понеделник, 16 септември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1128 прочитания

  Индустрията на изнесените услуги е създала над 100 000 добре платени работни места в България

  Важен е преходът от индустрии, зависещи от хората към индустрии, зависещи от знанието
  17 май 2019, 14:39 a+ a- a

   „Бъдещето е в привличането на индустриални производства, но важен е преходът от индустрии, зависещи от хората към индустрии, зависещи от знанието. България е не само лидер и основен хъб в региона, но и е в помощ на другите държави да изграждат платформи за растеж. Нашата индустрия предлага вече над 100 000 добре платени работни места и представлява 7% от БВП на държавата“.

  Това каза днес в Пловдив Георги Брашнаров, член на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). В града се провежда първият регионален форум за Югоизточна Европа на компании от технологичния сектор и сектора на изнесените бизнес услуги с висока добавена стойност– SEE INNOVATION, TECHNOLOGY AND SOURCING SUMMIT. Събитието се организира от Българската аутсорсинг асоциация (БАА) в партньорство с БАСКОМ и Община Пловдив.

   „Пловдив е град, който от години целенасочено и последователно подкрепя развитието на този сектор. Дългогодишното ни партньорство с Българска аутсорсинг асоциация и БАСКОМ ни мотивира да превърнем Пловдив в бизнес ориентиран град с фокус върху образованието и подобряването на средата на живот. Усилията ни са в посока спиране на процеса на изтичане на младите хора от града, което не може да се случи без наличието на съответните работни места, които точно това партньорство прави факт. Само допреди няколко години в града нямаше офис сграда клас А, а днес няма фирма в Пловдив, която да не е увеличила бройката на предлаганите работни места.“, коментира на специално организирана пресконференция, кметът на община Пловдив Иван Тотев.

  „Работим в близко партньорство с университети, училища, компании и местна власт и по този начин създадохме екосистема, която расте с динамични темпове“, каза Ивайло Славов, председател на УС на Българска аутсорсинг асоциация. „Мисленето ни вече е глобално и ние гледаме на конкурентната среда като Югоизточна Европа срещу останалия свят, а не просто на България срещу останалия свят. Нашият регион става все по-силен по отношение на развитието на икономика на знанието и иновациите и това се дължи именно на градове като София и Пловдив. Ключвата тема е тази за човешкия капитал и положителната миграция – как да задържим и върнем младите хора, как да привличаме таланти от съседните и трети страни. Как местната власт да стане привлекателна за таланта“.

  По време на форума Славов представи ключови данни за индустрията на изнесени услуги в Югоизточна Европа. Този пазар възлиза вече на 7 542 милиарда евро, като отчита годишен ръст от 14.9% и допринася с 3.3% за БВП в Югоизточна Европа. Очаква се да удвои размера си до 2021 г. и да надвиши 14.700 милиарда евро. През 2017 г. броят на заетите в сектора е 220 000, като се е удвоил спрямо период от 5 години назад.  

  В рамките на форума за четвърти път ще бъдат връчени и българските технологични Оскари – наградите за иновации, технологии и аутсорсинг за 2019 година.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Средно 4-5 хил. лв. бруто получава един ИТ специалист в България
  Вижте какви са средните заплати в страната по данни на Adecco България
  преди 4 часа
  „Биовет“ открива 200 работни места в новия си завод в Пещера
  Общата инвестиция възлиза на 150 милиона евро
  преди 5 часа
  преди 6 часа
  FlixBus планира първите автобуси с горивни клетки за пътувания на дълги разстояния в Европа
  Компанията ще работи съвместно с базираното в Германия технологично дружество Freudenberg Sealing Technologies