сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    20073 прочитания

    Ще изместят ли компютрите хората от работните им места?

    За кои професии има риск хората да бъдат изместени от компютрите и как да се подготвим за промените, д-р Карл Фрей, изследовател от Оксфордския университет, пред Economy.bg
    20 февруари 2014, 10:50 a+ a- a

    Почти половината (47%) работни места в САЩ могат да бъдат автоматизирани през следващите две десетилетия, сочи проучването на Оксфордския университет – The Future of Employment: How Susceptible are Jobs to Computerisation? „И макар анализът да е фокусиран върху САЩ, от него могат да се правят заключения за бъдещето на заетостта и в други страни”, коментира д-р Карл Фрей, съавтор на доклада.

    Economy.bg се свърза с д-р Фрей, за да ни разкаже повече за професиите, които са най-застрашени от автоматизация, и за технологиите с потенциал да заменят човешкия труд.

    Свързани новини

    Д-р Фрей, как компютризацията ще се отрази на пазара на труда в бъдеще?
    Има два важни фактора, които трябва да се отчитат. Първо, ако компютризацията през последните 30 години основно е била ограничена до рутинни задачи в производството, с нарастващата достъпност на Big Data тя ще засегне по-широк кръг от професии в секторите логистика, транспорт, услуги, продажби и администрация. С други думи, компютризацията ще засегне области, които преди се считаха за сигурни убежища особено за хората с умения. Второто нещо, което установихме, е, че компютрите е по-вероятно да вършат работата на по-ниско квалифицирани и по-ниско платени служители. Това означава, че тенденцията, която наблюдавахме през последните 30 години, на намаляване на търсенето на хора на средни позиции, ще бъде прекъсната. И за много от хората, които се преместиха от позиции в производството със средни нива на заплащане към позиции в сектора на услугите, изискващи ниска квалификация, сега има риск работата им да бъде автоматизирана. Това са двете основни тенденции, които установихме.

    Credit: Carl Benedikt Frey and Michael A. Osborne


    Напредъкът в кои технологии ще доведе до замяна на човешкия труд?
    До голяма степен тук отново става дума за Big Data. Ако в миналото бяха автоматизирани по-скоро рутинни задачи, сега с увеличаването на изчислителната мощ на компютрите и наличието на все по-големи масиви от данни, компютрите могат по-добре от хората да засичат различни модели в данните. Смятам, че това е ерата на Big Data. Именно Big Data ще се превърне в основен фактор на пазара на труда.

    В кои сектори машините се справят по-добре от хората?
    Машините като цяло се справят по-добре от хората при рутинните, повтарящи се задачи, какъвто беше и случаят през последните десетилетия. Но сега те могат да се справят с всичко, свързано с архивиране и обработване на информация. Компютрите са по-добри от хората в архивирането на информация и в намирането на модели в големи масиви от данни. Но смятам, че ние все още имаме конкурентни предимства, когато става дума за социална интелигентност и особено за креативна интелигентност.

    Имате ли данни колко работни места са били унищожени през последните години в резултат на технологичните иновации?
    Не, за съжаление нямаме такава информация.

    Кои страни ще бъдат засегнати в най-голяма степен от компютризацията?
    Нашият анализ беше фокусиран върху САЩ. Така че нямаме конкретни данни за други държави, но като цяло това ще са страни с множество заети в производството, транспорта и логистиката. С други думи ще бъдат засегнати доста страни.

    Можем ли да очакваме социални и политически промени в резултат от замяната на човешки труд?
    В исторически план има доста такива примери, като през последните години те вече са по-малко. Смятам, че до голяма степен зависи от това, колко бързо ще се осъществи процесът на автоматизация и дали той ще остави без работа големи маси от хора. Считам, че е абсолютно възможно да има политически и социални промени – какви точно обаче няма как да знаем.

    Какво трябва да направят властите в отговор на новите тенденции на пазара на труда?
    Има няколко неща, които властите могат да направят в краткосрочен и дългосрочен план. Най-важното обаче е да се гарантира, че служителите придобиват точните умения, за да се конкурират на пазара на труда. Това, което установихме, е, че тези умения до голяма степен са свързани със социалната и креативната интелигентност. Затова например децата трябва да започнат да се учат да работят с компютри от по-рано в училище. Компютърното програмиране вероятно трябва да стане важна част от образованието ни, и то от много ранна възраст. Това са мерките, които властите биха могли да предприемат в краткосрочен план. Освен работа с компютри от по-рано, би било добре да се обърне внимание и на това какви възможности за създаване на бизнес предлагат компютрите. Защото малкият бизнес беше основният двигател за създаване на работни места в повечето развити страни през последните десетилетия.
    Така че това, от което имаме нужда, е хората да могат да работят с компютри по креативен начин и така да създават нови работни места. Върху това основно трябва да се фокусират властите в краткосрочен план.
    Очевидно, ако темпото на технологичния прогрес се ускори и работната сила не се адаптира достатъчно бързо към тези промени, мерки, като въвеждане на отрицателен подоходен данък или гарантиран базов доход може би биха били подходящи в бъдеще.

    В миналото технологичният прогрес винаги е водил до създаване на по-голяма заетост, макар и в по-дългосрочен план. Защо днес ситуацията изглежда различно?
    Спорно е дали ситуацията днес е различна. Аз лично мисля, че различното сега е, че новите позиции изискват все повече когнитивни умения. Това означава, че хората трябва да са по-склонни да се адаптират към новите обстоятелства, ако е нужно дори да се преквалифицират. Вероятно това е голямата разлика в сравнение с миналото.

    Може ли компютризацията да създаде нови възможности за заетост на хората, останали без работа в резултат на автоматизацията? Какви биха могли да бъдат те?
    До голяма степен така се е случвало в миналото. Много позиции в производството са били автоматизирани, като в същото време са били създадени много нови работни места, особено в сектора на услугите. Така че очевидно това се е случвало и вероятно ще продължи да се случва. Там, където е вероятно да станем свидетели на създаване на работни места, са области, изискващи социална и креативна интелигентност.

    Какъв съвет бихте дали на младите хора? Каква квалификация и умения би било добре да придобият, за да успеят във все по-автоматизиращия се свят?
    Моят съвет към всички е да правят неща, които са им интересни, но бих ги посъветвал и да се занимават с нещо, свързано с креативна и социална интелигентност. Смятам, че да си способен да работиш с компютър по креативен начин, ще става все по-важно. Така че да се научат как да програмират, да придобият квалификация по компютърни науки или машинно обучение (Machine Learning) вероятно би било добра идея.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 12 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 13 часа
    преди 13 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 16 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 16 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд