четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2212 прочитания

    Предстои една още по-добра година за ICT индустрията в България

    Близо 5.5 млрд. долара приходи се очаква да генерират компаниите от сектора през 2016 по прогнози на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.
    04 януари 2016, 15:55 a+ a- a

    По-добра 2016 година за ICT индустрията в страната на фона на сложната икономическа и политическа ситуация в България и в Европа очакват от анализаторската агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

    Прогнозата на CBN е, че над 10 000 компании от 12-те сектора на ICT индустрията в България ще генерират приблизително 5.5 милиарда долара приходи, което би позволило ръст в границите на около 5% и съотношения спрямо БВП надхвърлящо 11%.

    Най-добри шансове за ръст CBN вижда в развитието на софтуерния сектор, доставчиците на телеком оборудване, IT дистрибуцията и контактните центрове.

    CBN очаква, че през 2016 телеком бизнеса в страната ще стабилизира приходите си и вероятно най-сетне да има лек ръст, допълнително стимулиран от смяната на собствеността в БТК (Vivacom) и „Близу медиа енд броудбенд“.

    Технологични тенденции през 2016, които CBN очаква да се развиват с по-силен темп са свързани с облачните технологии, мобилните приложения, електронните магазини и бизнес софтуера.

    Някои от сериозните продуктови тенденции на пазара в страната през 2016, се очертават увеличаване на водещата позиция на смартфоните, забавянето на продажбите на таблети и връщането на лаптопа като генератор на PC индустрията. Добри са очакванията и в развитието на мрежовите технологии на всички нива - и пасивно и активно оборудване.

    CBN очаква развитието на ICT индустрията в България да задълбочи двете нови тенденции в живота на обществото ни - ръста на on-line магазините и платформите за електронно обслужване на клиенти във всички сектори - от банковия до комуналния и телеком сектора. Като резултат през годината се очаква да започне по-масовото закриване на банкови офиси, гишета и магазини за обслужване на клиенти.

    Без голямо напрежение се вижда и високия темп на развитие и ръст на приходите на китайските технологични компании на българския пазар - тенденция, която от агенцията очакват да продължи, подпомогната от ръста на втората по големина икономика в света и експанзията на китайския капитал.

    Ситуацията в технологичното развитие на държавната и общински администрации все още е и се очертава да остане и през 2016 на критично ниски нива, основно заради липсата на достатъчно добри комуникации между политическото управление на страната и технологичния бизнес. Безспорно едно от добрите събития, независимо от липсата на опит и видимото отсъствие на познание за технологичната индустрия в България е новия технологичен парк в София.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 14 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 15 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
    преди 16 часа
    Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
    Двама висши мениджъри също се оттеглят
    преди 18 часа
    Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
    Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.