вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1848 прочитания

    БТПП: Печалбите на фирмите у нас се увеличават значително за година

    Първите 50 фирми в класацията "Топ 100" на БТПП постигат среден ръст от 562% през 2017
    11 септември 2018, 09:01 a+ a- a

    Близо 90% среден ръст на приходите, 1.1 млн. лв. средна печалба постигат първите 100 най-бързо растящи компании у нас, показва анализ на БТПП. Това е 20-та годишна класация, която Палатата прави на базата на данни от финансовите отчети. Участват над 6 500 фирми от всички области в страната, които произвеждат 83% от БВП.

    По-слаб растеж на приходите, но-висок на печалбата показва сравнение спрямо миналогодишното издание, когато първите сто фирми имаха по-висок растеж – 146% на приходите, но средната им печалба беше 655 хил.лв.

    Сред фирмите с най-голяма динамика в оборотите на първо място е търговията – дял от 39% в първата стотица. На второ място излиза секторът на услугите с 23%. На трето място е строителството с 14%. Не обществените поръчки, а сградното строителство и оживлението в имотния пазар, тласкат напред сектора и оказват влияние върху добрите резултати на строителните компании през 2017 година.

    От промишлеността най-застъпени сред първите 100 фирми по изменение на приходите от продажби са хранително-вкусовата, химическата и текстилната. Това са традиционно добре развити сектори у нас, с добри конкуренти позиции спрямо чуждестранните фирми, разчитащи както на износа, така и на вътрешния пазар.

    Впечатляващо е класирането по изменение на печалбата. Първите 50 фирми постигат среден ръст от 562% през 2017 спрямо 2016. В миналогодишната класация увеличението е било 359%. Средната печалба за фирмите от тази класация е 4.1 млн.лв, като най-ниската е 194 хил.лв., а най-високата - 26 млн.лв.

    Големите регионални различия продължават – първите 10 фирми от Югозападния регион, класирани от приходи от продажби правят 10 пъти повече обороти от 10-те най-големи фирми в Северозападна България. На второ място като регион по общ размер на приходите от продажби на 10-те най-големи фирми е Северният централен. Класирани са фирми от различни индустрии – производство на биодизел; на храни; на санитарна керамика и др. На трето място по реализирани обеми от първите 10 фирми е Южен централен регион – главно под влияние на добивната индустрия, металургията и производството на машини и уреди.

    Печалбите на фирмите се увеличават значително през 2017 спрямо 2016. Приходите от продажби също растат, но печалбите са с по-високи темпове. Причините за това са различни – увеличаване на пазарния дял, намаляване на разходите, а също така изсветляване на икономиката. Очакванията за следващата година са умерено-позитивни, от наблюденията на бизнеса през последните години.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 минути
    преди 43 минути
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 3 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 3 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 5 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 5 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София