неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11475 прочитания

    Две български технологични компании са сред най-бързорастящите в Централна Европа

    В тазгодишната класация на „Делойт“ 38 компании участват за първи път, включително и тези, заемащи първо и второ място
    29 октомври 2015, 14:25 a+ a- a

    Българските „Булпрос Консултинг“ и „Империя Онлайн“ са сред най-бързорастящите технологични компании в Централна Европа. Това показва тазгодишната класация на „Делойт“ Fast 50 на най-бързо растящите технологични компании в Централна Европа.

    Представени са компании от 9 държави, включително и България. 38 компании участват в класацията за първи път, включително тези, които заемат първо и второ място; три компании се придвижват нагоре в класацията, а осем надолу. Софтуерните компании (29) и медия компаниите (14) доминират класацията.

    Девет държави имат принос за реализацията на Fast 50 2015 - Полша (12), Румъния (10), Хърватска (8), Чехия и Словакия (по 5), Унгария (4) и България, Литва и Сърбия (по 2).

    В категория „Изгряващи звезди” Делойт номинира млади компании, които са отскоро на пазара и не могат да участват в основното класиране, но за сметка на това имат голям потенциал за развитие. Първо място тази година заема полската софтуерна компания Codewise, чийто ръст от 4 555% през последните три години не е далеч да удвои резултата на полската софтуерна компания CodiLime, която отчита ръст от 2 506%. Трето място отива при хърватската софтуерна агенция Axilis (464%).

    „Булпрос Консултинг“ АД се класира на 12-то място сред най-бързорастящите компании в Централна Европа, отчитайки ръст на приходите от 746% в периода 2011-2014. Компанията е доставчик на IT услуги в пълния им цикъл - разработка на софтуер във всички основни технологии, дизайн и разработка на уеб и мобилни приложения, IT инфраструктурни решения с фокус върху Microsoft технологиите и облачните услуги.

    Втората българска компания е „Империя Онлайн“, която се класира на 14-то място сред най-бързорастящите компании в Централна Европа с ръст на приходите от 592%. Компания за разработка и разпространение на компютърни и мобилни игри участва за втори път, като миналата година се класира на 4-то място в категорията „Изгряващи звезди“ с 498%.

    Средният темп на нарастване на приходите на всички компании от Fast 50 е намалял от 698% на 560 % през последната година. Това е продължение на спада от постигнатия най-висок среден ръст през 2012 от 1,026%.

    Категорията „Големите пет“ награждава онези компании, които макар и бързо развиващи се, са твърде големи, за да се състезават директно при същите условия на ръст на приходите като при по-малките компании във Fast 50. Тя е оглавена от румънската софтуерна компания Insoft Development & Consulting (577%), която също така е на 15-то място в основното класиране. UAB “Pigu”от Литва с ръст 235% е на втора позиция, а словашката ESET (223%) на трета.

    Лидер в класацията е чешката софтуерна компания Simplity, с ръст на приходите за 4-годишен период в размер на 1 971%. Интересно е, че Simplity заемаше шесто място в миналогодишната категория „Изгряващи звезди“, но беше твърде млада, за да участва в основното класиране. Следваща е компанията за сигурни мобилни разплащания Skycash Полша с ръст от 1 665%, докато третото място отива при миналогодишния победител – унгарската компания за бизнес с недвижими имоти Szallas.hu. Нейният ръст за 2015 е 1 209%, все още доста бърз, но със значителен спад от миналогодишния ръст от 2 259%.

    Друга нова компания, класирана на 4-та позиция, разработваща персонализирани приложения и управление на документи, е BSP Applications (1 004%), следвана от полския софтуерен разработчик Netguru, която отново зае 5-тото място, въпреки спада в ръста на приходите от 1 386 до 1 004%.

    Според Адам Хрошчиелевски, лидер на програмата Делойт Technology Fast 50 за Централна Европа, въпреки че средният темп на нарастване на приходите на компаниите се забавя, то 560% е все още изключително бърз темп в сравнение с бизнесите от всеки друг сектор. Фактът, че класирането е оглавено от компания, която е номиниране в „Изгряващи звезди“ през 2014 показва, какво може да бъде постигнато от млади компании, чиито услуги наистина отговарят на духа на времето. Предизвикателствата пред управляването на такъв бизнес са много интензивни. Ето защо неговите адмирации отиват при компаниите от „Големите 5“, които нарастват също изключително бързо“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години