петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3995 прочитания

    Орнит Шинар: Физическото банкиране не умира, адаптира се към промените

    Повечето финтех компании по-скоро си партнират, отколкото да се конкурират с банките – ръководителят "Дялови инвестиции" в Citibank пред Economy.bg
    19 юни 2019, 15:15 a+ a- a

     

    Орнит Шинар е жена талант в дигиталната трансформация и иновации. Присъединява се към Citi Ventures през март 2017, за да ръководи дейностите по дялово инвестиране в Израел. Фокус в работата й са също анализ на данни и машинно самообучение, киберсигурност и FinTech. Управлява също и Tel Aviv Accelerator. Преди това Орнит е оглавявала отдел „Външни иновации и бизнес развитие“ на Lenovo за Европа и Израел. В тази си роля тя инвестира в облачни технологии, както и в разработки за изкуствен интелект и биометрична идентификация. Преди Lenovo тя е работила за Citi, където основава и ръководи първия акселератор на стартъпи на Tel Aviv Lab към банката в Израел и съосновава женската мрежа на Citi в Израел. Орнит основава също Yazamiyot – водещата мрежа на жените предприемачи в Израел. Вестник Haaretz определя Орнит като една от 66-те жени, които трябва да познавате.
    Тя ще бъде в София за участие в InnoStart Forum 2019, което ще се проведе на 20.06.2019 в София Ивент Център. Събитието е организирано от Американската търговска камара в България. Съорганизатор е Израело-американската търговска камара.

    Умира ли физическото банкиране, ще изземат ли функциите на банките финтех компаниите, готови ли са банките и потребителите за дигиталната трансформация, Economy.bg попита Орнит Шинар.

    Орнит, кои са петте водещи иновационни тенденции, които трансформират банкирането?
    5. дигитализация - тези процеси вървят през последните 5 години и вероятно ще продължат още няколко;
    4. гласови технологии в различни сценарии на употреба;
    3. роботизирана автоматизация на процеси (Robotic Process Automation, или RPA);
    2. изкуствен интелект, който позволява разработването на нови технологии, които ще трансформират начин на работа на банката;
    1. разплащания – от това как удостоверяваш автентичността на потребителя до това как плащаш, разплащанията се трансформират.

    Представляват ли финтех компаниите заплаха за големите банки?
    Финтех компаниите в по-голямата си част са партньори на големите банки. Всеки предлага нещо, от което другият се нуждае. В последните няколко години наблюдаваме тясно сътрудничество между двете страни. Финтех компаниите имат нужда от лицензи за банкиране, за да излязат на пазара. Те също имат нужда от обхватна потребителска мрежа и експертиза, доверие и спазване на различните регулации. Същевременно финансовите институции трябва да се модернизират и имат нужда от иновации.

    Как банките отговарят на предизвикателства, които стартъпите им отправят: като си сътрудничат с тях, като инвестират в тях, като ги придобиват, като се конкурират с тях или като разработват собствени модели?
    Всичко изброено по-горе. Има много банки, които инвестират в стартъпи и комерсиализират продуктите си. През 2018 имаше ръст на придобиванията на финтех компании от страна на финансови институции. Банките постоянно развиват моделите си, но понякога попадат в конкуренция с финтех дружествата, макар заплахата да не е такава, каквато хората първоначално си представяха. Повечето от финтех компаниите по-скоро работят с банките, отколкото да се конкурират с тях.

    Умира ли физическото банкиране? Има ли място банковият клон в дигиталния свят?
    Физическото банкиране по-скоро ще се промени, отколкото да умре. Наистина мнозинството от хората предпочитат да могат да банкират удобно от екрана на мобилния си телефон, отколкото да отидат до клон на банка. Но все пак това не е валидно за всички. Какво се случва с тези, които не искат или не могат да работят с мобилни телефони. Банките трябва да гарантират, че тези клиенти все още имат достъп до тях физически. Но вероятно в бъдеще по-скоро банковият служител ще отиде при тях или ще останат по-малко на брой банкови клонове. Не бих казала, че физическото банкиране умира. По-скоро то се адаптира по-добре към промените, така че да предлага на потребителите най-доброто клиентско обслужване, което те желаят.

    Готови ла са потребителите за трансформацията?
    Потребителите са готови за някои промени, но въобще не могат да си представят други. Някои от промените, които наблюдаваме, се случиха интуитивно и се разрастват експоненциално, което е доказателство, че клиентът е готов. За други е нужно повече време, за да бъдат възприети. Това обикновено е сигурен знак, че или трансформацията не е реализирана много добре, или потребителят още не е готов. По отношение на затварянето на физически клонове смятахме, че повечето хора искат това. Наскоро обаче гледах реклама, която гласеше: „запазваме нашите клонове, защото имате право на контакт с човек“. Чух, че кампанията се приема добре от хората….

    Кои ще бъдат основните глобални финтех хъбове през следващите 5 години според Вас?
    Трудно ми е да преценя. Вероятните са Силициевата долина, Ню Йорк, Лондон и разбира се, залагам на Тел Авив.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 48 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 1 час
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 3 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS