сряда, 28 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4800 прочитания

  Siemens: Трябва да помислим какво образование и умения ще са ни нужни за професиите на бъдещето

  Томас Хан, главен софтуерен експерт „Корпоративни технологии” в Siemens, пред Economy.bg
  19 октомври 2016, 15:00 a+ a- a

  Какви са възможностите и предизвикателствата на „Индустрия 4.0” за бизнеса глобално и у нас. Тези въпроси Economy.bg отправи към Томас Хан, главен софтуерен експерт „Корпоративни технологии” в Siemens. Той беше един от участниците в икономическия форум „Индустрия 4.0”, организиран от Германо-Българската индустриално-търговска камара.
  Концепцията за „Индустрия 4.0“, т. нар. четвърта индустриална революция, представлява цялостното обвързване посредством съвременни дигитални технологии на процесите в едно предприятие, чрез които се създава стойност: от разработването, през производството и логистиката, до сервиза и изваждането от експлоатация.
  Сред водещите стимули за компаниите да дигитализират процесите са: увеличение на ефикасността, по-добро планиране и управление, както и увеличаване на продуктивността.

  Какъв е потенциалът и какви предизвикателства отправя "Индустриалният Интернет на Нещата"?

  Томас, какво се крие зад термина „Индустрия 4.0”?
  Терминът обозначава т.нар. „четвърта индустриална революция”. Знаете, имало е няколко индустриални революции в миналото. Първата започва с механизирането на текстилната промишленост, втората, когато Хенри Форд възвестява епохата на масовото производство. При третата вече имаме автоматизация при производството. И сега отново до някаква степен се връщаме към масовото производство, което трябва да стане по-гъвкаво и по-енергийно- и ресурсноефективно. Освен това днес имаме и нови възможности за производство като 3D принтирането. Свързаността и анализът на данни също са фактори, които оказват влияние върху производството.

  Какви са потенциалът и предизвикателствата на Индустриалния интернет на нещата (IoT)?
  По отношение на потенциала считам, че ние, тук в Европа, познаваме добре производствените процеси. Знаем как производството може да бъде оптимизирано, така че животът на машините и на произведените продукти да бъде удължен. Но ние трябва да обединим това познание с ИТ технологиите. Защото може да направим много повече с компютърната мощ, с която разполагаме днес. Може да се постигне много благодарение на ИТ свързаността, компютърната мощ, анализа на данни и т.н. Що се отнася до предизвикателствата, трябва да сме отворени да приемем т.нар. „дигитална трансформация”. Трябва да приемем, че бизнес моделите, стойностните вериги, технологиите, продуктите и услугите се променят.

  Кои сектори ще усетят най-силно ефекта на IoT?

  Върху кои сектори IoT ще има най-голямо въздействие?
  Дигитализацията засяга сериозно музикалния бизнес. Но нашите очаквания са, че почти всички сектори ще бъдат засегнати. Може да се коментира къде е бизнесът в момента по отношение на дигиталната трансформация и колко далече може да стигне благодарение на нея.
  В Siemens ние покриваме промишлени сегменти, като индустриална автоматизация, електрификация, мобилност. Наясно сме, дигиталната трансформация ще се отрази на всички тях като технологии и бизнес.

  Как България може да се възползва от IoT?

  Как малки страни като България може да се възползват от IoT?
  Това е тема, която се обсъжда навсякъде. Наскоро присъствах на подобни конференции в Естония и Румъния. Ние в Европа имаме потенциал, който трябва да бъде споделен между страните. Въпреки че различията в отделните страни по отношение на дигиталната трансформация също са предимство, защото така разполагаме с различни умения. Разбира се, трябва да се подготвят програми за адаптиране и да се прецени от какво точно имат нужда страните, за да се впишат по-успешно в тази тенденция. Германия има свои въпроси, на които трябва да обърне внимание. Важно е да обменяме опит и информация. Предпочитам да не говоря за големи и малки страни, а да установим общ подход за справяне с това предизвикателство.

  Трябва да помислим какво образование и умения ще са ни нужни за професиите на бъдещето

  Какво е бъдещето на професиите в ерата на автоматизацията?
  Трябва да приемем, че живеем във времена на промени. Трябва да помислим какво образование и какви умения ще са ни нужни за професиите на бъдещето. Не трябва да игнорираме тенденцията, а да помислим наистина как можем да се адаптираме към нея.

  Каква е ролята на Siemens Bulgaria за реализирането на глобалната стратегия за дигитализация на Siemens?
  Ние като компания имаме присъствие навсякъде. Имаме производствени предприятия по цял свят, включително и в България. Имаме обща стратега за адресиране на предизвикателството, което дигитализацията отправя.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Световният туризъм се е свил със 70% заради пандемията
  Спадът е над 8 пъти по-голям от регистрирания след икономическата криза от 2009
  преди 14 часа
  ЕЦБ: Банките затягат условията за фирмени кредити
  Очаква се ограниченията да продължат и до края на годината
  преди 16 часа
  МОН финансира Chromebook за българското образование
  От министерството разпознаха лаптопите като важна стъпка за дигитализиране на българските ученици
  преди 16 часа
  преди 17 часа
  15% спад при пътуванията на българи в чужбина през септември
  45% от посещенията на чужденци у нас са транзитни преминавания, показват данните на НСИ