понеделник, 14 октомври 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1448 прочитания

  Две български фирми в топ 10 на най-големите компании в Югоизточна Европа

  Китайските инвестиции продължават да отчитат ръст в региона, като Сърбия поема по-голямата част от тях, сочи нов анализ
  08 октомври 2019, 16:49 a+ a- a

  Десет български компании влизат в класацията на SeeNews за най-големите бизнеси в Югоизточна Европа по общи приходи, а две влизат в челната десетка на тазгодишното издание TOP 100 SEE.

  За втора поредна година „Лукойл Нефтохим Бургас“ и „Аурубис България“ са сред водещите 10 компании в региона, заемайки шесто и осмо място респективно. „Аурубис България“ е най-големият производител на метали в Югоизточна Европа въпреки лекия спад в приходите и печалбата през 2018, според TOP 100 SEE. Двете компании падат от петото и шестото място, които заемаха през предишната година.

  Автомобилната компания Dacia е най-голямата компания в Югоизточна Европа за пета поредна година, следвана от словенската Petrol и румънската OMV Petrom.

  Класацията TOP 100 SEE е доминирана от Румъния с 54 участници, следвана от Сърбия с 13, надминавайки Словения, която тази година влиза с 12 представители. България и Хърватска влизат в изданието съответно с 10 и 9 компании, докато Босна и Херцеговина и Северна Македония имат по един. Албания и Молдова все още нямат представители в класацията.

  Челната десетка и тази година се заема от същите компании от Румъния, Словения, България, Хърватия и Сърбия, генериращи 27% от общите приходи.

  Петролът и природният газ, търговията на едро и дребно, електроенергията, автомобилостроенето, производството на метали и телекомуникациите са водещите отрасли в Югоизточна Европа през изминалата година.

  Българската индустрия е представена от секторите петрол и природен газ, търговия на едро и дребно, производство на електроенергия и метали.

  Автомобилният сектор в Югоизточна Европа отбеляза още една успешна година, като общите приходи отчитат ръст от 13% до 18.4 милиарда евро. През последното десетилетие секторът остава регионален първенец по отношение на приноса към БВП, увеличаването на производствения капацитет, обема на инвестициите и създаването на работни места. Селското стопанство е на второ място по най-голямо увеличение на приходите, отчитайки ръст от 29%. Въпреки потенциала си секторът все още е недостатъчно представен в TOP 100 SEE, тъй като само четири компании – всички румънски – влизат в класацията.

  АЕЦ „Козлодуй“ е единствената българска компания, която попада в топ 10 на най-печелившите бизнеси през 2018 г., поставена на осмо място в класация, която все още е доминирана от Румъния, но ръководена от две сръбски компании – Aerodrom Nikola Tesla и Serbia Zijin Bor Copper.

  Три от 10-те компании в класацията на губещите пари са български – „Лукойл Нефтохим“ (2-ра), Национална електрическа компания (6-а) и „Булгаргаз“ (9-а).

  Най-големите банки в Югоизточна Европа
  „УниКредит Булбанк“ е шестата по големина банка в региона. Румънската Banca Transilvania оглавява класацията на 100-те най-големи банки в Югоизточна Европа, следвана от хърватската Zagrebacka Bank и румънската Banca Comerciala Romana. Комбинираната нетна печалба на водещите 100 банки в Югоизточна Европа през 2018 г. достига рекордно високите 4.467 милиарда евро, което е значително увеличение спрямо 3.524 милиарда евро за 2017 г. Румъния е най-добре представена в класацията с 19 банки, следвана от България с 16 и Сърбия с 15. Тази година класацията отчита петима нови участници – трима от Косово и по един от Албания и Молдова. Комбинираната нетна печалба на водещите 100 банки в Югоизточна Европа през 2018 г. достигна рекордно високите 4.467 милиарда евро, значително над 3.524 милиарда евро печалба на водещите 100 кредитори през 2017 г.

  Водещи застрахователи в Югоизточна Европа
  България оглави класацията на най-големите застрахователи в региона по брутна премия с 19 компании в класацията, което е поредното доказателство за силната конкуренция на местния пазар. Румъния участва с 18 застрахователи, следвана от Хърватия и Словения с по 14 от тях. Брутните премии на българските застрахователи съставляват 14.9% от комбинираните премии на 100-те водещи застрахователи в Югоизточна Европа. Клъстер от български застрахователи, заемащи четири поредни места, най-високите в класацията на 100-те най-добри застрахователи в региона, образува „Лев Инс“ (18-о място), „Булстрад Виена Иншурънс Груп“ (19-о място), ДЗИ - Общо застраховане (20-о място) и „Армеец“ (21-во място).

  Стабилният, воден от потреблението икономически растеж и увеличаващите се заплати носят рекордно високи продажби на най-добрите компании в Югоизточна Европа през 2018 г., което им дава възможност да продължат да разширяват дейността си, показва анализът на SeeNews. Богатият поток от преки чуждестранни инвестиции, допълнен от фондовете на ЕС, лесно достъпното банково финансиране на ниски лихвени проценти и солидната ефективност на икономиките на Западна Европа, основен търговски партньор на региона, допълнително допринасят за растежа.

  Обемът на сделките по сливане и придобиване в региона се покачва до рекордно високи нива, а консолидацията продължи с бързи темпове.

  Най-големите компании в региона инвестират сериозно в капацитет, зелени технологии и иновации и продължават търсенето на възможности за икономия от мащаба, посочва SeeNews.

  Китайските инвестиции продължават да отчитат ръст в региона, като Сърбия поема по-голямата част от тях.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 44 минути
  Управляващата партия на Качински печели втори мандат в Полша
  Победата на ПиС ще циментира консервативната линия на Полша и ще задълбочи разрива на страната с ЕС, коментират експерти
  преди 1 час
  Шамар за Орбан: Опозицията спечели Будапеща
  Това е първата електорална загуба за унгарския премиер от 2010
  преди 2 часа
  Шотландия ще поиска нов референдум за отделяне от Великобритания
  Ново проучване показва 50% подкрепа в полза на отделянето
  преди 2 часа
  Учениците ще могат да програмират роботи в БАН
  Извънкласните занимания включват още антропологични изследвания, химични опити, проекти по механика и холограми, приложение на космически технологии в екологията и др.
  преди 2 часа
  България и Йордания задълбочават сътрудничеството си в областта на туризма
  Двете страни подписаха меморандум за насърчаване на културния, фестивалния, селския, кулинарния и други видове туризъм