четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3167 прочитания

    79 хил. души се очаква да работят в аутсорсинг сектора у нас през 2021

    Вижте как се развива индустрията в България според Годишния доклад на Българската аутсорсинг асоциация
    30 октомври 2018, 15:15 a+ a- a

    Ивайло Славов, председател на борда на БАА и съосновател и изпълнителен директор на Bulpros

    Размерът на аутсорсинг сектора в България възлиза на 2.1 млрд. евро за 2017 г., като формира 2.4% от работния пазар в България. В него са заети повече от 67 300 души към края на 2017 г., а към 2021 г. броят им се очаква да превиши 79 хил. души.

    Това показват данните от Годишния доклад за развитието на индустрията на Българската аутсорсинг асоциация (БАА). Обобщение на данните от доклада направи Ивайло Славов, председател на борда на БАА и съосновател и изпълнителен директор на Bulpros,по време на дискусия в София.

    Над половината от компаниите (52%) в аутсорсинга у нас са с български собственици, като в компаниите с чуждестранно участие 53% от инвеститорите са от Великобритани, САЩ, Германия и Холандия. 

    „Както в глобален мащаб, така и в България, се наблюдава промяна в профила на търсените услуги. Много хора си представят, че аутсорсинг услугите се изчерпват до стандартен кол център, а всъщност това не е така. Данните от доклада показват, че само за 16% от компаниите у нас в сферата на изнесените услуги това е основната им дейност. В момента говорим много повече за споделени услуги, за бизнес процеси в областта на човешките ресурси, финансите, управлението на сгради, които се изнасят към аутсорсинг компании. Има нарастващ интерес към висококвалифициран труд и особено към услуги, свързани с информационни технологии - разработване на софтуер, поддръжка, системна интеграция. Подсекторът, който расте най-бързо, е при компании, предлагащи аутсорсинг на процеси, базирани на специфични знания и информация (KPO), като управление и анализ на бази данни, проучвания, обработка на информация", каза Ивайло Славов.

    С колко расте аутсорсинг индустрията и какъв е приносът ѝ за българската икономика?

    Резултатите на аутсорсинг индустрията за 2017 г. са по-добри от очакваните, като оперативните приходи нарастват с 18.2% вместо прогнозираните в миналогодишното издание 13.5%. При запазване на този положителен тренд се очаква до 2021 г. приходите в сектора да се удвоят до 4 млрд. евро, а относителният му дял в БВП да достигне 7.9%.

    Колко са заетите в индустрията и колко се очаква да растат?

    Аутсорсинг секторът генерира 7.9% от всички разходи за заплати в иконо­миката през 2017 г., докато през пред­ходната година този дял е бил 6.5%. 

    Кои градове привличат най-много аутсорсинг компании?

    През последните години аутсорсинг индустрията вече има национално присъствие. Най-големите хъбове за аутсорсинг услуги остават големите градове с университети, като се наблюдава тенденция за все по-голямо изнасяне на дейността извън столицата. София, Пловдив и Варна са трите най-големи аутсорсинг центрове, като Велико Търново и Бургас също привличат все повече нови компании.

    Доброто развитие на сектора у нас продължава да позиционира България като водеща глобална аутсорсинг дестинация. Страната ни се нарежда на първо място по атрактивност в Югоизточна Европа, на второ в Европа след Полша и на 15-о място в света според Global Services Location Index за 2017 г. на анализаторската компания A.T. Kearney.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 5 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 6 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 8 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 10 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк