вторник, 11 декември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4201 прочитания

  Alibaba с интерес да изгради дистрибуционен център за стоки на летище Пловдив

  Китайският концесионер HNA GROUP планира да превърне аеропорта в хъб с пътнически и карго терминали
  18 май 2018, 09:52 a+ a- a

  Представители на китайския концесионер Hainan Airport Group, част от холдинга Hainan Group, представиха намеренията си за развитие на летище "Пловдив". Те разговаряха с oблacтния yпpaвитeл на Пловдив Здpaвĸo Димитpoв, ĸмeтa на града Ивaн Toтeв и председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

  "След огледа на летище "Пловдив“ представителите на Hainan споделиха, че имат намерение веднага след подписване на договора да започнат реализацията на инвестиционния проект. В града дори пристигнаха представители на две големи фирми от Китай, които ще се конкурират за изпълнението на строителните дейности, заложени в концесията, съобщи Иван Тотев. 

  Според "24 часа" става дума за китайският гигант Alibaba и COSCO, които искали да използват летището за дистрибуционен център за стоки, които доставят за Европа.

  Договорът с избрания концесионер може да бъде подписан, след като бъде обявено решението на Комисията за защита на конкуренцията.

  На заседанието си на 28 март тази година правителството определи консорциума между Hainan и "Пловдив Еърпорт Инвест“ за концесионер на летище "Пловдив“ след проведена процедура. Концесията е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да реализира инвестиции в обекта в размер на над 79 млн. евро. Средствата са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и изграждане на нови съоръжения. След изтичането на гратисния период от 48 месеца, за всяка календарна година концесионерът ще извършва плащане, което се състои от фиксирана и променлива част. Фиксирана част е в размер на 600 000 лева без ДДС, а променлива част представлява 6% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за съответната година, свързани с ползването на обекта на концесията.

  Hainan Airport Group управлява 14 авиокомпании с над 1250 самолета, като оперира 13 летища и над 1000 вътрешни и международни линии, притежава и контролния пакет акции от летище Frankfurt-Hahn airport. Годишно компанията превозва над 100 милиона пътника до над 260 града. Холдингът Hainan Group към момента разполага с активи за около 145 млрд. долара, годишните му приходи са над 90 млрд. долара, а служителите му в цял свят – над 410 000. Дейностите на компанията са в различни сфери, като основно са съсредоточени в авиацията, технологиите, туризъма, финансите, иновациите и логистиката.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  преди 10 часа
  Пускат коледен ретро трамвай в София
  От 17 до 23 декември малки и големи ще могат да се повозят, да се снимат с Дядо Коледа и да получат подаръци
  преди 13 часа
  Lidl откри най-големия си магазин у нас
  92-ят обект на веригата отвори врати днес във Варна
  преди 15 часа
  Великобритания може едностранно да се откаже от Брекзит
  Това постанови в свое решение Съдът на Европейския съюз