четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12804 прочитания

    „Мултивак”: Разкриваме 200 работни места до края на 2018

    Ивайло Димитров, управител на „Мултивак България”, пред Economy.bg
    10 февруари 2016, 11:05 a+ a- a

    През лятото на миналата година германската компания за опаковъчни машини „Мултивак” обяви, че ще инвестира 18 млн. евро в изграждане на нова производствена база в България. За локация на инвестицията компанията се е спряла на Индустриална зона Божурище. В завода ще се изграждат части и модули за опаковъчните машини на „Мултивак”. В момента „Мултивак” има предприятие в България с 35 служители за сервиз и производство. Компанията планира броят им да нарасне до 200 към края на 2018.
    Според изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев компанията отговаря на условията за получаване на приоритетен клас инвеститор. „Мултивак” е семейна фирма със 75 дъщерни компании по света, доставя в над 140 държави и има 7 фабрики по света. В групата „Мултивак” работят над 4600 служители в цял свят, а 1500 от тях са базирани в централата в гр. Волфертшвенден, Германия.

    Economy.bg разговаря с Ивайло Димитров, управител на „Мултивак България” за решението на компанията да инвестира в нов завод в Божурище и за плановете за разкриване на нови работни места.

    За решението на „Мултивак” да инвестира у нас

    Г-н Димитров, защо немска компания като „Мултивак” реши да инвестира в завод в България?
    „Мултивак” е световен лидер във вакуум опаковането. Ние сме производител на вакуумноопаковачни машини. Имаме 7 производствени предприятия в цял свят, като централата ни е в Германия. За нас работят над 4600 души. Присъстваме в 140 държави по света и имаме над 75 дъщерни компании.

    Нормално е компания, която се намира в растеж, да потърси развитие и на Изток. България беше избрана за първата локация в Източна Европа, в която ще бъде изграден завод. Това ще е производствено предприятие, в което ще бъдат разположени високотехнологични машини за металообработка. Ние ще произвеждаме детайли за машините на „Мултивак”.
    Предвижда се освен производството да разработим и отдел за споделени услуги (shared service center), в който да имаме отдел за ИТ услуги и отдел за развойна дейност. Затова Мултивак” се стреми да привлече висококвалифицирани специалисти – инженери, ИТ специалисти, закупчици, procurement мениджъри и т.н.

    За мотивите да бъде избрано Божурище като локация за новия завод и кои са били другите алтернативи

    Кои бяха основните фактори за избора на България и конкретно Божурище като локация за новия ви завод?
    „Мултивак” е в България от 2008. Тогава създадохме нашата дъщерна компания, която е една от 75-те по света. Имаме сериозен пазарен дял на българския пазар. Мениджмънтът ни има доверие в това, което правим на българския пазар. Това беше една от основните причини той да се спре на България. Нашият екип беше в основата на това решение, което се взе от мениджмънта в средата на миналата година. Оттогава ние работим в посока строителство на ново предприятие в България.
    Друга причина е, че България е член на Европейския съюз, което ни дава огромно предимство пред държави като Турция, въпреки че тя, за разлика от България, има добре развита инфраструктура.

    Турция ли беше другата алтернатива като локация за новия завод?
    Турция и Румъния бяха двете държави, които се обсъждаха.

    Какво натежа за избора на България?
    Най-сериозно натежа екипът ни в България, както и това, че сме страна-член на ЕС. Фактор беше и благоприятната данъчна политика на България.
    Конкретно за Божурище разбрахме, че там ще се изгражда индустриален парк. Решихме, че заради добрата инфраструктура на парка, той е добро място за инвестиции. Разбира се, има какво да се желае – по отношение на социални учреждения, детски градини, места за спорт, ресторанти, кафенета. Надяваме се, че това ще се промени в близко бъдеще, така че нашите служители да се чувстват достатъчно комфортно в Божурище.

    Как компанията оценява бизнес средата у нас?

    Какви са основните предимствата и предизвикателства на българския пазар? Как компанията оценява бизнес средата у нас?
    България е изключително интересен пазар. Компанията ни, която се занимава с продажби и сервиз, изпитва сериозна конкуренция тук, дори по-силна от развитите пазари. Това е добре, защото сочи, че българинът е предприемчив.
    Инфраструктурата е най-сериозното предизвикателство в България. Наистина ни е трудно да обясним на нашите собственици, че не е възможно да получим терен, на който утре всичките инфраструктурни нужди да бъдат задоволени. Това отнема прекалено много време тук.
    Основното предизвикателство пред всеки инвеститор е той да намери нужната подкрепа от съответните власти, за да може много бързо да развие своята инвестиция.

    Кога ще заработи заводът и каква е инвестицията в него?

    На каква стойност е инвестицията в новия завод?
    Инвестицията ще бъде над 36 млн. лв. в следващите две години. В Божурище ще инвестираме не само в логистична и производствена база, в нови офиси и в нов обучителен център, но ще инвестираме и във високотехнологично оборудване, което се обслужва от висококвалифицирани инженери.

    Кога очаквате да заработи заводът в Божурище?
    По планове заводът трябва да бъде готов до края на тази година и от 1 януари 2017 да сме в производство. Надяваме се това да се случи. Има някои пречки по отношение на терена и на различни разрешителни, но това са нормални неща за България.

    Колко нови работни места ще разкрие компанията?

    Колко работни места ще бъдат разкрити в завода?
    За последните две години удвояваме броя на служителите в „Мултивак” България. Това ще продължи и в бъдеще. Смятаме, че към края на следващата година ще бъдем над 100 души, а в края на 2018 ще бъдем над 200. Всяка година ще удвояваме броя на служителите в България. В момента имаме малко производство тук. То работи вече половин година и резултатите са много добри. Това също натежа за избора на България.

    Споменахте, че ще имате нужда от ИТ специалисти. С какво точно ще се занимават те при вас?
    Ние вече имаме един офис с ИТ специалисти. „Мултивак” е динамично развиваща се компания. В последните 10 години имаме двуцифрен ръст на приходите и продажбите. Това обуславя нуждата от ИТ звено. В „Мултивак” работят над 80 ИТ специалисти в момента, като четирима от тях са в България. Целта е да станат двойно повече до края на годината, а до 2017 още толкова.

    Много немски компании у нас се оплакват от недостиг на кадри. Вие как ще се справите с това предизвикателство?
    В средносрочен и дългосрочен план кадрите ще решат какво ще бъде развитието на България. Очаквам българското правителство да определи стратегическите отрасли за развитие на българската икономика и на българското образование. Защото това са основните предпоставки за развитие на бизнеса в една държава.
    В момента в страната има недостиг на висококвалифицирани инженери. България стана привлекателна дестинация за инвестиции на компании от цял свят. Да, ние идваме, инвестираме, но има нужда от човешки ресурс. Колкото и високотехнологично да е едно производство, каквото е нашето, каквито и роботизирани системи да работят вътре в производството, зад тях стоят хората. Затова е важно да се обърне внимание на образованието. Трябва да се определят няколко стратегически отрасъла в икономиката, за които да бъдат подготвени кадри. Ние като инвеститори предоставяме нашата производствена база за всякакви видове дуални образователни програми, за стажове и др.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 13 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 14 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
    преди 15 часа
    Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
    Двама висши мениджъри също се оттеглят
    преди 16 часа
    Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
    Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.