четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1893 прочитания

    България е абсолютен фактор в ИТ индустрията в Източна Европа

    В страната присъстват топ компаниите в ИТ сферата, растат иновациите, стартъпите и производствените области, включително и на българските фирми от сектора
    19 август 2019, 10:26 a+ a- a

    България се превърна в предпочитана среда и абсолютен фактор за развитието на ИТ индустрията в Източна Европа. В страната присъстват топ компаниите в ИТ сферата, растат иновациите, стартъпите и производствените области, включително и на българските фирми от сектора.

    Това коментира Александър Соломахин, CIO на  българския системен интегратор и производител на сървърни и компютърни системи „Перси“. Компанията има собствен бранд за компютърни и сървърни конфигурации STINGER и е известна с доставките на сървъри, работни станции и дискови масиви на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), с която работи от 2012 г.

    България става все по-предпочитано място за сектора, защото имаме едни от най-добрите ИТ таланти, регистрирането на фирма не отнема много време и да не забравяме разходите, които за много компании, избрали родния пазар, са ниски, казва Соломахин.

    От последните данни на Националния статистически институт (НСИ) става ясно, че най-високите средни възнаграждения са именно в сектор ИТ и телекомуникации - 2930 лв., което е повече от двойно, в сравнение със средната работна заплата у нас, която е 1208 лв. Според данните на Агенцията по заетостта, бизнесът има нужда от повече от 320 000 квалифицирани професионалисти, над 22% от които са ИТ специалисти.

    Секторът буквално предлага хиляди възможности за развитие, а желанието за специализиране в областта става все по-голямо, каза Александър Соломахин. В българските университети на второ място са броя записали да изучават технически науки, а на пето място от над 30 направления са избралите да изучават ИТ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 52 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС