понеделник, 20 август 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1566 прочитания

  И бизнесът в Пловдив се оплака от липса на кадри

  Лошата инфраструктура и мудната администрация също спъват предприемачите в региона
  09 август 2018, 09:10 a+ a- a

  Недобрата инфраструктура и лошата транспортна схема на Пловдив, както и бавното административно обслужване са сред регионалните проблеми, от които представителите на бизнеса в града под тепетата се оплакаха по време на среща с изпълнителния председател на Българска стопанска камара Радосвет Радев. В Пловдив той се срещна с Йорданка Кляшева - председател на УС на Стопанска асоциация – Пловдив, и Максим Митков – собственик на „Макском“ и член на УС на БСК. „Макском“ е един от най-големите производители на велосипеди в света, като годишно произвежда над 430 000 велосипеда. Тема на разговорите беше бизнес средата у нас и, в частност – в пловдивския регион.

  „Пловдив заслужава много повече и заедно трябва да работим за това“, каза Радосвет Радев след срещите. Той допълни, че Летище Пловдив е една голяма ценност за Южна България, а авиокаргото е транспорт на бъдещето. И тук, както и при предишните регионални срещи на Радосвет Радев като основен проблем се очерта недостигът на работна ръка. Беше отбелязана липсата на кадри на всички равнища – от мениджъри до изпълнителски състав, но най-вече квалифицирани производствени работници. В „Макском“, например, през 2012 са работили 1100 души, а сега са 650, като се търсят най-малко още 150 работници, за да могат да се изпълняват поръчките в срок. Средната нетна заплата във фирмата е 1000 лв. като се планира и повторно повишение за годината от 15% в края на август и, въпреки сравнително доброто заплащане, налице е остър дефицит на монтажисти.

  „За европейския пазар вече е важно не количеството, а качеството, затова за нас е от първостепенно значение да имаме висококвалифицирани специалисти във всички фази на производството, така че да отговорим на високите изисквания и да задържим пазарните си позиции“, сподели Максим Митков. Той информира, че благодарение на европейската антидъмпингова политика спрямо Китай и с подкрепата на мощната Европейска организация на производителите на велосипеди, българското велосипедопроизводство бележи устойчиво развитие и има стабилна експортна позиция. ЕС е най-големият потребител и производител на велосипеди в света. България заема четвърто място по производство в Европа, но страната ни е на дъното на статистическата скала по потребление.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 минути
  Правителството поиска оставката на зам.-председателя на КФН
  Ралица Агайн трябва да си подаде оставката заради случая със ЗК "Олимпик", заяви министърът на финансите Владислав Горанов
  преди 2 часа
  SPD: Германия може да предостави финансова помощ на Турция
  Преди посещението на турския президент в Берлин през септември лидерът на германските социалдемократи намекна за подобна възможност
  преди 4 часа
  Гърция напуска окончателно спасителната програма
  След 62 млрд. евро помощ страната може да стои на краката си, счита Eврогрупата
  17 август 2018, 15:25
  Ангелкова: Очакваме около 5% ръст на чуждите туристи
  През октомври ще бъдат представени винено-кулинарните дестинации