петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3985 прочитания

    НПО ще помага на специалистите по нормативно съответствие да обменят добри практики

    За задачите, отговорността и предизвикателствата пред тази професия вижте какво разказа д-р Елина Кърпачева, председател на European Compliance Center
    20 февруари 2019, 12:58 a+ a- a

    Все по-често се срещат обяви за работа, съдържащи в своето описание термина „compliance”.  С какво точно се занимават специалистите по нормативно съответствие и с какви предизвикателства се сблъскват? С тези въпроси се обърнахме към адв. д-р Елина Кърпачева, основател на European Compliance Center, неправителствена организация, която си поставя за цел да улесни обмяната на опит в сферата. Ето какво сподели тя пред Economy.bg:

    Как се зароди идеята за European Compliance Center?
    European Compliance Center започна като един добре обмислен проект, свързан с международния опит на учредителите. Макар възникнала в страните от англо-американската правна система, в Европа т.нар. „комплайънс индустрия“ се подхранва благодарение на общото Европейско законодателство. С колегите искахме да проверим как международните стандарти в областта се преплитат с изискванията на националните законодателства. Идеята на това сдружение е да бъде мрежа от специалисти в държавите от Централна и Източна Европа, които могат свободно да общуват помежду си, да създават проекти, да обменят добри практики и идеи.

    Как определяте нивото на Compliance индустрията в България и кои са основните проблеми, с които се сблъсквате?
    За съжаление липсва доверие, липсва обмен на добри практики, дори не е налице открит разговор между специалисти, между отделните дружества, между отделните сектори. Това е големият минус на българската действителност. Ключов момент за ефективното съответствие е придържането към общ стандарт (collective action). В държавите от Централна Европа постоянно се организират събития, обменят се идеи, поставят се общи стандарти. Много е важно, че частният и публичният сектор там си партнират.

    Компании от кои сектори най-често наемат специалисти по нормативно съответствие и приблизително колко души в България са ангажирани с подобна дейност?
    Не мога да посоча конкретен брой, но тук попадат всички банки, по-големите небанкови финансови институции, застрахователите, инвестиционните посредници. Тези дружества припознават нуждата от нормативно съответствие и имат доста големи отдели. Всички дружества, които се намират в тежко регулирани сектори на икономиката – енергетика, телекомуникации, фармацевтична индустрия, добивна промишленост, също имат нужда от съвет по отношение на нормативното съответствие.

    Какви са типичните задължения на човек, отговарящ за нормативното съответствие?
    Съответствието е свързано с непрекъснато наблюдение на регулаторната рамка с цел локализиране, предотвратяване и свеждане до минимум на риска от противоправно или неетично поведение в организацията. Регулаторната рамка се разглежда в много широк смисъл – не само закони и подзаконови нормативни актове, но и множество стандарти, някои от които международни, а също така и множество вътрешни правила, приети в рамките на съответното дружество или в рамките на групата от дружества. 

    А каква отговорност носят специалистите по нормативно съответствие?
    Ръководителят по нормативно съответствие обикновено е част от служителите с ключови функции на дружеството. Това лице трябва да се ползва с интегритет, да е завършило висше образование. Юридическата отговорност, която специалистите по нормативно съответствие носят, се изравнява с тази на изпълнителния директор. Например съгласно Закона за мерките против изпирането на пари служителят нормативно съответствие ще бъде глобен по същия начин както изпълнителният директор.

    Какви са по образование специалистите по нормативно съответствие?
    Може би хората си мислят, че повечето са юристи. Мога да кажа, че това не е така. Доста от  специалистите в сферата, с които общувам, имат икономическо образование независимо дали одитинг или финанси, или счетоводство и контрол. Има и специалисти, които са завършили мениджмънт, има специалисти дори с технически специалности. Наблюдава се изключително голямо разнообразие. Това е една специфична функция за всяко отделно дружество и сектор, така че може би много по-голямо внимание трябва да се отделя на създаването на специфични умения.

    В България има ли нормативно закрепени изисквания към хората, които заемат такива длъжности?
    Да, могат да се намерят такива благодарение на транспонирането на европейски директиви като CRD IV за банките,  Solvency II, MiFID за инвестиционните посредници. Това са сравнително нови директиви, които  са насочени към финансовата индустрия. Проблем има в приложението на транспонираното законодателство, защото интерпретацията на правните норми в съответните национални държави се различава.

    Какво представлява оценката на риска и защо е толкова важна?
    Оценката на риска е важна, защото води до вземане на мерки за предотвратяване на нежелани явления за дружеството. Много важно е функцията нормативно съответствие да се свърже с доброто управление, с репутацията на съответното дружество и с интегритета в обществото. Поне в Западна Европа така се възприема compliance  функцията, докато тук в Източна Европа тя е свързана повече с избягване на санкции. Определено трябва да се работи върху възприемането на тази функция като добавена стойност за съответното дружество, а не просто да се направят документите, както изисква законът.

    Какво представлява пълната проверка, т.нар. Due Diligence?
    Мерките, които един съвестен, разумен търговец или предприемач трябва да предприеме, преди да влезе в договорни отношения с дадено лице. В днешно време е много важно човек да знае с кого прави бизнес. Идеята на due diligence е да не изпаднем в ситуация, в която биваме наказани заради дейността на наш бизнес партньор. От време на време излизат новини за изненадани бизнесмени, които казват: „Аз сключих договор, всичко изглеждаше законно“, а неочаквано попадат под ударите на закона и то на чужда юрисдикция. В такива случаи вече е налице правен казус. При подходящ due diligence, този риск може да бъде избегнат.

    Какви инициативи сте предвидили за тази година?
    В момента организираме доста инициативи. Много от тях бих казала, че ще се случат за първи път в България. Ние сме отворени за всеки, който е заинтересован към проблематиката. Желаем наистина посланието ни да стигне до максимално широк кръг от хора и сме отворени към всякакви партньорства. Всеки, който би искал да говори за compliance и има какво да каже, би могъл да дойде при нас.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 56 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 1 час
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове