понеделник, 22 юли 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2898 прочитания

  Varroc Lighting Systems: Виждаме голям потенциал в България

  Какви са плановете на компанията за завода в Димитровград – Серкан Куруолу, генерален мениджър за Турция и България, пред Economy.bg
  24 януари 2019, 17:56 a+ a- a

   

  Американската компания Varroc Lighting System откри вчера завод в Димитровград. Той е разположен на площ от 30 000 кв.м и първоначално ще бъдат открити 50 работни места. Предприятието ще произвежда малки осветителни тела за автомобилната индустрия като рефлектори и фарове за мъгла. Те ще се ползват от световноизвестни автомобилни марки. Базираната в САЩ Varroc Lighting Systems е част от индийската група Varroc, която миналата година закупи собственика на завода в Димитровград - турската компания Sa-ba Automotive.

  Повече за плановете на компанията у нас - Серкан Куруолу, генерален мениджър на Varroc Lighting System за Турция и България, пред Economy.bg

  Серкан, вчера открихте официално завода в Димитровград. При последния ни разговор Вие казахте, че планирате да стартирате производство през март 2017. Каква беше причината за забавянето?
  Наложи се да променим типа строителство, за да отговорим на нуждите ни клиентите и на най-добрите модели за бизнес. Това изискваше подновяване на разрешителните. Освен това изчакахме да бъде финализиран процеса на придобиване, така че новите продукти да бъдат с нов дизайн.

  Каква е стойността на инвестицията досега?
  Varroc Lighting Systems не коментира стойността на инвестицията.

  Колко работни места планирате да разкриете?
  Имаме стратегически планове за растеж в България, които са в съответствие с глобалната стратегия на Varroc Lighting. Те отчитат нуждите на настоящите и потенциалните ни клиенти в сектора. Макар да не коментираме конкретния брой работни места, нашият план е да увеличим служителите от първоначално 50 души до няколкостотин през 2024.

  Какъв тип служители ще търсите?
  Налични са всички видове функции за едно индустриално предприятие, включително производство, качествен контрол, електроника, логистика, HR, финанси, инженеринг. Позициите са от оперативно до мениджърско ниво.

  Срещате ли трудности да намерите точните хора? Каква е стратегията ви за преодоляването на това предизвикателство?
  OEM производителите и доставчиците навсякъде по света са засегнати от недостига на инженери. Като разрастваща се компания ние активно търсим кандидати, които да се присъединят към нашата силна и развиваща се мрежа от технически експерти. Освен това ние сме фокусирани върху предоставянето на обучения, които ще помогнат за развитието на индустриалната култура в региона. Работим с местните власти в Димитровград по създаването на план за обучение, който ще подкрепи нашия и други бизнеси в региона.

  Какво точно ще произвеждате в завода в Димитровград и за кои клиенти?
  Новият завод ще произвежда първоначално малки осветителни тела, включително стопове, фарове за мъгла и мигачи. Не коментираме имената на клиентите си, но имаме добре балансирано портфолио.

  Как оценявате потенциала на аутомотив индустрията в България?
  Виждаме голям потенциал в България и вярваме, че това е най-добрият момент за инвестиция в страната.

  Как ще се промени секторът, ако България успее да привлече автомобилопроизводител?
  Това би довело до повече инвестиции от доставчиците на части за автомобили, което пък ще донесе повече технологии. Като инвеститор в България ние подкрепяме това.

  България се конкурира с Турция в момента за новия завод на Skoda. Какви са според Вас предимствата и недостатъците ни?
  Едно от основните предимства на България е, че е част от ЕС и че няма граници с европейските клиенти. Недостатък е липсата на достатъчно опитни кадри. Разговорите ни с местните власти ни правят уверени, че с времето това ще се промени в сътрудничество с индустриалните инвеститори.

  Какво може да направи България, за да привлече повече турски инвеститори?
  С разрастването на аутомотив сектора в региона, българското правителство трябва да работи с инвеститорите, за да увеличи броя и уменията на работниците в страната. Без тях нивото на растеж и инвестициите ще са ограничени.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Комисията за защита на личните данни започна проверка в НАП
  Комисията трябва да излезе със становище до 16 август
  преди 4 часа
  „Агрополихим” ще инвестира 26 млн. лв. в завод край Девня
  Ще бъдат разкрити нови 12 работни места
  преди 4 часа
  Какви са правата ни, когато сме на път в ЕС?
  Какво трябва да знаем при отменени или закъснели полети, влакове и автобуси?
  преди 5 часа
  Фирма от Русе въведе 4-дневна работна седмица
  Все повече компании по света изпробват тази практика