вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14818 прочитания

    През 2016 се отчита ръст на заплатите от 17-20% за някои ИТ специалисти

    В тази на пръв поглед позитивна тенденция за ръст на възнагражденията и придобивките се крият и няколко сериозни рискове за самата ИТ индустрия, казва Ангел Маджаров, Тalent Hunter
    21 декември 2016, 16:14 a+ a- a

    Ангел Маджаров е Operations Manager на Talent Hunter - консултантска компания за подбор и селекция, специализирана в идентифицирането и привличането на експерти и мениджъри за ИТ и телеком индустрията.

    В ИТ сектора продължи тенденцията към увеличаване на възнагражденията. Но тази година продължаващият вече няколко години ръст показа нарастване с доста сериозен темп – ако в предишните четири-пет години наблюдавахме постепенен ръст с по 7%-10% на годишна база, то тази година (2016) наистина надмина очакванията на повечето участници в бранша и бяхме свидетели на ръст от 17%-20% за някои групи ИТ специалисти само в рамките на една календарна година. 

    Това нарастване обхваща експертите в програмирането на софтуерни езици като Java, JavaScript и .NET като за тези роли търсенето през годината беше изключително динамично и това до голяма степен породи сериозния тренд на увеличение. Също така нуждата от софтуерни експерти, познаващи machine learning, или от DevOps експерти, които са доста по-рядко срещани на пазара, ги направи още по-скъпоплатени от изброените по-горе специалисти. 

    Принципът на пазарното търсене продължава да покачва заплатите на ИТ специалистите, които се занимават с програмиране и системна администрация. По-малък ръст на заплатите и спад в търсенето наблюдаваме при специалистите, които се занимават с бази данни (Oracle, MySQL).

    Рисковете за ИТ индустрията

    В тази на пръв поглед позитивна тенденция за ръст на възнагражденията и продобивките в ИТ сектора се крият и няколко сериозни риска за самата индустрия. Тези рискове са свързани с устойчивостта на ИТ растежа и бъдещето на самата индустрия. В момента, след последните увеличения през 2016, заплатите на софтуерните специалисти в България са до голяма степен изравнени със заплатите на колегите им в повечето други традиционни европейски дестинации за изнасяне на ИТ бизнес в Източна Европа, като Полша, Чехия, Унгария, Румъния, което ни поставя в нова позиция на европейския пазар. Ако досега ние имахме ценово предимство за международните инвеститори спрямо гореизброените държави, сега излизаме почти наравно като потенциална инвестиционна дестинация. А е факт, че голяма част от тези държави разполагат с доста по-сериозен брой ИТ специалисти, които биха могли да бъдат привлечени по-бързо и безпроблемно от потенциални нови и съществуващи ИТ инвеститори, сравнени с нас. 

    Какъв е потенциалът на индустрията?

    Вторият риск за растежа е навлизането на недостатъчно нови хора в ИТ сектора - виждаме, че очакванията на повечето софтуерни компании за растеж са доста умерени, да не кажем скромни, в наемането на нови специалисти. Все още сме известни като ИТ дестинация с високото качество на софтуерните специалисти, но тази тенденция едва ли ще се запази твърде дълго. Реалността в сектора е много малкото нововлизащи специалисти в индустрията на годишна база (процентите са под 4-5% на година на нововлизащи ИТ експерти в индустрията), което не може да реши голямото търсене и нужди на бизнеса. Софтуерните университети и многото академии за подготовка на ИТ специалисти също трудно решават проблема. Факт е, че много малка част от преквалифицираните хора от други професии към ИТ намират реална реализация в ИТ бранша. Демографията на страната ни вкарва все по-малко студенти, които завършват ИТ, които са реално най-предпочитаният ресурс за индустрията.

    Променят ли се очакванията на кандидатите? 

    Голямото търсене и конкуренцията за хора пораждат и третия риск за индустрията, а именно - промяната на работните нагласи и отношението към работата у много ИТ специалисти. Наблюдава се сериозна девалвация на предлаганите умения и възможности на ИТ специалистите, съпоставено с очакванията им за заплащане и придобивки, което за все повече фирми не изглежда като добра сделка. Това, в комбинация с факта на навлизане на много малко добри специалисти в индустрията, поражда реални затруднения и рискове за бизнеса в бъдеще.   

