неделя, 24 март 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  966 прочитания

  Две трети от австрийските фирми у нас планират инвестиции през следващите 2 години

  Австрийският бизнес в страната настоява за реформи при борбата с корупцията, правна сигурност и намаляване на бюрокрацията, сочи нова анкета
  10 януари 2019, 17:31 a+ a- a

  Улрике Щрака, ръководител на Advantage Austria / Австрийско търговско представителство представи резултатите от проучването

  Австрийските фирми в България страдат от недостиг на персонал и биха искали по-предвидима и сигурна бизнес среда, по-малко бюрокрация и по-добра инфраструктура. В същото време инвеститорите са доволни от много от параметрите на средата и голяма част от тях планират разширяване на дейността си. Това сочат резултатите от проучване на Advantage Austria / Австрийско търговско представителство сред близо 100 австрийски компании в страната.

  Една трета (33%) от компаниите оценяват общото икономическото развитие в България в положителен аспект. Също толкова от отговорилите очакват подобрение по този показател и през 2019.

  При външнотърговските отношения между двете страни се наблюдава ежегоден ръст при австрийския износ на стоки към България и на българския износ на услуги към Австрия. Очаква се статистиката за 2018 да покаже излишък по търговската сметка в полза на България. Проучването показва също така, че при повече от половината участвали фирми е имало увеличение на оборота и на поръчките към тях.

  Превръщането на България в още по-атрактивен инвестиционен пазар е свързано с наличието на достатъчно работна ръка, необходимостта от адекватна квалификация на кадрите, подобрения в инфраструктурата и предвидима икономическа политика. Представителите на австрийския бизнес у нас искат реформи при борбата с корупцията, правна сигурност и намаляване на бюрокрацията. При провеждането на предишното проучване трите най–важни неща пред бизнеса бяха: борба с корупцията, предсказуема икономическа политика и правна сигурност.

  30% от участващите фирми биха искали да се обръща повече внимание на качеството и дълготрайността на продуктите/услугите и да не се предпочита само най-ниската цена, защото в дългосрочен план това може да се окаже дори и по-скъпо. При повече от половината участвали фирми е имало увеличение на оборота и на поръчките към тях.

  Близо 60% от анкетираните компании са потвърдили, че планират да инвестират в страната през следващите 2 години.

  Програмата за въвеждане на дуално обучение на Advantage Austria също се радва на значителен успех – 57.1% от австрийските компании проявяват готовност да приемат ученици от професионалните гимназии за обучение по дуалната система, а 5.7% от фирмите вече участват в програмата.

  Сред големите австрийски филиали в страната са A1, EVN, OMV, Raiffeisen, Vienna Insurance Group, Uniqa, Palfinger, Billa, Kronospan, Wienerberger, Knauf, Baumit, Gebrüder Weiss, cargo partner и други. Австрийските инвеститори са не само сред най-големите, но и сигурни и стабилни работодатели в страната. Преобладаващо основната им дейност у нас е свързана с търговията на австрийски продукти и извършването на услуги, а на 26% от фирмите - с производство.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Световният ден на водата е
  Вижте любопитна статистика за водите в България
  преди 2 дни
  Великобритания ще изгуби 1 трилион паунда финансови активи
  Бизнесът изнася голяма част от средствата си на континента
  преди 2 дни
  Българските домакинства ще загубят най-малко от Брекзит
  Напускането на Великобритания ще навреди най-много на големите икономики
  преди 2 дни
  Брекзит: ЕС се съгласи на отсрочка до 22 май
  Това ще е възможно единствено, ако парламентът на Великобритания одобри предложеното споразумение за напускане на ЕС