сряда, 19 юни 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1086 прочитания

  Две трети от австрийските фирми у нас планират инвестиции през следващите 2 години

  Австрийският бизнес в страната настоява за реформи при борбата с корупцията, правна сигурност и намаляване на бюрокрацията, сочи нова анкета
  10 януари 2019, 17:31 a+ a- a

  Улрике Щрака, ръководител на Advantage Austria / Австрийско търговско представителство представи резултатите от проучването

  Австрийските фирми в България страдат от недостиг на персонал и биха искали по-предвидима и сигурна бизнес среда, по-малко бюрокрация и по-добра инфраструктура. В същото време инвеститорите са доволни от много от параметрите на средата и голяма част от тях планират разширяване на дейността си. Това сочат резултатите от проучване на Advantage Austria / Австрийско търговско представителство сред близо 100 австрийски компании в страната.

  Една трета (33%) от компаниите оценяват общото икономическото развитие в България в положителен аспект. Също толкова от отговорилите очакват подобрение по този показател и през 2019.

  При външнотърговските отношения между двете страни се наблюдава ежегоден ръст при австрийския износ на стоки към България и на българския износ на услуги към Австрия. Очаква се статистиката за 2018 да покаже излишък по търговската сметка в полза на България. Проучването показва също така, че при повече от половината участвали фирми е имало увеличение на оборота и на поръчките към тях.

  Превръщането на България в още по-атрактивен инвестиционен пазар е свързано с наличието на достатъчно работна ръка, необходимостта от адекватна квалификация на кадрите, подобрения в инфраструктурата и предвидима икономическа политика. Представителите на австрийския бизнес у нас искат реформи при борбата с корупцията, правна сигурност и намаляване на бюрокрацията. При провеждането на предишното проучване трите най–важни неща пред бизнеса бяха: борба с корупцията, предсказуема икономическа политика и правна сигурност.

  30% от участващите фирми биха искали да се обръща повече внимание на качеството и дълготрайността на продуктите/услугите и да не се предпочита само най-ниската цена, защото в дългосрочен план това може да се окаже дори и по-скъпо. При повече от половината участвали фирми е имало увеличение на оборота и на поръчките към тях.

  Близо 60% от анкетираните компании са потвърдили, че планират да инвестират в страната през следващите 2 години.

  Програмата за въвеждане на дуално обучение на Advantage Austria също се радва на значителен успех – 57.1% от австрийските компании проявяват готовност да приемат ученици от професионалните гимназии за обучение по дуалната система, а 5.7% от фирмите вече участват в програмата.

  Сред големите австрийски филиали в страната са A1, EVN, OMV, Raiffeisen, Vienna Insurance Group, Uniqa, Palfinger, Billa, Kronospan, Wienerberger, Knauf, Baumit, Gebrüder Weiss, cargo partner и други. Австрийските инвеститори са не само сред най-големите, но и сигурни и стабилни работодатели в страната. Преобладаващо основната им дейност у нас е свързана с търговията на австрийски продукти и извършването на услуги, а на 26% от фирмите - с производство.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 минути
  Facebook представи криптовалутата Libra
  Тя ще влезе в обръщение през 2020
  преди 16 часа
  Херо Мустафа е новият посланик на САЩ у нас
  Тя ще замени Ерик Рубин, чийто мандат изтича
  преди 16 часа
  Брекзит: Трябва ли Великобритания да заплати 39 млрд. евро на ЕС
  Кандидатите за премиер повдигнаха въпроса пред Консервативната партия
  преди 19 часа
  Стартира редовната самолетна линия от Бургас до Херсон
  България ще се популяризира като предпочитана туристическа дестинация на украинския пазар