събота, 17 август 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  820 прочитания

  България в конкуренция за южнокорейска инвестиция за 1.5 млрд. долара

  Става дума за завод за акумулаторни батерии
  12 август 2019, 09:18 a+ a- a

  "Готвим се през септември да подпишем договор с южнокорейска компания за инвестиция от 1.5 млрд. долара". Това съобщи в Туркменистан премиерът Бойко Борисов.

  По думите на премиера става дума за завод за акумулаторни батерии.

  Министърът на икономиката Емил Караниколов уточни, че представители на концерна и в момента оглеждат терени у нас, но "сме още в много ранен етап и в конкуренция с други държави" за инвестицията.

  Борисов обърна внимание на големите количества газ, с които Туркменистан разполага. "Над 5 млрд. куб. метра отиват за Русия от тук, три тръби имат огромни и би могло за нашия газоразпределител „Балкан“ да идва газ, за да има тази диверсификация, която Третият либерализационен пакет изисква", изтъкна премиерът.

  Министър-председателят Борисов отбеляза, че след първата му среща с президента Гурбангули Бердимухамедов вече има български компании, които изпълняват поръчки в Туркменистан. Премиерът посочи, че Туркменистан има производство, от което стопанството ни има нужда, а същевременно домакините проявяват интерес към нашите индустриални зони и високи технологии. Голям интерес имат към нашето машиностроене, подчерта Борисов.

  Той добави, че с президента на Туркменистан са постигнали договореност да бъде организирана среща на министри от двете страни, които да посетят местата, където има висока добавена стойност, за да може в началото на годината да се подпишат нови споразумения.

  Постигната е също така договореност двете страни взаимно да си предоставят по един офис в София и в Ашхабад за улесняване на връзките между България и Туркменистан. С този офис ще бъдем и гарант за бизнеса, да бъде по-окуражен, че ще има подкрепа, добави министър-председателят Бойко Борисов.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Прогнозират скок в предлагането на индустриални площи в Божурище, Нови Хан и Равно поле
  Автомобилната индустрия е една от най-активните в изграждането на производствени и складови площи, сочи анализ на Colliers International
  преди 1 ден
  преди 1 ден