петък, 21 септември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1934 прочитания

  Какъв е делът на софтуерната индустрия в българската икономика?

  Основен принос за ръста на бранша в България имат компаниите, работещи предимно за външни пазари
  06 декември 2017, 16:55 a+ a- a

  При запазване на същите темпове на растеж на приходите в софтуерната индустрия, само след 3 години – през 2020, приходите на бранша в страната се очаква да достигнат 3% спрямо БВП. Това ще нареди бизнеса не само сред най-високоефективните, но и сред най-големите в страната. Само за период от 10 години софтуерният бизнес ще е увеличил дела си близо три пъти спрямо БВП.  

  Това показват данните от тазгодишното издание на Барометъра за състоянието на софтуерната индустрия на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Докладът е разработен въз основа на данните, получени от допитване до членуващите компании, както и анализ на софтуерната индустрия в България, изготвен от независимата консултантска компания CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co., по поръчка на БАСКОМ. 

  Основен принос за ръста в софтуерната индустрия в България имат компаниите, работещи предимно за външни пазари. През последния петгодишен период (2011 г. - 2016 г.) оперативните приходи на експортно ориентираните софтуерни компании са нараснали (в евро) близо два и половина пъти – от 312 млн. евро до 764 млн. евро или с цели 145%.

  Ръстът на експортно ориентираните продажби спрямо предходната 2015 година отново е много висок - 19% или 233 млн. лева.

  За засилващото се влияние върху икономическата стабилност и развитие на България през 2016 година показва и фактът, че експортно ориентираната софтуерната индустрия по приблизителна оценка държи близо 77% от всички изнесени далекосъобщителни, компютърни и информационни услуги и 10% от износа на всички услуги от България (БНБ, платежен баланс, стандартно представяне, услуги кредит). Така дейността на експортно-ориентираната софтуерната индустрия в България през 2016 година е подобрила салдото по текущата и капиталова сметка на страната с между 500-600 милиона евро.  

  Какви приходи генерира софтуерната индустрия и какъв е дълът ѝ в БВП?
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Ocado Technology отвори нов софтуерен център в София
  Плановете са да се утрои екипът от софтуерни специалисти
  преди 5 часа
  130 млн. евро. са немските инвестиции у нас за първото полугодие
  Германската икономика създава повече от 50 000 работни места в България
  преди 5 часа
  Подготвяме кампания за привличане на туристи от Китай
  Официалният туристически портал на България ще бъде достъпен и на китайски език
  преди 7 часа
  Световна банка: Отпадъците в световен мащаб може да се увеличат със 70%
  До 2050 населението в България ще намалее с близо 2 милиона, но човек ще генерира 40% повече боклук, прогнозира организацията