сряда, 22 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4913 прочитания

  AFP: Аутсорсинг бумът помага на България

  Секторът има потенциал да утрои работните места, а аутсорсинг центрове могат да се създадат и в университетските градове извън София, отбелязва изданието
  11 август 2014, 12:24 a+ a- a

  Отличните IT и езикови умения помогнаха за бума в българския аутсорсинг сектор. Това породи надежда, че секторът може да подпомогне стагнираща икономика на най-бедната страна-членка на ЕС. Това пише в коментар на агенция Франс прес /AFP/ за аутсорсинг индустрията у нас.

  Растежът в сектора достигна рекордните 25% годишно в последните няколко години, като по този начин спомогна за ръст от 0.9% през 2013 на икономиката на страната, след като през 2009 тя се сви с 5%. По данни на Българската аутсорсинг асоциация /БАА/ в сектора са заети 22 000 души, които допринасят за 3% от българския БВП (за 2013) и оборот от около 1 млрд. лв. (510 млн. евро) годишно.

  Индустрията се възползва от висококвалифицирани ИТ специалисти, както и над 20-те езика, които се преподават в българските училища и университети, извън английския. Страната е трета в света по брой сертифицирани софтуерни инженери и първа по брой ИТ специалисти на човек от населението, отбелязва още статията. Сред другите преимущества за бума на аутсорсинга у нас се посочват отличните интернет и телекомуникационни услуги и бизнес площи висок клас.

  Броят на работните места в сектора може да се удвои и дори утрои, коментира за AFP Стефан Бумов, председател на БАА. Много глобални играчи купиха български аутсорсинг компании, включително Adecco, IBM и Sutherland. Coca Cola HBC и Hewlett-Packard основаха свои собствени обслужващи центрове в страната.

  Медията коментира, че въпреки очевидните предимства, страната ни все още не е достатъчно популярна в този сектор, погледнато глобално. А за този бизнес е важно да си добре познат. За целта българското правителство трябва да разработи по-агресивна маркетингова стратегия и да повиши своя профил.

  Коментарът завършва с констатацията, че аутосрсинг секторът е най-перспективен за току що завършилите у нас, тъй като предлага до 50% по-висока заплата от средната за страната, а квалифициран ИТ специалист може да взима до 3000 евро на месец. Секторът може да се разшири и чрез създаването на аутсорсинг центрове извън столицата София, в градове, в които има висши учебни заведения. Така ще се стимулират и много млади хора да се завърнат в страната след като са завършили образованието си в чужбина, коментира за AFP Георги Стоев от Индъстри Уоч.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 28 минути
  Пазарът на индустриални площи в София навлиза в нова фаза
  Пазарът на производствени и складови площи в София забавя темпото си в началото на годината, а наемните нива се стабилизират за първи път от края на 2021, сочи нов доклад на Cushman&Wakefield Forton
  преди 2 часа
  EY: България е сред малкото страни в ЕС с ръст на чуждите инвестиции през 2023
  У нас са реализирани 27 инвестиционни проекта, които са осигурили близо 2000 нови работни места миналата година, показва нов доклад
  преди 2 часа
  Ето кои са най-говоримите езици в Европа
  54% от българите говорят поне един чужд език, сочи ново проучване
  преди 4 часа
  БНБ: Не се наблюдава прегряване на ипотечния пазар в момента
  Централната банка обаче затяга правилата за отпускане на ипотечни заеми