    Заплатите в БПО сектора

    Другият сектор, който направи подобен растеж в търсенето и като тенденция за увеличение на заплатите, са центровете за отдалечен съпорт, по-познати като BPO центрове. За последната година видяхме увеличение на заплатите от порядъка на 10-15% за позиции, свързани с някои от основните европейски езици като немски, френски и италиански. Подобен скок имаше и сред позициите, свързани с мрежови и системен съпорт. Подобна тенденция беше очаквана, т.к. имаше известен период на застой по отношение на индексирането на нивата в сектора. Тенденцията на по-високите нива обаче, създаде и закономерно по-високи очаквания от страна на работодателите във връзка с входните умения на кандидатите, като ниво на владеене на езика, технически умения, специфичен опит в сектора и като цяло намаляха възможностите за компромиси. Това, от своя страна, забавя запълването на нуждите от нови специалисти за целия сектор. 

    Заплатите през 2017 – накъде? 

    За ИТ сектора ръстът в заплатите ще продължи и докато има голямо търсене - трендът ще е само нагоре.  Дали покачването на заплатите ще се запази със същия темп е отделен въпрос. Въпрос, който дискутират може би всички компании в бранша, бюджетирайки заплатите и разходите си за персонал през следващата година. 

    По отношение на социалните придобивки също очакваме да продължават да се развиват и еволюират – безплатни карти за спорт и допълнително здравно осигуряване са отдавна факт за повечето служители. Отдалечената работа или „работата от вкъщи“ ще стане все по-популярна като метод на работа и модел за привличане на ИТ специалисти. Компаниите ще стават все по-виртуални в стремежа си да са удобни за служителите си. Фрийлансърството като професия в ИТ също ще намери своето развитие поради покачените цени на труда.   

    Да очакваме ли нови компании на пазара?

    Като цяло ситуацията на ИТ пазара не е тайна за много външни компании, които разглеждат България като потенциална локация за развитие на ИТ операциите си. Предполагаме, че новите инвеститори през 2017 на ИТ пазара ще бъдат основно малки и средни софтуерни компании или изнасяне на ИТ корпоративни екипи до 50-80 човека, което ще направи ИТ индустрията ни все по-многоцветна като пейзаж на фирмите в сектора, но не очакваме влизане на големи брандове от софтуернатата индустрия (дано не се окажем прави). За големите компании от Западна Европа и САЩ, които нямат все още офиси тук, ще ставаме все по-неатрактивни поради трудното изграждане на големи ИТ екипи в България и нарастващите разходи за заплати. 

    BPO индустрията през 2017 очакваме да продължи да има сериозен ръст, като предполагаме, че ще има влизане и на нови големи компании. Макар че става въпрос за доста по-голяма група от специалисти, предвид, че основният критерии е владеене на един или два чужди езика, виждаме, че намирането на хора в BPO сегмента също започва да става все по-трудно и времеемко. Наблюдаваме, от една страна, сериозна нужда от страна на работодателите за нови хора, а от друга страна - кандидати, които не могат да отговорят на очакванията на 100%, но не са склонни на компромиси. А компромис има и тези, които го постигат, печелят битката на този етап и продължават по-лесно напред. BPO ще продължи да има своето място на водещ сектор в България. Имаме потенциал за растеж с оглед на достатъчния брой езикови училища и паралелки, езикови центрове, както и прибирането на все повече българи от чужбина, което се очертава като тенденция през изминалата година. Това, около което следва да се положат усилия, е реабилитацията на престижа на професиите, свързани с отдалечения съпорт, което е въпрос на правилна комуникация и правилно разбиране на помагащите и консултиращите професии.      

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 минути
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 17 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 18 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
    преди 19 часа
    преди 19 часа
    Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
    В Азия цената е намалена с около $2000
    преди 20 часа
    НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
    Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година