, ако си поръчвате такси чрез приложение на смартфона, вие просто искате таксито да дойде. Не ви пука дали това се случва в „облака” или как въобще работи технологията. На практика „облакът” позволява на много малки компании да се разраснат много бързо, отговаряйки на нуждата от приложения за потребителите. Позволяват също така на по-големи компании да имат гъвкавостта да растат и да се свиват в зависимост от нуждите си.

    За предизвикателството BYOD и решенията на VMware

    Как VMware помага на бизнеса да се справи с предизвикателството, което тенденцията BYOD отправя?
    Тенденцията BYOD (Bring Your Device - Донеси своето устройство) отправя предизвикателство към ИТ организациите, защото те имаха много ограничена представа какво мобилно устройство може да се ползва в компаниите. Сега те трябва да се справят с разнообразни устройства. Предизвикателството е как да дадат на служителите избор да използват устройствата си и как да им дадат възможност много бързо да имат достъп до данните и инфраструктурата на компанията по сигурен начин. От гледна точка на VMware важно е как се управляват тези процеси. Ние имаме технология, която до голяма степен виртуализира операционните системи в устройствата, което означава, че на едно устройство може да влизате като частно и служебно лице. За VMware е важно как дадена ИТ организация успява да управлява тези процеси, да осигурява достъп и съответно да премахва достъп до данни на компанията на частното устройство, когато даден служител напуска компанията. Имаме няколко продукта в тази посока. Един от тях е Horizon Suite.
    Друг аспект на тенденцията BYOD е например, когато използвате инфраструктура за виртуализация на десктопа, където можете да работите с приложенията, но използвайки мобилното си устройство или лаптоп. Така получавате отдалечен достъп до компютъра. VMware вярва, че това е друг начин за осигуряване на мобилна среда, защото много често приложението, което ти трябва, е достъпно само на компютър в компанията. Използвайки инфраструктура за виртуализация на десктопа (VDI), можеш да получиш такъв достъп.

    Върху какви иновации работи R&D центъра на VMware и как си взаимодейства с българския офис?

    Вие отговаряте за  развойната дейност за „облачните” инфраструктури във VМware. Върху какви иновации работите?
    VMware предоставя технологии от прехода от т.нар. първи етап на виртуализация, който е базова автоматизация, към SDDC (software defined data center или софтуерно дефиниран дата център) и „облака”. Много от иновациите са фокусирани върху обхвата, защото напоследък всичко расте много бърдо. Свидетели сме на постоянен ръст на размера на данните, с които бизнесът трябва да работи, растат и предизвикателства, свързани с нетуъркинга. Така че много от иновациите са свързани с това как се справяш с този нов свят, където всичко е пет или десет пъти по-голямо. Работим и върху иновации за поддръжка на нова инфраструктура, нови начини на свързване на хардуер и т.н.
    По отношение на нетуъркинга също имаме много иновации като виртуализация на нетуъркинга. Ние считаме, че трябва да има такава степен на виртуализация на сториджа и нетуъркинга, както е при сървърите. Разработили сме продукти в тази посока като NSX, която е нашата платформа за виртуализация на мрежата. Това е най-големият ни фокус на този етап.
    Други големи иновации са свързани със сториджа. Представихме продукт, наречен vSAN, който е платформа за виртуализация на сториджа.

    Как си взаимодействате с българския R&D център на VMware?
    Аз ръководя няколко хиляди души в R&D звената на VMware по света. Голяма част от тях са тук в България. Българският център всъщност е най-големият в региона на EMEA. Хората тук работят върху много ключови проекти за компанията, като vSphere, нашата платформа за виртуализация, и „облака”.
    Относно това как работим с България, много от нашите екипи всъщност са разделени между България и Пало Алто или между България и Бангалор и Пекин. Постоянно си взаимодействаме. Макар че екипите са географски отделени, има силно усещане, че всеки е свързан и допринася за това, което правим. България и българският екип са ключова част от това.
    Разраснахме се значително в България през последните години като нови служители, но и като технологии, които развиваме тук. Така че не е само броят на хората, а и ключовата инфраструктура, която изграждаме тук.

    Кои са уменията, необходими за успех в ИТ индустрията?

    Какво образование имате и как се насочихте към кариера в ИТ индустрията?
    По образование всъщност съм електронен инженер. После учих и за софтуерен инженер. Така че съм специалист и по двете – хардуер и софтуер. Това са и моите интереси. Особено ми е интересно как софтуерът и хардуерът започват да си взаимодействат по най-ефективния начин. Виртуализацията е точен пример за това взаимодействие. И за мен това е много интересна сфера на работа. С „облака” е същото.

    Ако хората имат интерес към кариера в тази сфера, на какво трябва да обърнат внимание?
    „Облакът” е много широко понятие. Във VMware имаме нужда от хора, които ще се занимават много сериозно с писане на драйвери на устройства и с това как се осъществява взаимодействието с физическия сторидж и нетуъркинг. Ще ни трябват и хора, които се занимават със софтуер за социални медии или софтуер за Big Data Analytics. Така че, когато става дума за „облак”, ние във VMware търсим голям спектър от инженерни таланти. Но по-важното е, че ние изпитваме глад за наистина добри инженерни таланти. Хора, които могат да решават проблемите на клиентите, да ги разбират и да предложат иновативно решение. И тъй като работим в международна среда, важно е и хората да могат да работят с екипи от различни страни. Ако трябва да обобщя, много важно е кандидатите да имат сериозен технически инженерен опит плюс софтуерни познания, както и да бъдат иновативни.

    Какви умения са нужни за успех в ИТ индустрията?
    Има два аспекта, когато се говори за ИТ индустрия. Хора, които създават инфраструктура за бизнеса, и хора, които доставят ИТ технологиите. Интересно е, че тези две професии все повече започват да се смесват. По отношение на уменията, очевидно трябва да си добре подготвен технически, но и да отчиташ как работят организациите, как клиентите ти ще използват тези технологии. Може да имаш най-добрата технология в света, но ако тя не пасне в клиентската среда, ако не решава проблемите на клиента, тогава тя няма да бъде успешна.

    Какво е средното заплащане на специалистите с голям опит в ИТ индустрията?
    Като цяло софтуерните специалисти са относително високо платени. Не знам как е в различните страни, но някой, който е много добър в софтуерния инженеринг, може да очаква много добро заплащане.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 5 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 5 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 6 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки