понеделник, 25 март 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  665 прочитания

  80% от офисите в София са заети от ИТ и аутсорсинг компании

  Това показват данните на Colliers International за второто полугодие на 2018
  12 март 2019, 11:39 a+ a- a

  През 2018 г. ИТ и аутсорсинг компаниите са основен двигател на пазара на качествени офис площи в София – тенденция, наблюдавана през последните няколко години. Преобладаващата част от реализираните сделки в размер на 80% се дължи именно на тях, отчитат в последния си доклад от Colliers International.

  Втората половина на 2018 г. отбелязва 3% ръст в предлагането на модерни офиси клас А, B и C в София. Така общото предлагане в столицата достига 2,111,000 кв.м. Новозавършените проекти са дабовали малко над 62,300 кв.м офис площи. Основен дял от тях имат South Park Building, Business Park Sofia сграда 15 и Richhill Business Center.

  Въпреки че предлагането на офиси клас А, B и C бележи стабилен ръст от 2010 г. насам, то продължава да бъде недостатъчно, отбелязват от Colliers. Фокусът на компаниите е основно върху най-висококачествените площи – клас А, според данните за нивата на свободните офиси през втората половина на 2018 г. Те са 10% от общия обем за периода, а делът на клас А е едва 25% от всички незаети площи. 

  В следствие на пазарния дисбаланс в полза на наемодателите, стимулите, които те предлагат на потенциалните наематели, са все по-малко и по-краткотрайни, посочват от Colliers. Офертните наемни нива при офиси клас А през 2018 г. се запазват съответно 15 евро на кв.м в идеален център, 14 евро на кв.м в широк център и 13 евро на кв.м в периферните зони на София.

  Нивата на търсене на качествени офис площи през цялата 2018 г. се запазват високи. Нетните усвоени площи при офиси клас А, B и C в София през втората половина на 2018 г. са почти 39,000 кв.м, а на годишна база - около 82,500 кв.м. Брутно наетите площи, т.е. всички транзакции на пазара в София за второто полугодие на 2018 г., са 122,700 кв.м, а за цялата година - близо 188,500 кв.м. 

  През изминалата 2018 г., както и през 2017 г., отдаването на офис площи на етап „в строеж“ е 41% от всички транзакции. Сред основните причини за търсене са подновяване на съществуващ договор (22%), релокация (17%) и разширяване на компанията в текуща или в нова локация (15%).

  Според прогнозите на Colliers през 2019 г. няма да има промени в основните тенденции, които се наблюдават на пазара. Цените ще се задържат около настоящите си нива. Въпреки планираното излизане на пазара на нови площи, недостигът на качествени офиси ще продължи. ИТ и аутсорсинг секторът ще останат главните двигатели на пазара, като нови негови представители ще стартират дейност в България. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 минути
  Еврохолд България отказа да коментира ще участва ли в сделка за активите на ЧЕЗ у нас
  Ако компанията реши да реализира нови придобивания в бъдеще, тя ще ги обяви публично, подчертаха от дружеството
  преди 4 часа
  преди 4 часа
  Президентът Радев на посещение в Египет
  30 български фирми са част от делегацията
  преди 2 часа
  Агенцията по вписванията ще работи извънредно
  Целта е да се улесни подаването на декларации за неактивност на търговци