петък, 19 април 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1777 прочитания

  Ираван Хира: Ценностите на бизнес етиката у нас се споделят от все повече компании

  Днешна България е така различна от България преди 20 години, казва председателят на Българския форум на бизнес лидерите
  01 ноември 2018, 20:11 a+ a- a

  Ираван Хира - председател на Управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите

  Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) – най-голямата и утвърдена организация, която насърчава бизнес етиката, корпоративната социална отговорност и устойчивото развитие, става на 20 години през 2018 г. По този повод разговаряхме с председателя на Управителния съвет на Форума Ираван Хира.

  Г-н Хира, разкажете ни за началото на Българския форум на бизнес лидерите. С каква цел беше основан?
  В началото на ноември 1998 в София 12 международни компании основават Българския форум на бизнес лидерите с идеята да допринесат за икономическия и обществен напредък на страната чрез въвеждането и популяризирането на високи бизнес стандарти. Форумът е създаден като част от мрежата на Международния форум на бизнес лидерите и за събитието пристига лично принц Чарлс, който заедно с президента Петър Стоянов присъства на официалното учредяване.
  В изпълнение на целите си през 1999 БФБЛ започва работа по създаването на Стандарт за бизнес етика с 10 основни правила за корпоративно и търговско поведение. Впоследствие кодексът е подписан от над 1500 компании в цялата страна, с него и до днес се ангажират всички компании-членове на Форума.
  Историята се повтаря няколко пъти в следващите години – БФБЛ инициира редица проекти, които проправят пътя на добрите и устойчиви бизнес практики у нас – благотворителен бал, стажантски и менторски програми, конкурс за корпоративна социална отговорност, дискусии по актуални теми в сътрудничество с други сектори, спортна олимпиада за служители и партньори.  
  Днес общността на БФБЛ се състои от над 120 компании от почти всички индустрии, които развиват прозрачно и отговорно своята дейност и свързват успеха си с успеха на цялото общество.

  БФБЛ е част от бизнес живота в България вече 20-години. Как бихте обобщили този период?
  С мотото „Променяме България“ – то резюмира мисията на Форума да работи за трайна и положителна трансформация на икономиката и обществото. През цялото това време развиваме лидерски проекти, инициативи и партньорства, с които допринасяме за устойчивия стопански растеж чрез насърчаване на бизнес стандарти, които подобряват цялостната обществена среда.
  Виждаме, че ценностите на бизнес етиката и корпоративната социална отговорност се споделят от все повече компании, които разпространяват добрите практики и сред своите доставчици, подизпълнители и партньори. Това е изключително важно, защото само с обединени усилия бихме могли да превърнем България в страната, за която всички мечтаем, с добро качество на живот, достойна работа и възможности за развиване на предприемаческия потенциал.

  С какво от направеното досега се гордеете най-много?
  Много са успехите ни през годините и те са повод за гордост, но и ни задължават да продължаваме да задаваме тенденции. Голяма част от проектите ни са новаторски за нашата страна – от Стандарта за бизнес етика през Майсторските бизнес класове – една от първите инициативи у нас, която срещаше младите хора с реалния бизнес и неговите лидери, до учредяването на Годишните награди за отговорен бизнес през 2003, с които и досега отличаваме корпоративната социална отговорност като ефективна и конкурентна бизнес стратегия – съществена крачка напред в сравнение с чисто благотворителните кампании.
  Смятаме за свой дълг да популяризираме сериозните ангажименти на отговорните компании към природата, образованието, служителите и нуждите на обществото. Те са двигателят на икономическото и социално развитие на нашата страна и благодарение и на техните предприемчивост, иновации и стремеж към успех днешна България е така различна от България преди 20 години. Техният принос и постижения са добрите примери, които ни вдъхновяват и на които си струва да даваме гласност.
  От трета страна, БФБЛ се доказа като добра платформа за взаимодействие между бизнеса и останалите сектори – институции и граждански организации. Стремим се да създаваме култура на диалог и доверие и така да дискутираме актуални теми и проблеми. Благоденствието на страната ни е всеобща цел и за постигането й всяка от тези страни има своята важна роля – съвсем естествено е за бизнеса да предлага решения, които са иновативни, свързани с бързо развиващите се технологии и рационалното им използване например. В резултат на всичко това днес можем да кажем, че БФБЛ се утвърди като гласа на отговорната бизнес общност.

  Какво Ви предстои?
  Започва периодът на кандидатстване в Годишните награди за отговорен бизнес за 2018-а – конкурсът е отворен за всички компании, инвестирали труд, време или финансов ресурс, за да подкрепят определена обществена кауза. Вече 16 години насърчаваме компаниите да въвеждат принципите на устойчивост и отговорност, за да останат конкурентоспособни. Наградите са не само най-авторитетното състезание за добри КСО практики, а и платформа за споделяне на идеи и ноу-хау в тази сфера. Конкурсът дава възможност и за съизмерване с актуалните световни тенденции, тъй като проектите, отличени в екологичната категория, участват и в Европейските бизнес награди за околна среда, на които БФБЛ е координатор. Номинации в шестте категории на националния конкурс се подават на сайта на Форума www.bblf.bg от 1 ноември.
  През декември ще проведем и годишната среща на най-новите компании-членове на Форума, които ще имат възможността да представят своите продукти, услуги и проекти пред бизнес общността. Това е не по-малко важна инициатива от всички останали, защото една от целите ни като бизнес организация е да стимулираме контактите и сътрудничеството между компании от различни индустрии и със сходни ценности.  
   


  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 39 минути
  Стартира кандидатстването на финтех и стартъп компании в третото издание на Elevator Lab
  Българските компании могат да се включват в предизвикателството на Райфайзенбанк до 21 юни 2019
  преди 59 минути
  България ще кандидатства за седалище на Европейския орган по труда
  Очаква се новата структура да стартира своята дейност до края на 2019
  преди 20 часа
  Логистичният център на JYSK България стартира до края на есента
  Дотогава компанията планира да открие поне още 5 обекта в страната
  преди 23 часа
  BILLA отвори врати в Paradise Center
  Търговската верига откри 126-ия си магазин в страната