понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5517 прочитания

    Всички трудови книжки ще бъдат сменени с нови до 1 юни 2025

    Новите книжки вече няма да са сини, а червени и ще съдържат някои нови полета и реквизити
    26 септември 2019, 15:36 a+ a- a

    Всички трудови книжки да бъдат сменени с нови до 1 юни 2025. Това предвижда изцяло нова Наредба за трудовите книжки и трудовия стаж, която министерството на труда публикува за обществено обсъждане.

    Новите книжки вече няма да са сини, а червени и ще съдържат някои нови полета и реквизити.

    Проектът предвижда новите книжки да започнат да се издават от 1 юни 2020. Първо ще ги получат хората, които за първи път започват работа и тези, които са загубили старата си книжка. След това трудовите книжки ще сменят служителите, които изчерпят страниците на старата си книжка. За всички останали новата наредба предвижда, че след изтичане на 5 години от влизането ѝ в сила – т.е. до 1 юни 2025, се прекратява вписването на данни в старите книжки и се издават нови като продължение.

    С новата наредба се променят някои графи в образеца на трудовата книжка – например въвежда се вписване на код по националния класификатор на професиите и на категорията труд.

    Освен това с нея се регламентира изрично изискване да се поставя щемпел в трудовата книжка при прекратяване на трудовото правоотношение, като в него ще има данни за датата на постъпване на работа, на напускане, основанието за прекратяване на трудовото правоотношение и продължителността на стажа.

    „Към момента поставянето на този щемпел е установена практика, която обаче не се прилага във всички предприятия. Това ще доведе до намаляване на административната тежест за работодателите, които в редица случаи следва освен извършването на записи в трудовата книжка да издават и съхраняват за дълъг период образци на документи, удостоверяващи натрупания стаж. Също така ще допринесе и за по-добрата закрила на правата на работниците и служителите, които няма да е необходимо да съхраняват и/или изискват документи, свързани с трудовия им стаж след прекратяване на трудовото правоотношение“, обясняват от министерството на труда.

    С новата наредба отпада изискването работодателят да води прономерован, прошнурован и заверен с неговия подпис и печат дневник за издадените от него трудови книжки. Той ще бъде заменен от регистър на трудовите книжки с информация за предаването им на работника.

    За първи път се регламентира процедура за вписване в трудовата книжка на прекратяването на трудовия договор чрез разпореждане от инспекцията по труда, когато работодателят преустанови дейността си, както за вписване на стаж, установен по съдебен ред.

    „В резултат на прилагането на предложената Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж се очаква, чрез осигуряването на достатъчна, обективна и надеждна информация, свързана с трудовата дейност на работника или служителя, да се минимизират рисковете при ползване на трудови и осигурителни права. Освен това ясната и пълна нормативна регламентация ще осигури правна сигурност за работодателите от една страна, а от друга – ще намали административната тежест при изпълнение на задълженията им, произтичащи от нормативната уредба“, посочват от министерството.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата
    преди 3 часа
    Изкуственият интелект има потенциал да революционизира научните открития
    Нуждаем се от нов Европейски институт за изкуствен интелект в науката, съветват академиите Европейската комисия
    преди 3 часа
    Fitch потвърди рейтинга на България
    Липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025, предупреди агенцията
    преди 4 часа
    Летище София с нов безмитен магазин
    Той е най-големият за безмитна търговия в България
    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР