вторник, 07 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1854 прочитания

  Предстои една още по-добра година за ICT индустрията в България

  Близо 5.5 млрд. долара приходи се очаква да генерират компаниите от сектора през 2016 по прогнози на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.
  04 януари 2016, 15:55 a+ a- a

  По-добра 2016 година за ICT индустрията в страната на фона на сложната икономическа и политическа ситуация в България и в Европа очакват от анализаторската агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

  Прогнозата на CBN е, че над 10 000 компании от 12-те сектора на ICT индустрията в България ще генерират приблизително 5.5 милиарда долара приходи, което би позволило ръст в границите на около 5% и съотношения спрямо БВП надхвърлящо 11%.

  Най-добри шансове за ръст CBN вижда в развитието на софтуерния сектор, доставчиците на телеком оборудване, IT дистрибуцията и контактните центрове.

  CBN очаква, че през 2016 телеком бизнеса в страната ще стабилизира приходите си и вероятно най-сетне да има лек ръст, допълнително стимулиран от смяната на собствеността в БТК (Vivacom) и „Близу медиа енд броудбенд“.

  Технологични тенденции през 2016, които CBN очаква да се развиват с по-силен темп са свързани с облачните технологии, мобилните приложения, електронните магазини и бизнес софтуера.

  Някои от сериозните продуктови тенденции на пазара в страната през 2016, се очертават увеличаване на водещата позиция на смартфоните, забавянето на продажбите на таблети и връщането на лаптопа като генератор на PC индустрията. Добри са очакванията и в развитието на мрежовите технологии на всички нива - и пасивно и активно оборудване.

  CBN очаква развитието на ICT индустрията в България да задълбочи двете нови тенденции в живота на обществото ни - ръста на on-line магазините и платформите за електронно обслужване на клиенти във всички сектори - от банковия до комуналния и телеком сектора. Като резултат през годината се очаква да започне по-масовото закриване на банкови офиси, гишета и магазини за обслужване на клиенти.

  Без голямо напрежение се вижда и високия темп на развитие и ръст на приходите на китайските технологични компании на българския пазар - тенденция, която от агенцията очакват да продължи, подпомогната от ръста на втората по големина икономика в света и експанзията на китайския капитал.

  Ситуацията в технологичното развитие на държавната и общински администрации все още е и се очертава да остане и през 2016 на критично ниски нива, основно заради липсата на достатъчно добри комуникации между политическото управление на страната и технологичния бизнес. Безспорно едно от добрите събития, независимо от липсата на опит и видимото отсъствие на познание за технологичната индустрия в България е новия технологичен парк в София.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Почти 175 000 фирми у нас без дейност от началото на 2020
  След 20 дни се преустановява работата на сайтовете на Имотен регистър, Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел
  преди 11 часа
  Дронове осветиха небето на Сеул с коронавирус послания (Видео)
  Около 300 дрона се включиха в шоуто с цел борба с Covid-19
  преди 12 часа
  Инвестициите в здравеопазване в Европа с 44% спад
  Новите европейски правила създават враждебна среда за чуждестранните инвеститори в здравеопазването
  преди 12 часа
  Туристи влизат в Гърция само през ГКПП „Кулата“
  Граничен пункт „Златоград“ е затворен и в двете посоки, останалите кпп-та пропускат само товарен трафик и сезонни работници
  преди 13 часа
  ЕК предоставя на CureVac 75 млн. евро за ваксина
  През юни компанията е започнала фаза 1 на клиничното изпитване на ваксина срещу Covid-19
  преди 13 часа
  Български екип е много близо до откриване на лекарство за коронавирус
  Става дума за противопаразитния препарат Ивермектин