петък, 21 септември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2306 прочитания

  Търговците са най-активни на пазара на логистични площи

  През 2018 г. около 55 000 кв.м площи за отдаване под наем са обявени да излязат на пазара
  13 март 2018, 09:55 a+ a- a

  Предлагането на модерни логистични площи в района на София се е увеличило с 5%, достигайки 883 600 кв.м към края на 2017 г. То предстои да бъде допълнено от 177 600 кв.м проекти на етап „в строеж“. Това става ясно от проучване на Colliers International на пазара на логистични и индустриални площи в София през 2017.

  В резултат на интензитета на търсенето, през изминалата година са усвоени 53,000 кв.м, а свободните площи са спаднали до 7%. При средните наемни нива за модерни логистични имоти няма промяна на годишна база. Те се запазват на 4.5 евро за клас А площи и 2.7 евро за клас Б.

  Друго, което се отбелязва в последния доклад на Colliers за сектора на логистични и индустриални имоти, е че най-активни на пазара са търговците на едро и дребно, на които се дължат 60% от сключените транзакции. Те са следвани от фирми, предоставящи бизнес услуги (17%), логистични оператори (14%) и производители (5%). При производствените фирми компаниите от автомобилната индустрия продължават да бъдат двигател на търсенето, заедно с тези от “Лека промишленост” и “Електроника”. Сред мащабните проекти са третият завод на Yazaki в Димитровград, третият завод на Kostal в Пазарджик и заводът на Osram в Пловдив. 

  През 2017 г. Colliers, съвместно с Аутомотив Клъстер България и PwC, за втори пореден път проведе проучване сред производителите на автомобилни компоненти в България. Сред основните изводи от него, свързани с пазара на имоти в разглеждания сектор, са че 26% от участвалите компании са в площи под наем, а останалите 74% са в собствени бази. Преобладават помещенията, строени в съответствие с конкретните изисквания на компаниите (62%), спрямо реновираните съществуващи бази (38%). Сред причините са, че наличният сграден фонд е морално остарял по отношение на качество и технически характеристики. В средносрочен план повечето компании продължават да планират разширение в рамките на сегашната си локация. Като нова тенденция се оформя експанзията и в други населени места – 32% от запитаните посочват този отговор, в сравнение с едва 4% през 2016 г. 

  През 2018 г. около 55 000 кв.м площи за отдаване под наем са обявени да излязат на пазара.

  Прогнозите на Colliers са държавните индустриални зони ще стават все по-привлекателна дестинация, поради стратегическата си локация, бързия достъп до главни артерии, техническа инфраструктура.

  Очакванията са автомобилният сектор да запази потенциала си за последващ растеж,  а производствените компании да продължат да се помещават предимно в проекти, строени по поръчка. 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  Airbnb обеща по-голяма прозрачност на цените си
  Платформата се съгласи да изпълни исканията на ЕК
  преди 18 часа
  Парламентът одобри тримата нови министри
  Петя Аврамова, Младен Маринов и Росен Желязков положиха клетва
  преди 19 часа
  Garitage Park привлече още 7 компании като наематели
  Комплексът е разположен на площ от 167 000 кв. м.
  преди 19 часа
  Швейцарската LEM се разширява и открива нови работни места в София
  Компанията отбелязва пет години присъствие на пазара у нас