четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2663 прочитания

    Индийски компании инвестират 55 млн. долара у нас

    В София беше открит българо-индийски бизнес форум
    02 декември 0002, 00:00 a+ a- a

    За реализацията на проекти в краткосрочен план индийски компании ще инвестират у нас над 55 млн. долара. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на българо-индийски бизнес форум в София. На церемонията присъства и посланикът на Индия у нас Н. Пр. Пуджа Капур и др.

    „За нас Индия е важен икономически партньор в Азиатския регион. Показателно за потенциала и взаимния интерес е постоянният ръст на стокообмена и на българския износ. За последните десет години двустранният стокообмен се е увеличил близо 3 пъти – от 79 млн. долара през 2006 на 215 млн. долара през 2016“, подчерта Манолев.

    Като примери за успешно реализирани проекти в страната ни бяха посочени тези на „Намдхари Сийдс“ (Namdhari Seeds) в областта на земеделието, „Елдер Фармасютикълс“ (Elder Pharmaceurticals) във фармацевтичната промишленост, „Синегранд“ (Cine Grand) в киноиндустрията и др.

    „Предимствата на ИТ и аутсорсинг сектора у нас също са оценени от индийските инвеститори“, допълни Манолев. От 2008 до сега компанията "Съдърланд Глобал Сървисиз“ (Sutherland Global Services) поетапно откри у нас четири аутсорсинг центъра. Общо 1600 служители работят в офисите на компанията в България и обслужват европейския пазар на водещи световни компании на повече от 16 европейски езика, стана ясно по време на събитието.

    Друг успешен пример е този на компанията Feuji,, която откри своя център за аутсорсинг и ИТ услуги в София в началото на тази година. Понастоящем за индийската компания в София работят около 50 души, като до края на 2017 се планира броят на назначените специалисти да достигне 100 души, с перспектива до 2019 в него да работят 300 човека.

    „Много български компании също имат потенциал да реализират проекти в Индия“, подчерта заместник-министърът. По думите му поредно доказателство за това е успешното включване на България в кампанията „Направи в Индия“, инициирана от индийското правителство. Нейната цел е привличане на преки чуждестранни инвестиции в производствения сектор на страната.

    Няколко български компании вече са реализирали инвестиционни проекти в Индия и оперират успешно на индийския пазар в областта на интернет технологиите, опаковането на битум, производството на ветеринарни фармацевтични продукти и др. Работи се и по мащабен проект в областта на възобновяемите източници на енергия, стана ясно от неговото изказване.

    Посланик Капур допълни, че между България и Индия има много добри връзки на политическо ниво, но все още не е използван целият потенциал в икономическата сфера. Тя подчерта, че момента е изключително подходящ за това и подобни инициативи са важни, за да се надгради положителната тенденция, която имаме през последните години в двустранните ни търговски отношения.

    Индийската бизнес делегация, която е на посещение в страната ни, е сформирана от Индийския съвет за насърчаване износа на електроника и компютърен софтуер (Electronics and Computer Software Export Promotion Council – ECSEPC) – структура, финансирана от Министерството на търговията и индустрията на Индия, и от индийския клон на регистрираната в София Балканско-индийска бизнес асоциация (БИБА). ИТ делегацията се ръководи от изпълнителния директор на ECSEPC Д.К. Сарийн и включва 4 компании. Останалата част от бизнес делегацията, която представлява 5 компании, е сформирана от БИБА. Предприятията в нейния състав оперират в сферата на здравеопазването и земеделието.

    Предвижда се в рамките на престоя си в България индийската делегация да посети и „Международния технически панаир - 2017“ в Пловдив.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 4 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 6 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 9 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк