четвъртък, 28 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5845 прочитания

  Siemens: Трябва да помислим какво образование и умения ще са ни нужни за професиите на бъдещето

  Томас Хан, главен софтуерен експерт „Корпоративни технологии” в Siemens, пред Economy.bg
  19 октомври 2016, 15:00 a+ a- a

  Какви са възможностите и предизвикателствата на „Индустрия 4.0” за бизнеса глобално и у нас. Тези въпроси Economy.bg отправи към Томас Хан, главен софтуерен експерт „Корпоративни технологии” в Siemens. Той беше един от участниците в икономическия форум „Индустрия 4.0”, организиран от Германо-Българската индустриално-търговска камара.
  Концепцията за „Индустрия 4.0“, т. нар. четвърта индустриална революция, представлява цялостното обвързване посредством съвременни дигитални технологии на процесите в едно предприятие, чрез които се създава стойност: от разработването, през производството и логистиката, до сервиза и изваждането от експлоатация.
  Сред водещите стимули за компаниите да дигитализират процесите са: увеличение на ефикасността, по-добро планиране и управление, както и увеличаване на продуктивността.

  Какъв е потенциалът и какви предизвикателства отправя "Индустриалният Интернет на Нещата"?

  Томас, какво се крие зад термина „Индустрия 4.0”?
  Терминът обозначава т.нар. „четвърта индустриална революция”. Знаете, имало е няколко индустриални революции в миналото. Първата започва с механизирането на текстилната промишленост, втората, когато Хенри Форд възвестява епохата на масовото производство. При третата вече имаме автоматизация при производството. И сега отново до някаква степен се връщаме към масовото производство, което трябва да стане по-гъвкаво и по-енергийно- и ресурсноефективно. Освен това днес имаме и нови възможности за производство като 3D принтирането. Свързаността и анализът на данни също са фактори, които оказват влияние върху производството.

  Какви са потенциалът и предизвикателствата на Индустриалния интернет на нещата (IoT)?
  По отношение на потенциала считам, че ние, тук в Европа, познаваме добре производствените процеси. Знаем как производството може да бъде оптимизирано, така че животът на машините и на произведените продукти да бъде удължен. Но ние трябва да обединим това познание с ИТ технологиите. Защото може да направим много повече с компютърната мощ, с която разполагаме днес. Може да се постигне много благодарение на ИТ свързаността, компютърната мощ, анализа на данни и т.н. Що се отнася до предизвикателствата, трябва да сме отворени да приемем т.нар. „дигитална трансформация”. Трябва да приемем, че бизнес моделите, стойностните вериги, технологиите, продуктите и услугите се променят.

  Кои сектори ще усетят най-силно ефекта на IoT?

  Върху кои сектори IoT ще има най-голямо въздействие?
  Дигитализацията засяга сериозно музикалния бизнес. Но нашите очаквания са, че почти всички сектори ще бъдат засегнати. Може да се коментира къде е бизнесът в момента по отношение на дигиталната трансформация и колко далече може да стигне благодарение на нея.
  В Siemens ние покриваме промишлени сегменти, като индустриална автоматизация, електрификация, мобилност. Наясно сме, дигиталната трансформация ще се отрази на всички тях като технологии и бизнес.

  Как България може да се възползва от IoT?

  Как малки страни като България може да се възползват от IoT?
  Това е тема, която се обсъжда навсякъде. Наскоро присъствах на подобни конференции в Естония и Румъния. Ние в Европа имаме потенциал, който трябва да бъде споделен между страните. Въпреки че различията в отделните страни по отношение на дигиталната трансформация също са предимство, защото така разполагаме с различни умения. Разбира се, трябва да се подготвят програми за адаптиране и да се прецени от какво точно имат нужда страните, за да се впишат по-успешно в тази тенденция. Германия има свои въпроси, на които трябва да обърне внимание. Важно е да обменяме опит и информация. Предпочитам да не говоря за големи и малки страни, а да установим общ подход за справяне с това предизвикателство.

  Трябва да помислим какво образование и умения ще са ни нужни за професиите на бъдещето

  Какво е бъдещето на професиите в ерата на автоматизацията?
  Трябва да приемем, че живеем във времена на промени. Трябва да помислим какво образование и какви умения ще са ни нужни за професиите на бъдещето. Не трябва да игнорираме тенденцията, а да помислим наистина как можем да се адаптираме към нея.

  Каква е ролята на Siemens Bulgaria за реализирането на глобалната стратегия за дигитализация на Siemens?
  Ние като компания имаме присъствие навсякъде. Имаме производствени предприятия по цял свят, включително и в България. Имаме обща стратега за адресиране на предизвикателството, което дигитализацията отправя.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 минути
  755 души се ваксинираха с новата ваксина срещу COVID-19
  Най-много са ваксинираните в София, в Пловдив и във Варна
  преди 2 часа
  Отпускат още 4 млн. лв. за научни изследвания
  Те са насочени към привличане и задържане в България на установени и водещи учени
  преди 2 часа
  Над 12 млн. лева се отпускат за обучение по специалности с очакван недостиг на пазара на труда
  С тези средства ще се допълни издръжката на обучението на 11 433 ученици от 245 училища
  преди 2 часа
  Държавата ще плаща следването на над 2200 студенти при договор с работодател
  Бъдещите висшисти се задължават да работят във фирмите след като се дипломират
  преди 3 часа
  Япония подготвя пакет икономически мерки
  Те ще имат за цел да облекчат домакинствата и да увеличат заплатите
  преди 19 часа
  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво
  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК