петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6033 прочитания

    Siemens: Трябва да помислим какво образование и умения ще са ни нужни за професиите на бъдещето

    Томас Хан, главен софтуерен експерт „Корпоративни технологии” в Siemens, пред Economy.bg
    19 октомври 2016, 15:00 a+ a- a

    Какви са възможностите и предизвикателствата на „Индустрия 4.0” за бизнеса глобално и у нас. Тези въпроси Economy.bg отправи към Томас Хан, главен софтуерен експерт „Корпоративни технологии” в Siemens. Той беше един от участниците в икономическия форум „Индустрия 4.0”, организиран от Германо-Българската индустриално-търговска камара.
    Концепцията за „Индустрия 4.0“, т. нар. четвърта индустриална революция, представлява цялостното обвързване посредством съвременни дигитални технологии на процесите в едно предприятие, чрез които се създава стойност: от разработването, през производството и логистиката, до сервиза и изваждането от експлоатация.
    Сред водещите стимули за компаниите да дигитализират процесите са: увеличение на ефикасността, по-добро планиране и управление, както и увеличаване на продуктивността.

    Какъв е потенциалът и какви предизвикателства отправя "Индустриалният Интернет на Нещата"?

    Томас, какво се крие зад термина „Индустрия 4.0”?
    Терминът обозначава т.нар. „четвърта индустриална революция”. Знаете, имало е няколко индустриални революции в миналото. Първата започва с механизирането на текстилната промишленост, втората, когато Хенри Форд възвестява епохата на масовото производство. При третата вече имаме автоматизация при производството. И сега отново до някаква степен се връщаме към масовото производство, което трябва да стане по-гъвкаво и по-енергийно- и ресурсноефективно. Освен това днес имаме и нови възможности за производство като 3D принтирането. Свързаността и анализът на данни също са фактори, които оказват влияние върху производството.

    Какви са потенциалът и предизвикателствата на Индустриалния интернет на нещата (IoT)?
    По отношение на потенциала считам, че ние, тук в Европа, познаваме добре производствените процеси. Знаем как производството може да бъде оптимизирано, така че животът на машините и на произведените продукти да бъде удължен. Но ние трябва да обединим това познание с ИТ технологиите. Защото може да направим много повече с компютърната мощ, с която разполагаме днес. Може да се постигне много благодарение на ИТ свързаността, компютърната мощ, анализа на данни и т.н. Що се отнася до предизвикателствата, трябва да сме отворени да приемем т.нар. „дигитална трансформация”. Трябва да приемем, че бизнес моделите, стойностните вериги, технологиите, продуктите и услугите се променят.

    Кои сектори ще усетят най-силно ефекта на IoT?

    Върху кои сектори IoT ще има най-голямо въздействие?
    Дигитализацията засяга сериозно музикалния бизнес. Но нашите очаквания са, че почти всички сектори ще бъдат засегнати. Може да се коментира къде е бизнесът в момента по отношение на дигиталната трансформация и колко далече може да стигне благодарение на нея.
    В Siemens ние покриваме промишлени сегменти, като индустриална автоматизация, електрификация, мобилност. Наясно сме, дигиталната трансформация ще се отрази на всички тях като технологии и бизнес.

    Как България може да се възползва от IoT?

    Как малки страни като България може да се възползват от IoT?
    Това е тема, която се обсъжда навсякъде. Наскоро присъствах на подобни конференции в Естония и Румъния. Ние в Европа имаме потенциал, който трябва да бъде споделен между страните. Въпреки че различията в отделните страни по отношение на дигиталната трансформация също са предимство, защото така разполагаме с различни умения. Разбира се, трябва да се подготвят програми за адаптиране и да се прецени от какво точно имат нужда страните, за да се впишат по-успешно в тази тенденция. Германия има свои въпроси, на които трябва да обърне внимание. Важно е да обменяме опит и информация. Предпочитам да не говоря за големи и малки страни, а да установим общ подход за справяне с това предизвикателство.

    Трябва да помислим какво образование и умения ще са ни нужни за професиите на бъдещето

    Какво е бъдещето на професиите в ерата на автоматизацията?
    Трябва да приемем, че живеем във времена на промени. Трябва да помислим какво образование и какви умения ще са ни нужни за професиите на бъдещето. Не трябва да игнорираме тенденцията, а да помислим наистина как можем да се адаптираме към нея.

    Каква е ролята на Siemens Bulgaria за реализирането на глобалната стратегия за дигитализация на Siemens?
    Ние като компания имаме присъствие навсякъде. Имаме производствени предприятия по цял свят, включително и в България. Имаме обща стратега за адресиране на предизвикателството, което дигитализацията отправя.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 14 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство