петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1902 прочитания

    Индустрията на изнесените услуги е създала над 100 000 добре платени работни места в България

    Важен е преходът от индустрии, зависещи от хората към индустрии, зависещи от знанието
    17 май 2019, 14:39 a+ a- a

     „Бъдещето е в привличането на индустриални производства, но важен е преходът от индустрии, зависещи от хората към индустрии, зависещи от знанието. България е не само лидер и основен хъб в региона, но и е в помощ на другите държави да изграждат платформи за растеж. Нашата индустрия предлага вече над 100 000 добре платени работни места и представлява 7% от БВП на държавата“.

    Това каза днес в Пловдив Георги Брашнаров, член на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). В града се провежда първият регионален форум за Югоизточна Европа на компании от технологичния сектор и сектора на изнесените бизнес услуги с висока добавена стойност– SEE INNOVATION, TECHNOLOGY AND SOURCING SUMMIT. Събитието се организира от Българската аутсорсинг асоциация (БАА) в партньорство с БАСКОМ и Община Пловдив.

     „Пловдив е град, който от години целенасочено и последователно подкрепя развитието на този сектор. Дългогодишното ни партньорство с Българска аутсорсинг асоциация и БАСКОМ ни мотивира да превърнем Пловдив в бизнес ориентиран град с фокус върху образованието и подобряването на средата на живот. Усилията ни са в посока спиране на процеса на изтичане на младите хора от града, което не може да се случи без наличието на съответните работни места, които точно това партньорство прави факт. Само допреди няколко години в града нямаше офис сграда клас А, а днес няма фирма в Пловдив, която да не е увеличила бройката на предлаганите работни места.“, коментира на специално организирана пресконференция, кметът на община Пловдив Иван Тотев.

    „Работим в близко партньорство с университети, училища, компании и местна власт и по този начин създадохме екосистема, която расте с динамични темпове“, каза Ивайло Славов, председател на УС на Българска аутсорсинг асоциация. „Мисленето ни вече е глобално и ние гледаме на конкурентната среда като Югоизточна Европа срещу останалия свят, а не просто на България срещу останалия свят. Нашият регион става все по-силен по отношение на развитието на икономика на знанието и иновациите и това се дължи именно на градове като София и Пловдив. Ключвата тема е тази за човешкия капитал и положителната миграция – как да задържим и върнем младите хора, как да привличаме таланти от съседните и трети страни. Как местната власт да стане привлекателна за таланта“.

    По време на форума Славов представи ключови данни за индустрията на изнесени услуги в Югоизточна Европа. Този пазар възлиза вече на 7 542 милиарда евро, като отчита годишен ръст от 14.9% и допринася с 3.3% за БВП в Югоизточна Европа. Очаква се да удвои размера си до 2021 г. и да надвиши 14.700 милиарда евро. През 2017 г. броят на заетите в сектора е 220 000, като се е удвоил спрямо период от 5 години назад.  

    В рамките на форума за четвърти път ще бъдат връчени и българските технологични Оскари – наградите за иновации, технологии и аутсорсинг за 2019 година.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 31 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 34 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 18 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България