петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1800 прочитания

    Срокът за издаване на визи за сезонни работници ще се намали на 15 дни

    Работи се за получаване на покана за преговори за присъединяване към ОИСР, подчерта външният министър Екатерина Захариева
    17 септември 2018, 16:02 a+ a- a

    Работи се за улесняване на административните процедури, свързани с издаването на дългосрочни визи за работа на сезонни работници от други страни. Към момента е в ход съгласувателна процедура относно промени в съответната наредба, които са свързани с намаляването на сроковете за издаване на виза от 35 работни на 15 календарни дни. Това увери бизнесът вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева на дискусия на тема -„Равносметка на Председателството на България и как виждаме бъдещето на ЕС - социална и икономическа сигурност“, организирана съвместно с Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

    Във връзка с проблема за недостига на човешки ресурс за някои области на българския бизнес  Захариева коментира въпроса за двустранните спогодби за регулиране на трудовата миграция. Първият ни дипломат информира, че предстои обнародване на двустранното споразумение с Молдова, за да влезе то в сила. Очаква се скоро да бъде финализирано и споразумението с Армения. От българска страна на Украйна е изпратен проект на споразумение, по което се очаква отговор.

    Пред бизнеса външният ни министър представи постигнатото до момента по отношение на членството на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Шенген и ERMII. „Бизнесът беше един от тези, които ни насочиха към членството в ОИСР и определихте това като приоритет“, заяви Захариева и отбеляза, че през последната година се работи изключително активно за получаване на покана за започване на преговори за присъединяване към Организацията. Изграден е ефективен координационен механизъм за работа с ОИСР, одобрен е план за действие за 2018 и е определен съответният бюджет за това, обясни външният министър.

    Вицепремиерът постави специален акцент и върху необходимостта от рестартиране на отношенията в икономическата сфера и възстановяване на позициите на българския бизнес в регионите на Африка, Близкия изток и Азия. Като добра стъпка в тази посока тя посочи организирането на съвместни бизнес форуми както на ниво ЕС и страни от тези региони, така и двустранни формати. „С моя колега от Мароко, с когото се срещнах миналата седмица, се разбрахме, че при предстоящата визита на българския премиер в делегацията ще бъдат включени и представители на българския бизнес“, сподели Екатерина Захариева.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 13 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство