понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9040 прочитания

  60К, Scale Focus и Unify ще открият офиси в Пловдив

  Градът има потенциал за разкриване на още 5 000 работни места в следващите 3 години, коментира кметът Иван Тотев
  31 октомври 2014, 13:13 a+ a- a

  Кметът на Пловдив Иван Тотев. Снимка: Община Пловдив

  Три водещи ИТ компании предстои да позиционират свой бизнес в Пловдив. В месеците до януари 2015 градът ще посрещне 60К, Scale Focus и Unify. 

  Това обяви кметът на Пловдив Иван Тотев на откриването на форума „Аутсорсинг дестинация България”, който се състоя в града, съобщиха от община Пловдив. 

  „Пловдив има всички предпоставки аутсорсинг бизнесът да расте бързо. Градът ни има потенциал за разкриване на още 5 000 работни места в следващите 3 години. В Пловдив има 40 000 студенти в 7 висши учебни заведения, а университетите са изключително активни в работата с бизнеса. Всички компании, които навлязоха в последните години са в активни отношения с университетите“, посочи още Тотев. 

  Той отбеляза, че Пловдив вече се е наложил като втора дестинация за аутсорсинг и ИТ в страната и според него през следващите няколко години интереса към него ще продължи да нараства и с по-големи темпове.

  „Аутсорсинг индустрията може да продължи да расте, ако използва целия потенциал на страната, научен и човешки. София се утвърди като водещ град и най-атрактивно място в привличането на инвестиции в тези отрасли, но Пловдив и останалите големи градове дават възможности на компаниите да диверсифицират разходи и риск“, коментира още Тотев.  

  По отношение на  трудностите с човешкия капитал по време на форума бяха очертани основните аспекти, върху които трябва да се работи, а именно нуждата от реформи в образователната система, усъвършенстване на учебния процес, сътрудничество в областта на разработване на проекти и привличане на преподаватели с опит от индустрията в учебните заведения. Бяха обсъдени и възможностите за преквалификация на специалисти и наемането на кадри от чужбина, както и промени в програмите за средно образование - да се оценяват компетентностите на учениците, а не техните знания и умения. Председателят на Българската аутсорсинг асоциация Стефан Бумов коментира състоянието на образователната система с нуждата от ясна стратегия за адаптиране на учебните програми към реалностите на пазара. „Този процес задължително трябва да бъде динамичен, защото изискванията на бизнес средата се менят бързо“, обясни още той. 

  На специална пресконференция днес представители на 60К съобщиха, че планират да отворят офиса си в Пловдив в началото на 2015 със 100 души персонал, като до края на следващата година броят им може да достигне до 150 – 200 души. Сред задължителните изисквания за работа ще бъдат владеенето на английски език, а специфичните умения за работа в компанията ще бъдат развивани чрез вътрешни обучения и практики.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева