сряда, 26 юни 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1349 прочитания

  „Балкан Агрикалчарал“ инвестира 14 млн. евро в завод край Пловдив

  Резервът от човешки капитал в Пловдивска област е в рамките на около 200 000 човека
  23 май 2019, 09:25 a+ a- a

  14 милиона евро ще инвестира „Балкан Агрикалчарал“ в складова и производствена база в Тракия икономическа зона /ТИЗ/ в землището на село Калековец, съобщиха кметът на Община Марица Димитър Иванов и инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на ТИЗ.

  Инвестицията ще бъде осъществена на два етапа. Първият е изграждането на логистичен център и специализиран склад за пресни плодове и зеленчуци с обща площ 55 000 кв.м и застроена площ 1 000 кв. м. Прогнозната стойност е 4 милиона евро.

  Преработвателно предприятие за производство на плодови и зеленчукови концентрати на стойност 10 милиона евро е вторият инвестиционен етап. То ще е върху 45 000 кв. м, от които 7 000 кв. м разгъната застроена площ. Заводът ще е с високотехнологично италианско оборудване и в него ще се преработват зеленчуците до пюрета – като доматено пюре, например, а плодовете до мус – като ябълков мус, конкретизира кметът Димитър Иванов.

  "Балкан Агрикалчаръл" вече има една фабрика до Пазарджик. Изборът на мястото на втората фабрика в село Калековец е направен след проучване на условията, предлагани от Тракия икономическа зона и община „Марица“. Но и заради фактът, че в Пловдивска област са регистрирани най-много производители на плодове и зеленчуци в страната. Срокът за строителство е следващата реколта, 2020, да се преработва в новата им фабрика, каза инж. Пламен Панчев. Той допълни, че инвеститорът Муханнед Ал-Нуаими, който е в България от 15 години, е споделил с него, че е готов дори да удвои производствената си база, стига да постигне стабилни взаимоотношения с производителите на плодове и зеленчуци от Пловдивска област.

  Димитър Иванов съобщи, че през 2018 администрацията на Община „Марица“ е издала общо 230 разрешителни за строеж предимно на нови и разширяване на вече съществуващи индустриални предприятия. Появата на инвеститор в областта на преработката на плодове и зеленчуци ще реши един от най-значимите проблеми на фермерите от региона – изкупуването на произведената продукция, подчерта кметът на общината.

  За да привлече и задържи инвеститорите, „Клъстер Тракия икономическа зона“ предлага да обучава и квалифицира кадрите им в учебен център. Закупува се обзавеждане и оборудване за 10 зали за теоретично обучение и за 1 тренировъчен център за учебна практика, в това число 211 компютъра, модерен софтуер и електронна платформа за управление на електронни масиви на „Клъстер Тракия икономическа зона“ и дистанционно обучение. Този учебен център е допълнителна инфраструктура към инвеститорите, която предлага ТИЗ, каза Георги Стоев, управляващ съдружник в „Индъстри уоч“. Според него резервът от човешки капитал в Пловдивска област е в рамките на около 200 000 човека. Тази цифра се получава ако се съберат само хората, които са в нискотехнологичните сектори и тези, които са в областта на „услугите“. Има и много, които въобще не участват на пазара на труда. С професионална квалификация в учебния център на „Клъстер Тракия икономическа зона“ те лесно могат да започнат работа в среднотехнологично предприятие в областта на автомобилната, машиностроителната или преработвателната индустрии, сектори с по-висока добавена стойност и по-добро заплащане, посочи Стоев.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Агенцията по вписванията ще работи извънредно в събота
  Очаква се в следващите 4 дни да бъдат внесени над 50 000 заявления за ГФО
  преди 7 часа
  МОСВ: Да се спре вносът на дизелови автомобили, които не покриват Евро 4
  Вижте какви мерки предвижда проект на Национална програма за контрол на замърсяването на въздуха 2020 – 2030г.
  преди 9 часа
  Тереза Мей ще предаде поста на министър-председател на Великобритания на 24 юли
  Наследникът ѝ няма да трябва да се изправи пред парламента преди септември
  преди 13 часа
  България има потенциал да се превърне в ключов играч на AI пазара
  Към момента специалистите по изкуствен интелект в страната са около 500