петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3512 прочитания

    Калин Радев: Блокчейн е една от технологиите на бъдещето

    За предлагането на софтуер като услуга и развитието на финтех сектора в България вижте какво сподели изпълнителният директор на „Софтуер Груп“, компания с 42 млн. крайни клиенти
    15 октомври 2018, 14:23 a+ a- a

    „Софтуер Груп“ е глобална технологична компания, създадена през 2009, с централа в София, България. Компанията предоставя дигитална платформа за финансови институции, която включва решения като софтуер за управление на агентски мрежи, мобилен портфейл, приложения, даващи възможност на служителите на финансовите институции да достигат до клиенти в отдалечени региони и др. Нейните продукти и услуги се използват от над 42 млн. крайни клиенти в над 65 държави.

    Свързахме се с Калин Радев, изпълнителен директор и основател на „Софтуер Груп“, за да ни разкаже повече за дейността на компанията и развитието на финтех сектора у нас. Ето какво сподели той пред екипа на Economy.bg:

    Към момента в кои държави компанията има разкрити офиси и на кои пазари имате най-силно присъствие?
    Софтуер Груп е създадена през 2009-та година в България. Към момента компанията оперира по целия свят, като имаме клиентска база в над 65 страни. Централата се намира в София, а останалите офиси са базирани в Австралия, Египет, Гана, Индия, Кения, Мексико, САЩ и Филипините. Визията ни е да осигурим достъп до банкиране на хората, които нямат такъв, чрез създаването на високотехнологични и иновативни решения. По тази причина имаме най-силно присъствие на пазари като Африка, Азия Пасифик и Латинска Америкa. Продуктите ни достигат до над 42 млн. крайни клиенти по целия свят, като са подобрили качеството им на живот. В момента работим и за засилване на позициите ни в Европа, включително в България, където подпомагаме финансовите институции в тяхната дигитална трансформация. 

    Кои са основните предизвикателства, с които една софтуерна компания се сблъсква при смяна на своя бизнес модел – от софтуер като продукт към софтуер като услуга?
    Основният бизнес модел на Софтуер Груп е свързан с предоставянето на софтуерни лицензи на клиентите ни. Сега компанията е в процес на преминаване към SaaS (Software as a Service) модел, който е много по-доходоносен и стабилен. Той дава възможност на финансовите организации да се абонират за софтуерното решение и да го използват като услуга, докато им е необходимо. Лицензионният модел ще остане като вариант за клиентите, където е приложим, но фокусът ще бъде върху предлагането на SaaS модела. Една от основните причини е, че той е лесно мащабируем, без да налага пропорционално увеличение на разходите. Разбира се, в имплементацията му се срещаме и с предизвикателства като доверието от страната на клиентите към този модел. Някои от тях все още са с разбирането, че услугите им трябва да бъдат хоствани на сървъри в собствените им центрове за данни поради съображения за сигурност. Регулациите в съответната страна също трябва да бъдат взети под внимание. В някои държави се изисква центровете за данни да се намират на територията на страната, което създава допълнителни предизвикателства за имплементиране на модела. 

    Кои са индикаторите, които показват, че моментът е подходящ да се предприеме такава стъпка?
    Пазарът, в който ние оперираме, налага все по-голяма конкуренция между вендорите на софтуер да предлагат иновативни решения на клиентите си. Както вече споменах, компаниите, които използват софтуер като услуга, могат да се възползват от предимството за мащабируемост – все по-големи обеми данни да се хостват в облака. Решенията, предлагани от вендорите на SaaS, са много по-гъвкави и предлагат възможност на ползвателите максимално да оптимизират своите процеси. Друго предимство е, че работата на ИТ отделите на компаниите не се увеличава, защото при използването на SaaS моделa системната администрация се поема изцяло от вендора, предоставил решението. Това дава една допълнителна сигурност на клиентите, понеже повечето от тях нямат опит в администрирането на такива софтуерни решения. Тук експертизата на самия вендор има ключово значение. В сравнение с традиционния модел, SaaS моделът позволява по-лесно планиране на бюджетите и ясна обща стойност на собствеността (Total Cost of Ownership), защото в нея са включени всички разходи за ИТ администрация, поддръжка и хардуер. Това води до спестявания и по-голяма надеждност.

    „БрайтКап венчърс" отпусна конвертируем заем от 2.65 млн. евро на компанията. Защо се насочихте към този тип финансиране?
    Насочихме се към този тип финансиране, защото е много гъвкаво и ни позволява ефективно да боравим и да използваме финансовия ресурс на компанията. Взимайки предвид бизнес плана ни за дългосрочно развитие, тази гъвкавост ни позволява да инвестираме в по-дългосрочни и атрактивни проекти за Софтуер Груп, така че да постигнем амбициозните цели, които сме си поставили. 

    Основно за какви дейности ще използвате привлечения капитал?
    Дейностите, за които ще се използва финансирането, са свързани основно с продължаване на работата по утвърждаване на SaaS модела сред нашите клиенти. Финансирането ще спомогне и за развитието на компанията в посока нови пазари, както и разширяването ни към нови целеви сегменти. 

    Какви са плановете Ви за развитие на компанията и какви цели си поставяте?
    Както вече споменах, предвиждаме засилване на позициите ни в нови сектори. Основният бизнес на компанията е свързан с микрофинансирането, което е изключително популярно в Африка, Азия и Латинска Америка. Все повече Софтуер Груп се развива и в други сектори като банки, телекоми и финтех компании, в които вече имаме стартиращи проекти. Сред целите в петгодишния план за развитие на компанията се включват подобряване на живота на няколкостотин милиона души по света чрез решенията, които предлагаме, както и разрастване на клиентската ни база в голяма част от държавите по света.  

    Планирате ли разрастване на екипа тук, в България?
    Да, разбира се. В България се намира основна част от екипа на компанията, тук се прави разработката на решенията ни и смятаме да продължим да бъде така. Ще се разрастваме и целим да привлечем хора в различни направления, с които заедно да развиваме бизнеса и да достигнем още по-големи мащаби.  

    Как очаквате да се развие финтех секторът у нас?
    Финтех секторът у нас вече се развива с високи темпове. Според проучване на една от най-големите финансови институции у нас България е на първо място по брой на финтех компании в региона в Централна и Източна Европа. В страната са регистрирани 70 технологични компании, които предлагат финансови услуги. След това се нареждат Чехия, Румъния, Словакия, Унгария и Словения. С влизането в сила на ревизирана директива за платежни услуги, PSD2, в началото на 2018 година, също така се улесни значително навлизането на нови играчи на финансовия пазар като финтех компаниите. Регулациите целят либерализирането на модела за предлагане на подобни услуги, като се стимулират иновациите и се направи процесът по-сигурен и лесен за потребителите. Вярвам, че тези промени ще имат позитивно влияние върху бъдещето на сектора като цяло и ще предоставят възможност България да се утвърди като IT център на Балканите. 

    Какво мислите за блокчейн технологиите и очаквате ли повече софтуерни решения да започнат да се базират на тях?
    Блокчейн е една от технологиите на бъдещето, която ще промени начина, по който хората, бизнесът и правителствата функционират и взаимодействат помежду си. Благодарение на нея много индустрии са в процес на трансформация.  Тези технологии са приложими и в сферата, в която Софтуер Груп работи. В развиващите се страни, където нашите решения спомагат за финансовото приобщаване на хората, блокчейн има предимство при осъществяването на микротранзакции. При използването на традиционните методи за осъществяване на транзакции, те не са постижими или са много скъпи. Също така финансовите инструменти, които предлага блокчейн, са децентрализирани. Това намалява рисковете информацията, която преминава през мрежите, да бъде открадната или атакувана от трети страни. В банковата сфера блокчейн има потенциал да революционализира множество функции, като не само спести милиарди долари на финансовите институции, но и фасилитира преструктурирането на цялата индустрия. Според проучване на Santander InnoVentures, Anthemis and Oliver Wyman до 2022-ра година блокчейн технологиите имат потенциала да спестят на банките $20 млрд. долара от инфраструктура. Наблюдавайки тези тенденции и посоката, в която върви пазара, вярвам, че блокчейн ще бъде един от основните двигатели за иновации във финансовата, както и в много други сфери. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 минути
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 16 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 16 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 17 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 24 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 1 ден
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава