събота, 05 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1961 прочитания

  Бизнесът отново прикани към протест

  Причината е повишаване на ценовата добавка за електроенергия „Задължения към обществото“
  23 юли 2015, 15:36 a+ a- a

  Четирите национално представителни работодателски организации Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/, Българска стопанска камара /БСК/, Българска търговско-промишлена палата /БТПП/ и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ изпратиха до медиите съвместна декларация.

  В нея те призовават към нов национален протест на 29 юли „но този път по начин, по който той да бъде осезаемо чут от управляващите“.

  Причината за недоволството на бизнеса е в „предложеното от КЕВР шоково увеличение на добавката „задължение към обществото” (ЗкО) в цената на тока“, както и констатацията, че „предприетите действия за спиране на това решение от страна на бизнеса не са довели до задоволителен резултат, въпреки ангажимента на правителството и на Народното събрание“.

  Според работодателските организации техните протести са били използвани за запазване на дефицитите. Окончателните промени в енергийните закони са били силно редуцирани спрямо ангажиментите, поети от изпълнителната и законодателната власти. Освен това Наредбата за намаляване на тежестите от ВЕИ ще се забави, докато бъде нотифицирана от ЕК и дори тогава ще облекчи частично само големите предприятия.

  Според бизнеса при запазване размера на всички останали компоненти, които формират предложения размер на ЗкО, крайната цена ще остане „непоносимо висока“. 

  Ето какво още се казва в декларацията: „Българският бизнес не може да поеме високия разход в цената на електроенергията, като резултат от решението на КЕВР за увеличаване на добавките. Не искаме да спираме производства, да губим своята конкурентоспособност, която сме постигнали в резултат на огромни инвестиции и тежък труд. Затова сме готови на протести и защита на нашите интереси. Това са интересите на българската индустрия, на цялата икономика на България без оглед на размера на предприятията.“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 часа
  Димитър Радев: Възможно е изостряне на икономическата криза у нас
  Възможен е ръст на необслужваните кредити, предупреждава гуверньорът
  преди 19 часа
  СЗО: Обстановката в Европа все още е „крехка“
  Covid-19 „не е изчезнал“ и „няма да изчезне“, предупредиха експерти от организацията
  преди 19 часа
  Първи товарен влак от Истанбул замина за Китай
  Той ще пресече два континента, две морета, 5 страни и ще стигне в Китай след 12 дни
  преди 20 часа
  Върна ли Covid-19 българите от чубжина?
  Колко и защо се върнаха, къде отидоха и ще останат ли - отговорите търси ново проучване
  преди 21 часа
  НАП признава тестовете за COVID-19 за разход на работодателите
  Не само PCR тестовете, но и бързи антиегнни тестове ще бъдат признавани за разход