петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5489 прочитания

    България може да спечели от пренасочването на аутсорсинг проекти от Индия към Европа

    Митко Митев, основател и изпълнителен директор на Quality House, пред Economy.bg
    24 април 2019, 16:27 a+ a- a

    Quality House е българска ИТ компания, създадена през 2004. Работи в следните направления: аутсорсинг услуги (тестване на софтуер) и професионални обучения на софтуерни тест инженери. Освен в София фирмата има офис в Пловдив, а от 2016 – и в Нови Сад, Сърбия.

    За да научи повече за плановете на компанията у нас и в чужбина, Economy.bg разговаря с Митко Митев, основател и изпълнителен директор на Quality House.

    Кой е Митко Митев без вратовръзка?
    Каква е основната дейност на Quality House?

    Г-н Митев, Quality House празнува 15 годишнина. Каква е равносметката за този период?
    В ИТ бранша 15 години са много. Започнахме като малка компания, която предлагаше обучение в областта на софтуерното качество. Сега сме среден размер компания на българския пазар, която се занимава с консултантски услуги и обучение.
    Развиваме се в три основни направления. Едното е обучение на специалисти в областта на ИТ – имаме портфолио с различни обучения в областта на качеството: test automation, security testing. Ние сме акредитиран доставчик на ISTQB обучения за Югоизточна Европа. Другото направление е софтуерно тестване, което правим за наши партньори. Работим с телекоми, банки, софтуерни къщи, с аутомотив компании. Третото направление е аутсорсинг, като отново предлагаме услуги в областта на софтуерното тестване, test automation, изграждане на платформи.

    Има ли планове компанията да открие нови офиси и нови работни места у нас или в чужбина?

    Колко офиса имате в България и присъствате ли в чужбина?
    В България имаме офис в София и в Пловдив. В Сърбия имаме офис в Нови Сад.

    Планирате ли откриване на нови офиси у нас или в чужбина?
    Имаме планове за разширяване на компанията. Мислим за Румъния, имаме контакти в Македония. Предлагаме нашите обучения в доста рускоговорящи държави, в Полша, Хърватска.

    В България планирате ли нови офиси или разрастване на съществуващите?
    Обсъждаме такива варианти например за Бургас. Аз съм оттам и бих искал и там да имаме офис. Обикновено оглеждаме градове, в които има технически университети или където се изучава информатика.

    Колко служители имате и как са разпределени те в отделните офиси? И планирате ли да разширите екипите?
    Имаме общо около 100 служители. Най-младият ни офис е в Сърбия – само от 2 години, като там работят около 15 души. В офиса в Пловдив имаме около 15 служители с възможност за разширяване до около 30-40 души. В София сме около 70 души. Тук също имаме възможност да наемем още хора. Капацитетът на офиса позволява да достигнем 200 души.

    В какъв период планирате такова разрастване?
    Зависи от пазара. Знаете, трудно е да се намерят кадри тук. Постоянно се борим с този проблем. Ако имаше повече кадри на пазара, бихме се разраснали по-бързо.

    Каква е вашата стратегия да се справите с този проблем?
    Българските университети не предлагат готови кадри в софтуерното качество. Затова ние сме като своеобразна академия за кадри в този бранш, тъй като не можем да си ги намерим готови. Обикновено привличаме завършващи или още учещи в университети, като им даваме възможност за реализация в професия, която не е застъпена във висшето образование. Инвестираме в тях и така помагаме и на българския пазар.

    Какво е нужно, за да си успешен QA и кои са основните митове за тази професия?

    Кои са основните качества и умения, за да бъде успешен един QA?
    Логическото мислене е много важно. Комуникационните умения също, тъй като се работи в екип. Английският при нас е много важен, тъй като дори в България проектите са на английски.

    Кои са основните митове за професията?
    През последните години се говори, че нашата професия ще изчезне. Твърди се, че един ден няма да има нужда от специалисти по качеството. Абсолютно не съм съгласен с това твърдение. Смятам, че винаги ще има нужда от специалисти с експертиза и знания по качество на софтуера. Дори в браншове като аерокосмическата индустрия просто няма как да не се тества софтуера. В някои проекти бюджетът за тестване е три пъти по-голям от бюджета за разработка. Така че със сигурност няма да изчезнем като специалисти.

    "Има огромен потенциал за развитие на българския пазар, но зависи от наличността на кадрите. Това е най-големият проблем в момента".

    Какъв е потенциалът и какви са предизвикателствата на ИТ сектора у нас?
    Потенциал има. През последните години забелязвам тенденцията аутсорсинг проекти да се връщат от Индия към Европа, т.нар. nearshoring. На пазара вече е по-важно да има специална експертиза в определени сектори, което очевидно не е лесно да се намери в Индия. Ние в Югоизточна Европа се славим с много добри ИТ специалисти. Смятам, че Източна Европа печели много в този процес на завръщане към Европа.

    Ние с кои страни се конкурираме в Югоизточна Европа?
    Румъния - те имат добри политики на държавно и университетско ниво. Образованието там също е много добро. Предполагам, че и в България се правят доста неща, но трябва да се увеличи броят на обучаващите се в ИТ специалности. В други държави значително се повишава броят на студентите по ИТ.
    Има огромен потенциал да се развива българският пазар, но зависи от наличността на кадрите. Това е най-големият проблем в момента.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 минути
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 15 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 16 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 17 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 19 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