вторник, 09 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4154 прочитания

  Ираван Хира: Ценностите на бизнес етиката у нас се споделят от все повече компании

  Днешна България е така различна от България преди 20 години, казва председателят на Българския форум на бизнес лидерите
  01 ноември 2018, 20:11 a+ a- a

  Ираван Хира - председател на Управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите

  Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) – най-голямата и утвърдена организация, която насърчава бизнес етиката, корпоративната социална отговорност и устойчивото развитие, става на 20 години през 2018 г. По този повод разговаряхме с председателя на Управителния съвет на Форума Ираван Хира.

  Г-н Хира, разкажете ни за началото на Българския форум на бизнес лидерите. С каква цел беше основан?
  В началото на ноември 1998 в София 12 международни компании основават Българския форум на бизнес лидерите с идеята да допринесат за икономическия и обществен напредък на страната чрез въвеждането и популяризирането на високи бизнес стандарти. Форумът е създаден като част от мрежата на Международния форум на бизнес лидерите и за събитието пристига лично принц Чарлс, който заедно с президента Петър Стоянов присъства на официалното учредяване.
  В изпълнение на целите си през 1999 БФБЛ започва работа по създаването на Стандарт за бизнес етика с 10 основни правила за корпоративно и търговско поведение. Впоследствие кодексът е подписан от над 1500 компании в цялата страна, с него и до днес се ангажират всички компании-членове на Форума.
  Историята се повтаря няколко пъти в следващите години – БФБЛ инициира редица проекти, които проправят пътя на добрите и устойчиви бизнес практики у нас – благотворителен бал, стажантски и менторски програми, конкурс за корпоративна социална отговорност, дискусии по актуални теми в сътрудничество с други сектори, спортна олимпиада за служители и партньори.  
  Днес общността на БФБЛ се състои от над 120 компании от почти всички индустрии, които развиват прозрачно и отговорно своята дейност и свързват успеха си с успеха на цялото общество.

  БФБЛ е част от бизнес живота в България вече 20-години. Как бихте обобщили този период?
  С мотото „Променяме България“ – то резюмира мисията на Форума да работи за трайна и положителна трансформация на икономиката и обществото. През цялото това време развиваме лидерски проекти, инициативи и партньорства, с които допринасяме за устойчивия стопански растеж чрез насърчаване на бизнес стандарти, които подобряват цялостната обществена среда.
  Виждаме, че ценностите на бизнес етиката и корпоративната социална отговорност се споделят от все повече компании, които разпространяват добрите практики и сред своите доставчици, подизпълнители и партньори. Това е изключително важно, защото само с обединени усилия бихме могли да превърнем България в страната, за която всички мечтаем, с добро качество на живот, достойна работа и възможности за развиване на предприемаческия потенциал.

  С какво от направеното досега се гордеете най-много?
  Много са успехите ни през годините и те са повод за гордост, но и ни задължават да продължаваме да задаваме тенденции. Голяма част от проектите ни са новаторски за нашата страна – от Стандарта за бизнес етика през Майсторските бизнес класове – една от първите инициативи у нас, която срещаше младите хора с реалния бизнес и неговите лидери, до учредяването на Годишните награди за отговорен бизнес през 2003, с които и досега отличаваме корпоративната социална отговорност като ефективна и конкурентна бизнес стратегия – съществена крачка напред в сравнение с чисто благотворителните кампании.
  Смятаме за свой дълг да популяризираме сериозните ангажименти на отговорните компании към природата, образованието, служителите и нуждите на обществото. Те са двигателят на икономическото и социално развитие на нашата страна и благодарение и на техните предприемчивост, иновации и стремеж към успех днешна България е така различна от България преди 20 години. Техният принос и постижения са добрите примери, които ни вдъхновяват и на които си струва да даваме гласност.
  От трета страна, БФБЛ се доказа като добра платформа за взаимодействие между бизнеса и останалите сектори – институции и граждански организации. Стремим се да създаваме култура на диалог и доверие и така да дискутираме актуални теми и проблеми. Благоденствието на страната ни е всеобща цел и за постигането й всяка от тези страни има своята важна роля – съвсем естествено е за бизнеса да предлага решения, които са иновативни, свързани с бързо развиващите се технологии и рационалното им използване например. В резултат на всичко това днес можем да кажем, че БФБЛ се утвърди като гласа на отговорната бизнес общност.

  Какво Ви предстои?
  Започва периодът на кандидатстване в Годишните награди за отговорен бизнес за 2018-а – конкурсът е отворен за всички компании, инвестирали труд, време или финансов ресурс, за да подкрепят определена обществена кауза. Вече 16 години насърчаваме компаниите да въвеждат принципите на устойчивост и отговорност, за да останат конкурентоспособни. Наградите са не само най-авторитетното състезание за добри КСО практики, а и платформа за споделяне на идеи и ноу-хау в тази сфера. Конкурсът дава възможност и за съизмерване с актуалните световни тенденции, тъй като проектите, отличени в екологичната категория, участват и в Европейските бизнес награди за околна среда, на които БФБЛ е координатор. Номинации в шестте категории на националния конкурс се подават на сайта на Форума www.bblf.bg от 1 ноември.
  През декември ще проведем и годишната среща на най-новите компании-членове на Форума, които ще имат възможността да представят своите продукти, услуги и проекти пред бизнес общността. Това е не по-малко важна инициатива от всички останали, защото една от целите ни като бизнес организация е да стимулираме контактите и сътрудничеството между компании от различни индустрии и със сходни ценности.  
   


  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Присъединяването към Шенген и ОИСР сред основните приоритети на МВнР
  Основна задача е и организацията на изборите в чужбина, посочи служебният външен министър Николай Милков
  преди 9 часа
  Българската Dronamics започва карго полети в ЕС тази година
  Безпилотните самолети ще стартират в Малта и Италия, а догодина и у нас
  преди 10 часа
  Още 2 български университета влизат в европейски консорциуми
  Така университетите в България пълноправни партньори в европейски консорциуми стават общо 7
  преди 10 часа
  Lidl разширява складовата си база в Равно поле
  Изградени са 45 нови рампи, базата вече може да обслужва по 225 камиона дневно
  преди 11 часа
  Утре трябва да обяват кога приключва строителството на газовата връзка с Гърция
  От изпълнителите на проекта е поискано да бъдат изключително бързи, но без да нарушават качеството, съобщи служебният регионален министър