вторник, 23 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6593 прочитания

  Ocado Technology: България е добра локация за разработване на софтуер

  Ричард Хейууд, мениджър на Ocado Technology София, пред Economy.bg
  03 октомври 2018, 10:26 a+ a- a

  Преди дни британската ИТ компания Ocado Technology обяви, че открива софтуерен център в София. Той се намира в близост до Mall Paradise и в него вече работят над 60 софтуерни инженери. Те разработват проекти в областта на роботиката, машинното обучение, AI & симулации, data science, складовия контрол, изпълнението на онлайн поръчки и др. Броят на специалистите се очаква да се утрои и да достигне 190 през следващите 5 години. Освен у нас и във Великобритания Ocado Technology има два софтуерни центъра в Полша и един в Испания.

  Защо британската компания реши да открие софтуерен център у нас и какви са плановете й за офиса в София – Economy.bg разговаря с Ричард Хейууд, мениджър на Ocado Technology София.

  Защо Ocado Technology реши да открие софтуерен център у нас?

  Ричард, защо Ocado Technology реши да открие софтуерен център в София?
  За нас ключов фактор беше да разполагаме с опитни софтуерни специалисти, които са налице в София. Затова откриваме наш самостоятелен офис тук. Той е нов за Ocado, но ние присъстваме в София от няколко години. Преди да се преместим тук, работихме с Questers. Те ни помогнаха в изграждането на голям екип. Сега се настанихме в наш собствен офис и имаме повече пространство, за да се разрастваме като независима компания.

  Между кои други локации избрахте София?
  Когато Ocado започна да търси софтуерни разработчици извън Великобритания, разгледахме доста градове в България, Полша и в други европейски страни. Първо открихме офис в Краков, после стъпихме във Вроцлав, Полша. София беше логичната следваща стъпка заради отличния софтуерен талант и потенциала на пазара.

  Споменахте, че имате подобни софтуерни центрове в Полша и Великобритания.
  Полша, Великобритания, България и Испания.

  Кои са предимствата и недостатъците на центъра в София в сравнение с другите ви офиси?
  Правим различни неща. Причината да имаме няколко софтуерни центрове е, че така можем да привлечем различен тип местни таланти. Да се разраснем до 1000 софтуерни разработчици само в една локация, би било доста трудно. Разполагайки с няколко софтуерни центъра, ние можем да привлечем местен талант и да изградим общност.

  Повлия ли Brexit на решението ви да откриете офис тук и на евентуално решение за разширяване?
  Brexit е все още една голяма неизвестна. Той не засяга нашата стратегия. Продължаваме да растем тук, в Барселона, в Полша. Не мисля, че Brexit ще окаже влияние върху тези планове.

  "Ще утроим броя на служителите си през следващите 5 години".

  Колко работни места планирате да откриете?
  Тъкмо се преместихме в този офис. Имаме достатъчно място за 190 инженери. В момента те са около 60. Така че имаме достатъчно пространство да растем през следващите 4-5 години.

  Срещате ли трудности в намирането на точния талант?
  Да намериш специалисти е предизвикателство, което има различни аспекти. Един от тях е да привлечеш хора с точните технически умения, а друг - да откриеш хора с точната култура. Да намерим хора, които ни пасват и по двата критерия, определено е предизвикателство. Но това е така във всички локации, в които присъстваме.

  Нашият пазар е доста конкурентен. Каква е стратегията ви като нова компания, стъпила в България, за привличане и задържане на талант?
  Това, което правим, е доста по-различно от работата на други софтуерни компании. Работата при нас е наистина интересна и нашите инженери са много ентусиазирани. Даваме на служителите си много голяма автономия по отношение на това да предлагат различни решения. Не казваме на хората какво да правят. Софтуерните инженери участват в намирането на решения на проблеми. От тази гледна точка работата при нас е много вълнуваща.

  Какъв тип професионалисти търсите?
  Търсим различни типове професионалисти в София. Имаме нужда от Java специалисти и такива с опит в програмиране на C и Embedded C, както и Android програмисти. Работим с доста технологии тук, което дава възможност на различни специалисти да се присъединят и да работят при нас.

  "Да намериш кадри е предизвикателство, но така е навсякъде".

  Как оценявате потенциала и предизвикателствата на ИТ сектора у нас?
  Мисля, че софтуерният сектор в България се развива много добре в момента. Говорил съм с доста хора, които са се преместили в чужбина в търсене на работа и сега искат да се върнат. Смятам, че страната ви е добра локация за разработване на софтуер. Няма нужда да търсите навън, вече можете да намерите работа и тук. Определено да намериш кадри е предизвикателство, но така e навсякъде.

  Кои според Вас са уменията, които ще имат най-голямо значение в ерата на автоматизацията?
  Вероятно най-важното умение ще е хората да могат да се учат и адаптират, защото бъдещето е неясно.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Държавата пое нов дълг за още 200 млн. лева
  Заемът е под формата на 3-годишни държавни ценни книжа
  преди 5 часа
  Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида
  Първият полярен астрономически проект на България ще се осъществи през 2024-2025
  преди 7 часа
  Анализ: Над 20% спад в броя на предлаганите имоти за продажба у нас
  Продавачите отлагат решението за продажба, въпреки високите цени в момента, отчитат от АДРЕС Недвижими имоти
  преди 7 часа
  Проучване: Китай е 1-ви в света по използване на GenAI
  Банковото и застрахователното дело са водещи по отношение на включването на GenAI в ежедневните бизнес операции
  преди 10 часа
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 11 часа
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители