събота, 20 юли 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  528 прочитания

  Facebook представи криптовалутата Libra

  Тя ще влезе в обръщение през 2020
  19 юни 2019, 09:28 a+ a- a

  Facebook официално представи дигиталния си портфейл Calibra, който ще използва новата криптовалута Libra. В момента Calibra е дъщерна компания на Facebook. Тя е създадена да предлага финансови услуги, които ще позволят участието в мрежата на Libra – блокчейн технология, разработена от Facebook, която получи подкрепата на MasterCard, Visa, PayPal, eBay, Uber, Lyft и Spotify.

  Валутата ще заработи през 2020, като услугите ще са достъпни през Messenger и WhatsApp, както и през самостоятелно приложение. Щом заработи, Calibra ще позволи изпращането и получаването на криптовалутата Libra чрез смартфон. Впоследствие Facebook ще предложи повече услуги за частни лица и бизнеса, включително възможността за плащане на сметки, пазаруване и заплащане за градски транспорт.

  Calibra вече предлага зареждането на акаунт със средства през порталите на MasterCard, Visa, PayPal и Stripe. Освен това потребители ще могат да посетят местни или онлайн обменни бюра, за да обменят валута в Libra и да захранят портфейла си.

  Facebook няма да играе ролята на обменно бюро, но ще си партнира с водещи услуги, за да предложи възможността за превръщане на признати валути в криптовалута.

  Социалната мрежа създаде и Libra Association, която ще осъществява надзор на дигиталната валута Libra и ще е независима от Facebook. Така социалната мрежа ще може да гласува за това как отделната компания се управлява, но няма да има повече власт от всички останали членове на борда.

  Libra Association ще е базирана в Женева, Швейцария и е изградена от 28 компании.

  Facebook разкри, че очаква над 100 компании да се включат в проекта до 2020. Calibra няма да обменя данни с Facebook и личната информация на потребители няма да бъде използвана за рекламни цели. Услугата е разработена така ,че да защитава отлично средствата в портфейлите и ще разчита на същите процеси за проверка на идентичността и защита от измами, които се използват от банки и кредитни агенции. Ако бъде постигнат непозволен достъп до акаунт, Calibra обещава да възвърне незаконно присвоените средства.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 21 часа
  Българка става главен говорител на ЕК
  Мина Андреева ще замести Маргаритис Схинас, който беше номиниран за еврокомисар
  преди 23 часа
  преди 1 ден
  ЕК глоби Qualcomm с 242 млн. евро
  От Брюксел смятат, че компанията е злоупотребила, за да подсигури доминиращата си позиция
  преди 1 ден
  Електрически велосипеди тръгват до Витоша
  Вижте локациите, от които могат да бъдат наети