четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3291 прочитания

    Бизнесът и съсловни организации на счетоводителите предложиха законови промени за данък „уикенд“

    Те настояват Указанието на НАП да бъде отменено и заменено с ново
    26 февруари 2016, 10:50 a+ a- a

    Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), съвместно с Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия (АССП) и Института на дипломираните експерт – счетоводители (ИДЕС) изпратиха писмо с коментари и предложения за изменение и допълнение на Указанието на Националната агенция за приходите (НАП) за прилагане на промените в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС) и правилника за прилагането му (ППЗДДС), касаещи използването на стоки и услуги за лични нужди на данъчно задълженото лице, на собственика, на работниците и служителите - т. нар. данък „уикенд”.

    Документът е изработен след предварително проведени срещи и разговори с представители на отговорните институции.

    Според бизнеса и счетоводителите както законът за ДДС, така и указанията за неговото прилагане не са съобразени изцяло с разпоредбите на ДДС Директивата относно дълготрайни активи, стоки или услуги, които се ползват, както за целите на независимата икономическа дейност, така и за т. нар. лична употреба.

    Самото Указание, в някои свои части, не е съобразено с българския Закон за ДДС, не дава полезен и систематизиран подход към въпросите на личното потребление и съответно не дава възможност на задължените лица лесно, правилно и еднакво да определят третирането на подобни дълготрайни активи, стоки и услуги. Според бизнеса указанието не дава ясни правила и не е фокусирано върху даване на полезни отговори на най-разпространените бизнес случаи.

    Според АИКБ, АССП и ИДЕС „Следва максимално бързо да се предприемат действия българският ЗДДС да бъде съобразен с Директивата във всички аспекти, имащи отношение към използването на активи за частична лична употреба. Считаме че Указанието следва да бъде оттеглено и да бъде заместено с друго, което да бъде съобразено със закона и да дава ясни правила, подпомагащи фирмите при прилагането на закона съобразно конкретната категория активи и особеностите на ситуацията.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 9 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 9 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 10 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 11 часа
    преди 14 часа