вторник, 15 юни 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5007 прочитания

  Siemens: Трябва да помислим какво образование и умения ще са ни нужни за професиите на бъдещето

  Томас Хан, главен софтуерен експерт „Корпоративни технологии” в Siemens, пред Economy.bg
  19 октомври 2016, 15:00 a+ a- a

  Какви са възможностите и предизвикателствата на „Индустрия 4.0” за бизнеса глобално и у нас. Тези въпроси Economy.bg отправи към Томас Хан, главен софтуерен експерт „Корпоративни технологии” в Siemens. Той беше един от участниците в икономическия форум „Индустрия 4.0”, организиран от Германо-Българската индустриално-търговска камара.
  Концепцията за „Индустрия 4.0“, т. нар. четвърта индустриална революция, представлява цялостното обвързване посредством съвременни дигитални технологии на процесите в едно предприятие, чрез които се създава стойност: от разработването, през производството и логистиката, до сервиза и изваждането от експлоатация.
  Сред водещите стимули за компаниите да дигитализират процесите са: увеличение на ефикасността, по-добро планиране и управление, както и увеличаване на продуктивността.

  Какъв е потенциалът и какви предизвикателства отправя "Индустриалният Интернет на Нещата"?

  Томас, какво се крие зад термина „Индустрия 4.0”?
  Терминът обозначава т.нар. „четвърта индустриална революция”. Знаете, имало е няколко индустриални революции в миналото. Първата започва с механизирането на текстилната промишленост, втората, когато Хенри Форд възвестява епохата на масовото производство. При третата вече имаме автоматизация при производството. И сега отново до някаква степен се връщаме към масовото производство, което трябва да стане по-гъвкаво и по-енергийно- и ресурсноефективно. Освен това днес имаме и нови възможности за производство като 3D принтирането. Свързаността и анализът на данни също са фактори, които оказват влияние върху производството.

  Какви са потенциалът и предизвикателствата на Индустриалния интернет на нещата (IoT)?
  По отношение на потенциала считам, че ние, тук в Европа, познаваме добре производствените процеси. Знаем как производството може да бъде оптимизирано, така че животът на машините и на произведените продукти да бъде удължен. Но ние трябва да обединим това познание с ИТ технологиите. Защото може да направим много повече с компютърната мощ, с която разполагаме днес. Може да се постигне много благодарение на ИТ свързаността, компютърната мощ, анализа на данни и т.н. Що се отнася до предизвикателствата, трябва да сме отворени да приемем т.нар. „дигитална трансформация”. Трябва да приемем, че бизнес моделите, стойностните вериги, технологиите, продуктите и услугите се променят.

  Кои сектори ще усетят най-силно ефекта на IoT?

  Върху кои сектори IoT ще има най-голямо въздействие?
  Дигитализацията засяга сериозно музикалния бизнес. Но нашите очаквания са, че почти всички сектори ще бъдат засегнати. Може да се коментира къде е бизнесът в момента по отношение на дигиталната трансформация и колко далече може да стигне благодарение на нея.
  В Siemens ние покриваме промишлени сегменти, като индустриална автоматизация, електрификация, мобилност. Наясно сме, дигиталната трансформация ще се отрази на всички тях като технологии и бизнес.

  Как България може да се възползва от IoT?

  Как малки страни като България може да се възползват от IoT?
  Това е тема, която се обсъжда навсякъде. Наскоро присъствах на подобни конференции в Естония и Румъния. Ние в Европа имаме потенциал, който трябва да бъде споделен между страните. Въпреки че различията в отделните страни по отношение на дигиталната трансформация също са предимство, защото така разполагаме с различни умения. Разбира се, трябва да се подготвят програми за адаптиране и да се прецени от какво точно имат нужда страните, за да се впишат по-успешно в тази тенденция. Германия има свои въпроси, на които трябва да обърне внимание. Важно е да обменяме опит и информация. Предпочитам да не говоря за големи и малки страни, а да установим общ подход за справяне с това предизвикателство.

  Трябва да помислим какво образование и умения ще са ни нужни за професиите на бъдещето

  Какво е бъдещето на професиите в ерата на автоматизацията?
  Трябва да приемем, че живеем във времена на промени. Трябва да помислим какво образование и какви умения ще са ни нужни за професиите на бъдещето. Не трябва да игнорираме тенденцията, а да помислим наистина как можем да се адаптираме към нея.

  Каква е ролята на Siemens Bulgaria за реализирането на глобалната стратегия за дигитализация на Siemens?
  Ние като компания имаме присъствие навсякъде. Имаме производствени предприятия по цял свят, включително и в България. Имаме обща стратега за адресиране на предизвикателството, което дигитализацията отправя.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  "София Мел" инвестира над 4.2 млн. евро в модернизация
  Предвижда се процесите на модернизация да продължат, като до 2025 ще бъдат инвестира нови около 3 млн. евро
  преди 14 часа
  ГКПП „Златарево“ предстои да бъде отворен за влизащите в България граждани
  Така ще се облекчи трафикът от автомобили, пристигащи от Гърция
  преди 15 часа
  Ваксината на Novavax с 90% ефективност
  Компанията може да произвежда до 100 млн. дози на тримесечие до края на септември
  преди 15 часа
  Нова 24-часова национална стачка на морския транспорт в Гърция
  Тя ще се проведе на 16 юни и ще доведе до спиране на морския транспорт в страната, очакват се и масови демонстрации в Атина
  преди 15 часа
  Студенти от факултет на УАСГ ще учат безплатно при сключен договор с работодател
  Условието е да работят при него най-малко 5 години след завършването си
  преди 16 часа
  Стартира сайтът за проверка на факти Factchek.bg
  Всеки гражданин може да подава информация за проверка към екипа на платформата