четвъртък, 24 януари 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  556 прочитания

  Търсим и френски инвеститори за АЕЦ „Белене“

  Посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел и енергийният министър Теменужка Петкова обсъдиха възможността за участие на френски компании в проекта
  12 юли 2018, 09:51 a+ a- a

  Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел обсъдиха възможностите за участие на френски компании в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“.

  Енергийният министър представи решението на правителството да търси възможност за реализацията на проекта за изграждане на втора атомна централа в България съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите на проекта в отделно дружество.

  „Това ще е отлична възможност за продължаване на съвместното сътрудничество между България и Франция в областта на атомната енергетика“, подчерта Петкова.

  По време на срещата двамата дискутираха и изпълнението на приоритета на българското правителство за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. „Заедно с Европейската комисия продължаваме работа по реализацията на концепцията за изграждане на газоразпределителен център на българска територия, който да е и платформа за търговия с природен газ. Напредват дейностите по изграждане на интерконектора Гърция-България – в ход са всички обществени поръчки за неговото строителство“, информира Петкова.

  Посланик Льобедел благодари за оказаната от страна на Министерството на енергетиката подкрепа при провеждането на проучванията на дълбоко Черно море от страна на френската компания "Тотал".

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 46 минути
  София обсъжда с Берлин присъединяване към платформата Start Alliance
  Целта на Start Alliance е да подпомага глобалния растеж на стартъпите
  преди 1 час
  преди 1 час
  Джак Ма: Технологиите могат да доведат до трета световна война
  Винаги наемам хора, които са по-умни от мен, отбеляза основателят на Alibaba
  преди 3 часа
  Протест на гръцките фермери блокира днес ГКПП „Кулата"
  Възможно е образуване на колони от чакащи автомобили