понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2848 прочитания

    ScaleFocus ще създаде R&D център

    Центърът се сформира във връзка със спечелен проект със социална насоченост и ще открие 20 нови работни места
    14 юни 2017, 09:36 a+ a- a

    Българската компания ScaleFocus ще създаде R&D център във връзка със спечелен проект със социална насоченост, съобщаватта оттам.

    Компанията подписва договор за финансиране от над 1 милион лева за реализиране на проекта. Целта му е да бъдат разработени и тествани нови методи, чрез които възрастните хора в неравностойно положение да останат активни, независими и да живеят възможно най-дълго в собствените си домове.

    Проектът ще бъде осъществен съвместно с водещи европейски университети, научни институции, хуманитарни и неправителствени организации. Общата му стойност е близо 8 милиона лева. Финансирането се отпуска от бюджета на Европейската комисия по програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. В програмата кандидатстваха общо 187 проектни предложения, от които са одобрени най-много 7.  

    Основният фокус е чрез иновативни технологии да се осъществи наблюдение на средата на възрастните хора и такива в неравностойно положение, като се следят здравни показатели, изучават се техните нужди и предпочитания и се изгражда програма за наставничество и тренинг, която ще им помогне да бъдат дейни и самостоятелни за по-дълъг период. 

    ScaleFocus е единственият софтуерен партньор в проекта и ще отговаря за разработването на софтуер за събиране и анализиране на информация (big data and analytics), интегриране на множество IoT 2/ смарт устройства, новаторски решения в областта на телемедицината3. Компанията ще  разработи решение и интегрира смарт технологии, чрез които да се следят денонощно показатели за здравословното състояние на възрастните хора, като информацията ще се събира и анализира на специално изградена за целта онлайн платформа. 

    За изпълнение на мащабната идея ScaleFocus ще открие нов отдел за изследвания и развойна дейност и ще бъдат назначени 20 софтуерни разработчици в областта на социалните и технологични иновации. Вече започна набирането на кандидати и в тази връзка компанията работи съвместно с топ университетите в България.

    Проектът ще бъде осъществен за период от 3 години. 

    Според статистика на ЕС от 2011 г. 26% от населението на Европа над 16 години е с ограничение в способностите. 56% от тях са хора, навършили 65-годишна възраст. Европейските  организации за социална подкрепа не могат да отговорят на нарастващата нужда от медицински и социални грижи на възрастното население, както и на необходимостта от изграждане на подходяща инфраструктура и среда. Основен приоритет в тази област става създаването на условия, които да позволяват на възрастните хора да останат възможно най-дълго в своите домове. 

    ScaleFocus е българска високотехнологична компания с представителства в София, Пловдив, Лондон, Мюнхен, Цюрих и Вашингтон. Изпълнява ИТ проекти в телекомуникациите, застраховането, финансите и логистиката в 24 държави на 3 континента. Има над 350 специалисти, като ръстът в новите работни места само за 1 година е 30% (2016 г. спрямо 2015 г.).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата
    преди 2 часа
    Изкуственият интелект има потенциал да революционизира научните открития
    Нуждаем се от нов Европейски институт за изкуствен интелект в науката, съветват академиите Европейската комисия
    преди 2 часа
    Fitch потвърди рейтинга на България
    Липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025, предупреди агенцията
    преди 3 часа
    Летище София с нов безмитен магазин
    Той е най-големият за безмитна търговия в България
    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР