петък, 20 септември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1753 прочитания

  След среща на Ердоган с шеф на VW инвестицията почти сигурно отива в Турция

  Незначителни въпроси са останали за изясняване, твърдят източници на Reuters
  05 септември 2019, 14:47 a+ a- a

  Турция е все по-уверена, че германският автомобилен производител Volkswagen ще изгради новия си завод там след „изключително положителна" среща между високопоставен представител на на компанията и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган по-рано през седмицата, съобщи Reuters като се позова на три свои неназовани източника.

  Агенцията съобщи миналата седмица, че двете страни водят разговори по въпроса за данъците на автомобили в Турция, за да приключат инвестицията от 1 милиард евро.

  Германският автомобилопроизводител, който обмисляше и България като локация за инвестицията, не е обявил окончателното си решение, но източниците на Reuters отбелязват, че Volkswagen е настроен положително към избора на Турция.

  Ердоган и високопоставен служител на компанията са преодолели повечето проблеми по време на среща тази седмица, разкрива турски източник, запознат с въпроса. Представител на Volkswagen отбелязва пред Reuters, че Ердоган се е срещнал с главния изпълнителен директор на компанията Херберт Дийс.

  „Преди имаше някои малки проблеми, като например данъчните договорености върху автомобилите, които ще се продават. На срещата беше постигнато почти пълно съгласие “, казва турският източник. „Ако няма проблем в последната минута, инвестицията ще бъде направена в Турция".

  Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви във вторник по време на посещение в Анкара, че Volkswagen ще прави голяма инвестиция в Турция.

  Втори източник от Volkswagen посочва, че все още трябва да се изяснят само незначителни въпроси, главно по данъчните въпроси. Очаква се споразумението да бъде постигнато след няколко седмици, а заводът се предвижда да бъде построен в западната провинция Маниса.

  „Вече няма проблем да мислим, че инвестицията ще бъде направена в Турция. Това решение ще бъде обявено скоро, след като бъдат направени окончателните корекции“, уверява втори турски източник.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Стартира програмата "ИТ бизнесът преподава"
  До момента желание за участие са заявили 51 училища и 23 фирми, училищата могат да подават проекти до 21 октомври 2019
  преди 7 часа
  Бизнесът предлага при изплащане на болничните да се въведе период на изчакване
  Злоупотребите с болнични листове се оценяват на 200 млн. лв. годишно
  преди 8 часа
  Великобритания сподели с ЕС документи с предложенията си за Брекзит
  Страната ще направи официално предложение веднага, щом финализира плановете си
  преди 13 часа
  В София стартира изграждането на нов мащабен офис проект
  Очаква се Park Lanе Office Center да бъде завършен в средата на 2021