четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16794 прочитания

    Campus X e естествена стъпка от нашето професионално и житейско израстване

    Съоснователите на „Телерик“ Бойко Яръмов и Светозар Георгиев пред Economy.bg за новия им проект
    03 май 2018, 14:37 a+ a- a

    Преди дни технологичният сектор в София се сдоби с ново работно пространство Campus X. То е дело на съоснователите на „Телерик“ и „Телерик Академия“ – Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Светозар Георгиев. Те го определят като инкубатор, защото съчетава четири основни компонента: офис пространство, менторство и достъп до талант и финансиране. Campus X ще обхваща четири модерно оборудвани сгради в кв. „Младост“ с обща площ 18,000 кв. м. и капацитет над 1000 работни места. В кампуса вече са настанени няколко технологични фирми. Сред тях са Office RnD –платформа за управление на споделени пространства, Healee, която цели да направи революция в достъпа до здравеопазване, Dronamics – които произвеждат дронове за логистичния бранш, Telelink City Services, които разработват умни градски решения и Find Me Cure, която свързва хората, страдащи от различни заболявания, с възможно най-подходящите за тях клинични проучвания.
    Първата фаза от пускането на кампуса включва общо 200 работни места под формата на частни офиси за стартиращи и вече утвърдени компании, както и споделени пространства за организации в начален етап и специалисти на свободна практика. В следващите фази на развитие, които предстоят до края на 2018 и през пролетта на 2019, се очаква Campus X да се разшири поетапно с още 3 сгради. Освен основателите на „Телерик“, сред първите обитатели на Campus X е и фондът за рисково дялово инвестиране Eleven, който наскоро обяви нов частен фонд с 6 млн. евро капитал. Компаниите в Campus X ще имат достъп и до топ технологичния талант, идващ от „Телерик Академия“, базирана в кампуса.

    За да разбере повече за новия проект на основателите на „Телерик“, Economy.bg разговаря с Бойко Яръмов и Светозар Георгиев.

    Идеята зад Campus X

    Как се стигна до идеята за инкубатора?
    Бойко Яръмов: Винаги сме вярвали, че България има потенциал много предприемачи в технологичния сектор да постигнат това, което „Телерик“ успя. И не само да го достигнат, но и да отидат много по далеч. Вярваме, че има шанс колеги да изведат компаниите си на глобалния пазар и да бъдат лидери в този сектор. За да се стигне до този момент обаче и да не бъде това изолиран или случаен успех, трябва да има постоянен процес и всичките съставки, необходими на една компания да достигне до това ниво да бъдат налице.

    Как инкубаторът ще допринесе за това?
    Бойко Яръмов: През годините видяхме, че има една повторяемост на няколко основни компонента, които правят една компания успешна. Нашият опит показва, че достъпът до правилната група таланти в правилния момент, образовани по правилния начин, е един от важните компоненти. Друга важна съставка са общността от хора около организацията, които да споделят успехи, знания и ноу-хау, за да може да се съкрати времето за процеса проба-грешка, често наблюдаван при младите фирми. Важна е и самата среда, която да предразполага към комуникативност и отвореност или т.нар. „екстровертен модел на опериране“, желанието да се социализираш и да споделяш успеха си. Не на последно място е достъпът до мрежа от инвеститори, рискови капиталисти и всякакъв вид капитал, който може да помогне на компаниите много по-бързо да скалират.

    Каква ще е ролята на основателите на „Телерик“ в Campus X?

    Къде сте вие в този процес?
    Бойко Яръмов: Ние сме покривът, който обединява всичко това. Целта ни е цялото това нещо да съществува на едно място, а не разпокъсано и фрагментирано из България.
    Светозар Георгиев: Заедно с колегите Бойко, Васил и Христо сме пряко замесени и участваме навсякъде. Това е естествената стъпка от нашия професионален и житейски растеж. По естествен път ние някак си си разпределихме сферите на отговорност. Бойко например е един от виновниците за оформянето на пространството и на визията на Campus X. Аз напоследък се занимавам доста повече с академията като изключително важна инициатива и ключов фактор за успеха на Campus X. Васил, от друга страна, пък е доста по-зает с капиталовата страна. Той е партньор във фонда Eleven, който също е в сградата. Васил работи изключително тясно както с тях, така и с други представители на капиталовите пазари, за да могат те да дадат нужния ресурс за растеж на компаниите. Христо е много важен поддръжник на всичко това, но той заедно с група млади хора се е заел да революционизира телемедицината, работейки по един много интересен проект отново в сградата.

    Какво представлява Campus X?

    Какво всъщност ще представлява инкубаторът?
    Бойко Яръмов: Това е мостът, който позволява всички тези компоненти да бъдат на разположение във всеки един момент. Ние се срещаме с много млади компании, които ни задават едни и същи въпроси. До момента обаче не успявахме да откликнем ефективно на питанията на тези компании. Неефективно беше ние четиримата поотделно да работим с всяка една компания, да отиваме до някакво място, да отделяме по няколко часа или цял ден.

    Така ли се роди идеята?
    Бойко Яръмов: Ние имаме знанията и рецептата, която ни помогна в „Телерик“. През годините разбрахме чрез „проба-грешка“ какво помага и колко бързо и лесно може да адаптираме и пренесем нещо, научено в един отдел към друг. Ако това работи за една компания и отделите вътре в нея, то тогава няма причина това да не работи и при други фирми. Целта ни беше точно такава – да бъдем максимално ефективни и да мултиплицираме този ефект с правилните участници вътре в самия кампус. Поради това селекционният процес, т.е. с какви хора ние искаме да се обградим в кампуса, е доста стриктен. Вярваме, че хората, които идват в кампуса, трябва да са не само от страната на получателите, но и да са готови да дават обратно.

    Как ще се подбират фирмите за Campus X?

    С други думи вие ще селектирате фирмите в кампуса. На какъв принцип ще правите селекцията?
    Бойко Яръмов: Искаме да разберем дали компаниите са с правилния мироглед относно това как участват в цялата екосистема. За нас правилният мироглед е да няма секретност или интровертност, при която някой се капсулира в рамките на една стая или офисно пространство. Напротив, искаме нещата, научени в процеса на развитието им, да бъдат споделяни с колега или компании, които вероятно се сблъскват с подобен тип проблеми. Ако искаме България да расте като екосистема, привличаща компании, които да позиционират своите R&D центрове тук, ние трябва да създадем предпоставките за създаването на талант в помощ на растежа на тези организации. Иначе тази среда, която е налице в момента, няма да може да съществува дълго време.
    Светозар Георгиев: Доста често сме споделяли, че всички участници в екосистемата трябва да се грижат за нея и да се смятат за съмишленици, а не за конкуренти било то в бизнеса, било то на пазара на труда. Важно е също да се полагат градивни усилия екосистемата да расте. Например от гледна точка на талант ние доста често прокламираме, че компаниите трябва да инвестират в нов талант, а не да си крадат вече обучени кадри един от друг, защото това унищожава екосистемата. Конкуренцията не е тук, тя е навън. Трябва да се конкурираме заедно на глобалния пазар с останалите компании и на други локации. Същото е и при нас. Който ще живее под покрива на кампуса, трябва да дава повече, отколкото получава, защото тогава цялата общност ще стане много по-силна и този прилив ще вдигне нагоре всички лодки.

    За какъв тип компании е подходящ Campus X?

    Само към стартъпи ли ще е насочен кампусът?
    Бойко Яръмов: Не. Това е едно от нещата, които внимателно обсъждахме и анализирахме. За да може да бъде ефективно споделянето на знания, да бъде ефективно менторирането от хора, които вече имат някаква експертиза, и за да се получи желанието ни да увеличим максимално много цикъла, в който компаниите са част от кампуса, ние трябва да имаме механизъм, при който компании от 2-3 до 5 души да могат спокойно да растат в рамките на кампуса до около 100-150 души. Целта ни е престоят на компаниите в кампуса да е максимално дълъг. Затова сме организирали пространствата тук по модулярен или гъвкав начин, така че да отговарят на човешките нужди на компаниите.
    Светозар Георгиев: Сумарният сграден фонд ще бъде в рамките на около 18,000 кв. м. и имаме място да изпълним тази визия и да предоставим това пространство за растеж. Мащабът и визията са големи, което ни прави нахъсани да се справим с това предизвикателство.

    Какъв тип компании ще се опитате да привлечете? От кои сектори?
    Светозар Георгиев: Най-общо казано технологични, т.е. не ИТ компании, а такива, които чрез технологии иновират в своите сектори. Дори в момента компаниите, които са тук в първата фаза от развитието на кампуса, са от доста различни сектори – от здравния сектор или чисто софтуерни компании. На горния етаж пък е Dronamics, които произвеждат дронове за логистичния бранш. Има компании, които се занимават с чат-ботове, изкуствен интелект, биомедицина и т.н. Надяваме се да съберем една доста пъстра картина от идеи, знания, за да бъде интересно.

    Каква е цената да си част от Campus X?

    Колко ще струва на компаниите да бъдат под вашия покрив?
    Бойко Яръмов: Ценовият диапазон е абсолютно съобразен с пазарните нива. Към момента това, което сме поставили като начална ценова рамка, е 170 евро на работно място.

    Срещу тази цена те какво ще получат освен работно място?
    Бойко Яръмов: Списъкът е много дълъг. Успяхме да изолираме неща, които правят хората ефективни в работна среда. Едно от тези неща е достъпът до експерти в сферата на финанси, счетоводство, данъци и т.н., което позволява на екипите или ръководителите им в рамките на кампуса да достигнат до хора, предлагащи подобни услуги. Другият изключително ценен инструмент, спомагащ за ефективността, са персоналните асистенти. По времето на „Телерик“, когато бяхме около 700 души, персоналните асистенти помогнаха да спестим 1400 работни човекочаса на месец на инженерните ни групи, т.е. това са часове, в които хората иначе биха отсъствали и биха били разфокусирани от основната си дейност, за да могат да свършат някаква лична работа. Представете си тривиални битовизми като напр. автомобилът ви да има някаква щета, която трябва да бъде заведена в рамките на конкретен застраховател, имате казус с митническа пратка, което може да ви отнеме цял ден, ако не познавате процедурата за освобождаване. Твърде често хората в технологичния сектор не са запознати с тези битовизми и са още по-неефективни, когато трябва самостоятелно да ги решават. Целта ни е да предоставим механизъм, по който тези неща да бъдат изнесени към други експерти, чийто фокус е точно това.

    По това ли ще се отличава инкубаторът от споделените работни пространства на пазара у нас?
    Бойко Яръмов: Ние предоставяме други компоненти като капитал, талант и общност, а не само пространство. Пространството е един от компонентите, но той сам по себе си не е достатъчен, за да може една компания да бъде ефективна и успешна.

    Каква ще е ролята на „Телерик Академия“ за развитието на Campus X?

    Споменахте талант. Каква ще е ролята на „Телерик Академия“ за развитието на инкубатора?
    Светозар Георгиев: Тя ще е много ключова и двупосочна. Почти всяка компания е и софтуерна в една или друга степен. Така че възможността, от една страна, компаниите да участват активно в процеса на подготовка на кадрите, а от друга, студентите, които учат в момента, да припознават ролеви модели в компаниите тук, съответно да получават менторство, насоки и въобще достъп, за да усетят какво е на практика да работиш в такъв тип стартъп или утвърдени компании. Надяваме се компаниите в кампуса и в цялата екосистема да са реципиент на таланта, който се обучава в Академията, но и очакваме компаниите активно да помагат на младите, да ги инспирират, да ги менторират и да участват наравно с нас в подобряване на модела на обучение.

    Да очакваме ли тогава промени в модела на обучение в „Телерик Академия“, привнесени от компаниите в кампуса?
    Светозар Георгиев: На това разчитаме. Те са изключително активни и ни дават доста обратна връзка в момента. Ние работим вече с над 40 партньорски компании от сектора в София, които не са само тук, и те ни помагат много, като споделят какво трябва да се промени, какво липсва и какво е излишно.

    Вие ще се включите ли като ментори в кампуса?
    Светозар Георгиев: Разбира се, ние непрекъснато го правим. Както Бойко каза в началото, сега ни е много по-лесно, защото всичко се случва под един покрив и комуникацията е много по-активна и по-непрекъсната.

    Какъв е размерът на инвестицията и откъде ще дойде финансирането за нея? Ваши средства ли ще инвестирате?
    Бойко Яръмов: Инвестицията е мащабна. За да се изгради такава инфраструктура и да се случи един такъв проект, можете да си представите, че инвестицията наистина не е малка. Да, това са наши средства, които ние вярваме, че са правилно инвестирани.

    В момента ще се фокусирате върху развитието на инкубатора. Стоят ли други проекти пред вас?
    Светозар Георгиев: Самият инкубатор е комплекс от 4 неща, така че сме фокусирани върху тях. Засега мога да кажа, че ни е достатъчно. Предпочитаме да свършим по малко на брой неща, но добре и мащабно, отколкото да работим по 1000 проекта. Тук ни е силата, тук ни е интересът, това ни харесва да правим и това и ще правим.

    Как се създава успешен бизнес в България, какъв е потенциалът на технологичния сектор у нас и от каква възраст трябва да се учи програмиране - вижте 2-ра част на интервюто ни с Бойко Яръмов и Светозар Георгиев тук!

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 3 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 4 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 5 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 7 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк